tiistai 28. lokakuuta 2014

Matkalla: Lontoo (Elina)

Hanna kirjoittikin Helsingin viimeviikkoisista kirjamessuista edellisessä postauksessa. Itse en siellä ehtinyt kuin pikaisesti poiketa perjantaina töiden jälkeen. Sen sijaan ajattelin nyt kirjoitella toissaviikkoisesta matkastani Lontooseen.

Viides matkani Britteinsaarten suurimpaan kaupunkiin sijoittui syyslomaviikolleni. Lontoo on yksi niistä kaupungeista, joihin voi palata kerta toisensa jälkeen ja aina löytää uutta. Muistan edelleen hyvin elävästi monen vuoden takaa kun ensimmäisen Lontoon-matkani jälkeen istuin lentokoneessa matkalla kotiin ja ajattelin, että tänne kaupunkiin palaan aivan sataprosenttisen varmasti vielä - niin paljon asioita nimittäin jäi vielä näkemättä ja kokematta.

Tällä kerralla agendaan kuului shoppailun lisäksi muun muassa vierailu Toweriin katsomaan kuninkaallisia jalokiviä, visiitti National Galleryyn taiteen äärelle, musikaali Les Miserablesin näkeminen ja Agatha Christien patsaan löytäminen. Seuraavassa muutama kirjallisuuteen liittyvä palanen kaupungista ja tämänkertaiselta vierailulta.

Musikaalit


Lontoossa olen aiemmin käynyt katsomassa musikaalin Grease ja tällä kertaa ostimme liput Les Miserablesiin, joka perustuu Victor Hugon romaaniin Kurjat ja josta on myös elokuvasovitus vuodelta 2012 (Suomessa ensi-illassa alkuvuodesta 2013). Molemmat teokset (niin romaani kuin leffakin) odottavat vielä tutustumista.Tarina ei ollut minulle ennestään tuttu, mutta siitä huolimatta pääsin yllättävän hyvin juoneen kiinni. Paikkamme olivat aivan teatterin yläosissa, mutta näkymät olivat aika huikeat ja lavalle näkyi yllättävän hyvin. Pääosassa oli kuitenkin musiikki ja laulajat olivat aivan uskomattoman taitavia. Lavastus, puvustus ja rekvisiitat kaikki olivat huippuluokkaa, pyörivät lavarakenteet toimivat hyvin ja tarina johdatti todentuntuisesti Ranskan vallankumouksen keskelle. Kertakaikkiaan antoisa kokemus ja suosittelen lämpimästi musikaaleja Lontoossa, vaikkei edes osaisi kieltä kummoisesti.

King's Cross, Laituri 9 3/4

Jokaisen Harry Potter -fanin pitäisi käydä täällä vähintään kerran. Itse "laiturista" en tällä reissulla ottanutkaan kuvaa, koska olen siellä kuvaillut jo ensimmäisellä Lontoon matkallani. Sinne olikin tullut enemmän turisteille tarkoitettua ohjelmaa ja ammattikuvaaja sekä jonotusalue. 


Hotellimme oli King's Crossin lähellä ja kuljimme asemalta metrolla päivittäin. Myös St Pancras itsessään (kuvassa yllä) on näkemisen arvoinen. Ehdimme myös piipahtaa pieneen Harry Potter -puotiin, joka sekin oli tullut vasta viime käynnin jälkeen King's Crossille. 

Agatha Christien patsas


Agatha Christien patsas on pystytetty Lontooseen vuonna 2012 ja se sijaitsee Leicester Squaren metroaseman vieressä (Cranbourn Streetin ja Great Newport Streetin risteyksessä). Paikka on lähellä St Martin's -teatteria, jossa on esitetty yli 60 vuotta Christien näytelmää Mousetrap


Suosittelen patsaan tsekkaamista etenkin Christie-faneille, sillä se oli hyvin yksityiskohtainen ja itse ainakin olin tyytyväinen, että jaksoimme Leicester Squarelle mennä ihan vain yhden patsaan takia. Esimerkiksi patsaan alalaitaa kiersi rivillinen kirjoja, jotka muistuttivat Christien lukuisista käännöksistä sillä kirjojen nimet olivat eri kielillä. Löytyipä joukosta myös Stylesin tapaus, mukava pieni yllätys!

Museot


Sanomattakin on selvää, että Lontoon museotarjonta on päätähuimaavaa. Tällä kertaa poikkesimme esimerkiksi National Galleryyn ja pikavisiitille myös British Museumiin, missä riittäisikin nähtävää moneksi päiväksi.

Molemmat museot ovat maksuttomia. National Gallery on Trafalgar Squarella ja British Museum löytyy Great Russell Streetiltä.


Monista museoista löytyy jännittävää katseltavaa myös kirjallisuuden ystäville. Tässä yllä esimerkiksi British Museumista Homeroksen muotokuva. Monia museoita on tietenkin myös yksittäisille kirjailijoille, vierailun arvoisia voisivat olla esimerkiksi Charles Dickensin museo, Shakespearen Globe-teatteri sekä Sherlock Holmes -museo. Jotain on siis vielä jäljellä ensi kerrallekin, hyvä niin! 

Osa kirjoituksen kuvista lainattu ystävältäni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti