Siirry pääsisältöön

Liane Moriarty: Sulje silmäsi ja laske kymmeneen


Liane Moriartyn edellinen suomennos Yhdeksän hyvää, kymmenen kaunista ei yltänyt Moriartyn parhaimpien joukkoon, mutta tästä Sulje silmäsi ja laske kymmeneen pidin taas huomattavasti enemmän. Alkuteos onkin jo vuodelta 2011. Kesäkuussa ilmestynyt Viimeinen vuosipäivä on myös vanhempaa tuotantoa, jo vuodelta 2006. Ensi vuonna Moriartylta ilmestyy suomennos Omena ei kauas putoa, joka taas on aivan tuoretta tuotantoa. 

Sulje silmäsi ja laske kymmeneen -romaanin päähenkilö 35-vuotias hypnoterapeutti Ellen on ollut jo jonkin aikaa sinkkuna, ja onkin innoissaan kohdatessaan ihanan Patrickin, joka vaikuttaa kaikin puolin täydelliseltä – paitsi hänen riesanaan on stalkkaava exä Saskia. Elleniä ei alkuun haittaa se, että Saskia seurailee Patrickia, mutta lopulta liika on tietenkin liikaa. Ellen ei myöskään tiedä, että Saskia on jo tavannut hänet, hypnoterapia-asiakkaana.

Patrick on jäänyt leskeksi. Hän on ollut naimisissa ihanan Colleenin kanssa, ja hänellä on avioliitosta myös Jack-niminen poika. Ellen ei siis voi aivan aloittaa puhtaalta pöydältä uutta suhdetta, vaan hänen täytyy löytää oma paikkansa sekä Jackin että Patrickin elämässä. Eikä kuollutta Colleenia voi tietenkään kukaan koskaan oikein korvata. Ellen painiskeleekin Colleenin haamun kanssa, ja pohtii vieläkö Patrick on tähän rakastunut ja voiko hän rakastua kehenkään enää. Toisaalta Ellen myös pohtii paljon aiempia ihmissuhteitaan – kaikkea sitä, mitä uuden suhteen alussa yleensäkin.

Saskia taas ei ole päässyt mitenkään irti elämästään Patrickin kanssa, ja asemastaan Jackin äitipuolena. Hänestä tuntuu, ettei hän pysty sanomaan ei. Lisäksi häntä ovat alkaneet riivata erilaiset muut kivut. Hän tuntee pakonomaista tarvetta seurata Patrickia ja Elleniä, tunkeutua heidän elämäänsä. Saskian ajatuksia kuvataan todentuntuisesti, mutta lopulta hän jää kuitenkin hieman epätodelliseksi sivuhenkilöksi romaanissa. On vaikeaa tavoittaa sitä lopullista ja syvintä motiivia, joka saa hänet päivästä toiseen seuraamaan exäänsä Patrickia.

Hypnoterapiaa sen sijaan kuvataan mielenkiintoisella tavalla. Ellen ei alkuun välitä Saskiasta juurikaan eikä koe ongelmalliseksi stalkkeria, mikä tuntuu vähän oudolta. Ellen myös toimii välillä omien motiiviensa ohjaamana, mutta hänen hypnoterapia-istuntojensa ja yrityksensä kuvaus on todella vangitsevaa. Ellen vaikuttaa lähestyttävältä ja todelliselta hahmolta kaikkine omine pelkoineen ja epävarmuuksineen. 

Monissa Moriartyn romaaneissa lopussa on jokin suuri käänteentekevä paljastus, tässä se jää vähän kuin odottamaan itseään. Toki lopussa tapahtuu paljon, mutta ehkä tyhjäkäyntiä on romaanin puolivälin paikkeilla turhan paljon, jolloin myös jännittävät käänteet eivät pääse aivan oikeuksiinsa. Tiiviimpi muoto olisi sopinut romaanille paremmin. Varsin vetävää viihdekirjallisuutta kuitenkin, joten jos olet pitänyt Moriartyn aiemmista romaaneista, niin tämäkin on lukemisen arvoinen.

Helmet-lukuhaasteessa sijoitan Sulje silmäsi ja laske kymmeneen kohtaan 10. kirjan nimessä on numero, vaikkakin oikeastaan kirjan nimessä on lukusana. Lisäksi romaani sopii kohtiin 4. joku kertoo kirjassa omista muistoistaan, 6. kirja kertoo rakkaudesta, 33. kirjassa opetetaan jokin taito, 37. kirjan henkilön työ on tärkeä tarinassa ja 38. kirja on käännetty hyvin.

Liane Moriarty: Sulje silmäsi ja laske kymmeneen. Wsoy 2020. 471 sivua. Suomentanut: Helene Bützow. Alkuteos: The Hypnotist's Love Story. 2011.

Kommentit