Siirry pääsisältöön

Libby Page: Pinnalla pysymisen taito

Libby Page oli minulle uusi tuttavuus, ja hänen esikoisensa Pinnalla pysymisen taito on mukavaa ja kevyttä luettavaa. Olen lukenut tänä vuonna muutamia ns. chick lit -romaaneja (vaikka alan karsastaa tätä nimitystä, sillä ehkä voisi puhua esimerkiksi hyvän mielen kirjallisuudesta), mutta niistä Pinnalla pysymisen taito yllätti. Kevyeksi romaaniksi siinä on syvyyttä eikä se nimestään huolimatta pysyttele pelkästään pinnalla.

Pinnalla pysymisen taito kertoo kahden naisen yllättävästä ystävyydestä. Kate on lontoolainen, vajaa kolmekymppinen Brixtonin pikkulehden toimittaja, joka asuu usean kämppiksen kanssa. Hän ei kuitenkaan tunne heistä yhtäkään. Kate kärsii vakavasti yksinäisyydestä ja irrallisuuden tunteesta: hän ei ole löytänyt paikkaansa Lontoon pintaliitäjien ja uraohjusten keskuudessa sekä kärsii lisäksi paniikkikohtauksista. Rosemary on puolestaan 86-vuotias nainen, joka on muutama vuosi sitten menettänyt miehensä Georgen, jonka kanssa hän on jakanut hyvän ja rakastavan elämän Brixtonissa. Rosemary kuitenkin jatkaa yhä Brockwellin maauimalassa käymistä: uimala on ollut hänen elämänsä ja avioliittonsa näyttämö kautta vuosien.

Uimala lopulta yhdistääkin nämä kaksi naista. Brockwellin uimala ollaan lopettamassa, jotta luksusasuntoyhtiö voisi tehdä siihen asukkailleen yksityisen kuntosalin. Kate saa toimeksiannon kirjoittaa uimalan lopettamisesta ja haastattelee Rosemarya. Ystävyys saa alkunsa, ja Kate alkaa itsekin käydä Brockwellin maauimalassa. Uiminen vähentää hänen paniikkikohtauksiaan. Hän lähtee mukaan uimalan lopettamisen vastaiseen kampanjaan, ja Rosemaryn ja kampanjan kautta hän löytää paljon uusia ystäviä Brixtonista. Sitä kautta hän löytää oman yhteisön ja merkityksen elämälleen.

Pinnalla pysymisen taito on liikuttava ja samaistuttava romaani. Se käsittelee yksinäisyyttä kirpaisevan totuudenmukaisesti mutta pitää kuitenkin jatkuvasti toiveikkaan ja riittävän kevyen sävyn. Katen hahmo on uskottava eikä käyttäydy niin sokeasti tai päättömästi kuin kevyiden romaanien naishahmot aina joskus. Hänen yksinäisyytensä ja paniikkinsa ovat lähestyttäviä ja miltei käsinkosketeltavia. Romaanin nimi Pinnalla pysymisen taito viittaakin paitsi maauimalaan ja uimiseen myös Katea kalvaviin paniikkikohtauksiin: Kate oppii pysymään pinnalla omassa elämässään.

Näin on myös Rosemaryn kohdalla. Romaanissa kuvataan toisessa aikatasossa Rosemaryn elämää ja rakkaustarinaa Georgen kanssa. Myönnettäköön, että pariskunnan elämä kuvataan vähän turhankin auvoisaksi, mutta pystyin täysin tuntemaan Rosemaryn yksinäisyyden ja orpouden hänen menetettyään rakkaansa. Mukana kulkee haikean kevyt tunnelma.

Romaanissa kuvataan ystävyksien ohessa aika ajoin yksittäisten sivuhahmojen näkökulmia, mutta jokaisen sivuhahmon näkökulmaa kuvataan vain kerran. Jokainen sivuhahmo luotaa omaa suhdettaan maauimalaan: heillä kaikilla on syynsä käydä siellä. Nämä näkökulmat jäisivät muuten turhiksi, mutta ne heijastelevat mukavasti sitä, millainen merkitys maauimalalla on Brixtonissa. Se on eräällä tapaa yhteisön sydän: se on tapaamispaikka sekä jokaisen oma keidas ja pakopaikka keskellä kaupungin hälinää. Tässä mielessä romaani on myös hyvä kannanotto jatkuvaa yksityistämistä, eriarvoisuutta ja tavallisen kansalaisen unohtamista vastaan. Kaikkea ei pitäisi suunnitella rahan ja rikkaiden ehdoilla, sillä kaupungin hyvinvointi koostuu paljosta muusta.

Näistä kaikista eduista huolimatta Pinnalla pysymisen taito ei erityisesti lumonnut minua, mutta voin suositella sitä kevyeksi lukemiseksi. Siinä on syvyyttä enemmän kuin nimi tai genre antavat ymmärtää, ja hahmot ovat rakastettavia ja kevyitä jäämättä liian ohuiksi. Kuuntelin Pinnalla pysymisen taitoa ensin äänikirjana, ja siirryin sitten lukemaan sitä sähkökirjana. Pagen helposti seurattava kerronta sopii kuunteluun mainiosti.

Luin Pinnalla pysymisen taidon vuoden 2020 puolella, joten sijoitan sen vuoden 2020 lukuhaasteessa kohtaan 14. Urheiluun liittyvä kirja. Lisäksi se sopisi kohtiin 2. Iloinen kirja; 9. Kirjassa kohdataan pelkoja; 25. Kirjassa ollaan saarella; 35. Kirjassa käytetään sosiaalista media; 41. Kirjassa laitetaan ruokaa tai leivotaan ja 45. Esikoiskirja.

Libby Page: Pinnalla pysymisen taito. Otava 2018. 228 sivua / 10h 49 min (äänikirja). Lukija: Krista Putkonen-Örn. Suom. Natasha Vilokkinen. Alkuteos: The Lido (2018).

Kommentit