keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Alan Bradley: Nokisen tomumajan arvoitus (Elina)


Alan Bradley: Nokisen tomumajan arvoitus
Bazar 2017
428 sivua
Suom. Maija Heikinheimo
Alkuteos: As Chimney Sweepers Come to Dust. 2015.

Ensimmäinen vuoden 2018 kirja uunista ulos eli joululahjaksi saamani uusin Flavia de Luce. Luin kirjan loppuun heti tammikuun alussa. Olin jo pitkään odottanut jännityksessä mitä Flavialle tapahtuu Kanadassa! Tässä osassa Flavia on nimittäin lähetetty tyttökouluun toiselle mantereelle. Laivamatka on kertakaikkisen kurja, mutta onneksi ensimmäisenä iltana tapahtuu Flavialle jo kummia: hänen huoneensa takasta löytyy lippuun kiedottu luuranko. Mikä olisikaan sen jännittävämpi aloitus uudessa koulussa?

Nokisen tomumajan arvoitus on jokseenkin poikkeava sarjan aiempiin osiin verrattuna. Toki se johtuu monesta seikasta eikä vähiten siitä, että Flavia on viskattu Kanadaan eikä mukana ole muista osista tuttuja hahmoja kuten Flavian sisaruksia, isää, kylän väkeä tai Flavian rakasta kotia Buckshawia. Miss Bodycoten tyttökoulun kuvauksia on kuitenkin varsin mainiota lukea - tuleehan sisäoppilaitoksesta vähän mieleen vaikkapa Tylypahka. Flavian pitääkin luovia läpi paitsi oppituntien niin myös yrittää selvittää ketkä ovat hänen puolellaan peltokanalinnuissa ja kenestä voisi tulla uusi ystävä sekä tietenkin päästä perille kadonneista oppilaista. Uusia henkilöhahmoja marssitetaan näyttämölle aikamoinen liuta ja kokonaan uusi hahmogalleria vaikeuttaa juonenseurantaa jonkin verran.

Monikin tyttökoulun oppilaista varoittelee Flaviaa nuuskimasta liikaa ympärilleen. Flavia tuntuu olevan joillekin jo varsin tuttu, onhan hänen äitinsä Harriet ollut aiemmin koulun tähtioppilas (vertaa  taas Harry Potteriin). Mutta voiko Flavia luottaa edes kaikkiin opettajiin? Olisin toivonut ehkä vielä enemmän ihan sitä sisäoppilaitoksen arjen kuvausta ja välillä olin kieltämättä myös hieman sekaisin  siitä kuka nyt olikaan Flavian liittolainen ja kuka ei. Monet tarkoitusperät jäävät lopulta hieman hämäriksi. Ehkäpä asioita selvennetään taas seuraavassa osassa. Tämä osa nyt ei kaikkinensa ollut aivan parasta Flaviaa, jotenkin hän istuu paremmin englantilaiseen miljööseen.

Lukuhaasteessa romaani sopii ainakin kohtiin: 1. kirjassa muutetaan, 4. kirjan nimessä on jokin paikka, 6. kirja on julkaistu useammassa kuin yhdessä formaatissa, 10. ystävän tai perheenjäsenen sinulle valitsema kirja, 11. kirjassa käy hyvin, 14. kirjan tapahtumat sijoittuvat kahteen tai useampaan maahan, 22. kirjassa on viittauksia populaarikulttuuriin, 23. kirjassa on mukana meri, 26. kirja kertoo paikasta, jossa et ole käynyt, 32. kirjassa käydään koulua tai opiskellaan, 42. kirjan nimessä on adjektiivi ja 47. kirja kerrotaan lapsen näkökulmasta. Alustavasti sijoitan romaanin kohtaan 47.

Postaukseni sarjan aiemmista osista:
Piiraan maku makea
Kuolema ei ole lasten leikkiä
Hopeisen hummerihaarukan tapaus
Filminauha kohtalon käsissä
Loppusoinnun kaiku kalmistossa
Kuolleet linnut eivät laula

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti