Siirry pääsisältöön

Sophie Kinsella: Himoshoppaaja-sarja (#1-4)

Mainitsinkin jo muutaman edellisen kuukausisaldon yhteydessä, että olen lukenut viime aikoina uudestaan Sophie Kinsellan Himoshoppaaja-sarjaa kirjagramin himoshoppaaja-lukupiirissä. Bloggaustahti ei kuitenkaan ole vastannut lukutahtia, joten tässä postauksessa esittelenkin viime vuoden puolella luetut sarjan neljä ensimmäistä osaa lyhyesti. Kinsellan romaaneista blogatessani olen aina muistanutkin varmasti mainita, että himoshoppaajat ovat mielestäni Kinsellan parhaita kirjoja, ja olen yhä sitä mieltä uudelleenluvun jälkeenkin.

Ostin kesällä Oulun reissusta ensimmäisen sarjan kirjoista Himoshoppaajan salaiset unelmat, koska se sattui kirjakaupassa vastaani. Olen tietenkin lukenut sarjan ensimmäisen osan, mutta se ei ollut minulla omassa hyllyssäni. Tämän jälkeen huomasinkin lukupiirin ja päätin jatkaa himoshoppaajien lukemista. Toinen osa, Himoshoppaaja vierailla mailla, löytyi omasta hyllystäni sekin vain englanniksi, joten päädyin vielä tilaamaan senkin suomennoksena. Seuraavat kaksi osaa, Himoshoppaajan ratkaiseva askel ja Himoshoppaajan sisko, sen sijaan löytyivät omista kätköistä. Tosin nyt hieman ärsyttää, että osa pokkareista on eri ulkoasulla. Uudemmat kannet ovat huomattavasti kivemman näköisiä.

Himoshoppaajan salaiset unelmat 

Wsoy 2000. 331 sivua. Suomentanut: Leena Tamminen. Alkuteos: The Secret Dreamworld of a Shopaholic. 2000. 

Sarja kertoo Rebecca (Becky) Bloomwoodista, joka on taloustoimittaja ja intohimoinen shoppailija. Hän joutuu ensimmäisessä kirjassa hieman taloudellisiin vaikeuksiin, koska ei osaa rajoittaa shoppailuaan vaan tuhlaa kaikki rahansa ja venyttää luottokortin luottorajaakin niin pitkälle kuin pystyy. Lopulta velat kasvavat niin suuriksi, että jotain täytyy tehdä. Hänen pankinjohtajansa Derek Smeath yrittää lähettää hänelle jatkuvasti postia, mutta Becky keksii mitä mielikuvituksellisimpia keinoja vältellä velan maksuaan. Onneksi häntä auttaa myös hänen kämppäkaverinsa Suze, jolla tosin ei aina ole aivan ajantasaista tietoa Beckyn todellisen velan suuruudesta. 

Becky joutuukin romaanin aikana jos jonkinlaiseen kommellukseen yrittäessään vähentää shoppailuaan ja maksaa velkansa. Kun hän ei saa lottovoittoa, päättää hän aloittaa säästökuurin erään kirjan ohjeilla ja alkaa tunnollisesti kirjata ylös kaiken ostamansa. Voisi tietenkin kuvitella, että uudet ilmaiset harrastukset kuten museoissa vaeltelu tai ruuan kokkaaminen itse noutoruuan sijaan vähentäisivät kuluja, mutta Becky onnistuu museoon mennessään ostamaan kaikki joululahjat museokaupasta etukäteen (maaliskuussa) ja currya valmistaakseen täytyy tietenkin ostaa kasakaupalla mausteita, pannuja, essu ja muuta tarpeellista – vain todetakseen, että curry on lopulta niin tulista, että se polttaa sekä hänen että Suzen suut.

Himoshoppaajien huumori oikein kukoistaa tässä avausosassa ja nauroin monta kertaa ääneen romaania lukiessani. Suomi ja Helsinkikin mainitaan muuten moneen kertaan, kun Becky huijaa osaavansa puhua täydellistä suomea ja hänelle tarjotaan töitä Helsingin pankista. Romantiikkaakin kirjassa toki on, joutuuhan Becky vippaamaan kaksikymppisen Luke Brandonilta, Brandon Communicationsin komealta pomolta ostaakseen Denny and Georgen ihanan huivin. Lukelle hän kylläkin kertoo tarinan Ermintrude-tädistään, johon mies ei oikein tunnu uskovan. Olin jo oikeastaan unohtanut tämän romaanin tapahtumat aika lahjakkaasti. Siksi sitä olikin nyt taas monen vuoden jälkeen niin hauskaa lukea uudelleen. 

Himoshoppaaja vierailla mailla

Wsoy 2002. 335 sivua. Suomentanut: Leena Tamminen. Alkuteos: Shopaholic Abroad. 2001. 

Sarjan toisessa osassa Becky muuttaa poikaystävänsä Luken kanssa New Yorkiin – ja voi että, kun ulkomailla on ihanaa shoppailla, koska ulkomaan rahakin on ulkomaan rahaa, eihän sen kuluttamista lasketa. Becky sinkoilee newyorkilais-tavaratalosta toiseen kunnes keksii mallikappalemyynnit – siellä kaikki on aivan järjettömän edullista. 

New Yorkissa Becky jatkaa myös museoharrastustaan. Hänelle käy nimittäin ilmi, että Guggenheimilla on oikein monipuolinen museokauppa, eikä museossa tarvitse lainkaan käydä, jos käy vain kaupassa. Lukella on valtavasti töitä, joten Beckyllä on aikaa shoppailulle – aina siihen asti, kunnes kaikki kääntyykin ympäri. 

Himoshoppaajan ratkaiseva askel

Wsoy 2009. 391 sivua. Suomentanut: Leena Tamminen. Alkuteos: Shopaholic Ties the Knot. 2002. 

Sarjan kolmannessa osassa New Yorkissa Luken kanssa asuva Becky rientää kotiin parhaan ystävänsä Suzen häihin ja yllätyksekseen Luke kosii häntä. Ihanaa – Becky saa alkaa suunnitella häitään. Paitsi että kaikki muut tuntuvat tekevän sen hänen puolestaan. Luken äiti Elinor suunnittelee valtavia newyorkilaisia seurapiirihäitä Plazaan, ylelliseen hotelliin, yhdessä hääsuunnittelija Robynin kanssa. Samaan aikaan Englannissa Beckyn äidillä on aivan omat suunnitelmansa tunnelmallisiin puutarhahäihin samalle päivälle. Miten Becky onkin ajautunut tilanteeseen, jossa hänellä on kahdet häät samana päivänä? Ja mikä olisikaan muuten ihanampaa kuin hääpuvun shoppailu – Becky on saattanut laittaa varaukseen yhden jos toisenkin hääpuvun – siitä huolimatta, että hänen naapurinsa muotisuunnittelija Danny on luvannut tehdä hänelle yhden ja hänen äitinsä olettaa tyttärensä käyttävän omaa pukuaan. 

Himoshoppaajan sisko

Wsoy 2005/2009. 364 sivua. Suomentanut: Kaisa Luntinen. Alkuteos: Shopaholic and Sister. 2004. 

Becky on juuri palannut pitkältä häämatkaltaan, jonka aikana hän saattoi ostaa joitakin matkamuistoja. Matkamuistoja, jotka tuoreen aviomiehen kauhuksi toimitetaan heidän Lontoon-kotiinsa rekka-autojen kyydissä. Becky onkin joutunut (taas vaihteeksi) säästökuurille, eihän hänellä ole Englannissa enää työpaikkaakaan. Muutenkin hänellä on kotimaassaan kurjaa – vanhemmat eivät olleetkaan niin iloisia hänen paluustaan kuin hän kuvitteli eikä myöskään hänen paras ystävänsä Suze, joka on saanut uutta seuraa itselleen. Becky kuitenkin kuulee pian, ettei hän olekaan ainoa lapsi vaan hänen isällään on myös toinen tytär. Becky on aivan innoissaan tästä uudesta siskosta, jonka kanssa hän voi tutustua ja alkaa käydä shoppailemassa! Paitsi että Beckyn sisko Jess ei voisi vähempää välittää shoppailusta ja kuluttamisesta. Sisarukset yrittävät tutustua toisiinsa, mutta yhteentörmäyksiltä ei vältytä ja lopulta Becky uskoo, etteivät he ehkä sittenkään ole sisaruksia. Eihän hänen sisarensa voi vihata shoppailua!

Sarjan uudelleen lukeminen pelkästään tähän neljänteen osaan asti on ollut ratkiriemukas kokemus. En todellakaan ollut muistanut suurinta osaa romaanien yksityiskohdista, vaikka pääpiirteet toki olivatkin mielessä enkä muistanut, että kirjat ovat niin hauskoja. Becky on kuitenkin mahtava hahmo, ja onnistuu sotkeutumaan jokaisessa kirjassa niin monenlaiseen asiaan, ettei uskoisi. Nämä ovatkin varsinaista hyvän mielen viihdettä parhaimmillaan ja toimivat myös uudelleen luettuina enemmän kuin hyvin. Seuraavaksi sarjassa onkin vuorossa Himoshoppaajan vauva.

Viime vuoden lukuhaasteessa sijoitan Himoshoppaajat kohtaan 2. iloinen kirja.

Kommentit

  1. Himoshoppaajien neljä(?) ensimmäistä osaa löytyvät suomeksi omasta hyllystä ja pitäisikin lukea ne. Olen lukenut Sophie Kinsellalta Surprise Me -kirjan, josta kyllä pidin yllättävän paljon. Muitakin Kinsellan yksittäisteoksia löytyy hyllystäni, pitäisi siis tarttua tuumasta toimeen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kinsellan romaanit ovat kyllä ihania. Minullakin on lähes kaikki hänen yksittäiset teokset hyllyssäni, pitäisikin palata myös niihin jossain välissä. :)

      Poista

Lähetä kommentti