sunnuntai 11. tammikuuta 2015

David Nicholls: Yhtä matkaa (Elina)


David Nicholls: Yhtä matkaa
Otava 2014
445 sivua
Suom. Inka Parpola
Alkuteos: Us. 2014


David Nicholls tuo mieleeni aina toisen brittikirjailijan, Nick Hornbyn. Jostakin syystä miellän nämä kirjailijat samantyylisiksi ja nautin molempien kirjoista. Molemmilla vaivana tuntuu myös hieman olevan se, että he ovat ehkä jo kirjoittaneet parhaan kirjansa. Hornbyn Uskollista äänentoistoa ei ole vielä mikään sittemmin hänen kirjoittamansa teos peitonnut ja sama pätee Nichollsin teokseen Sinä päivänä, jota mainostetaan tämänkin romaanin etukannessa. Yhtä matkaa oli kuitenkin jo hyvin lähellä, pidin siitä paljon.

Tarinan päähenkilö on 54-vuotias Douglas Petersen, jonka vaimo Connie eräänä iltana sanoo, että heidän avioliittonsa taitaa olla ohi. Ennen avioeroa he kuitenkin lähtevät vielä teini-ikäisen poikansa Albien kanssa Grand Tourille Euroopan halki tarkoituksenaan nähdä merkittäviä taideaarteita. Matka kulkee Ranskasta Alankomaihin, Saksaan, Italiaan ja Espanjaan, mutta perheen välit rakoilevat jo ensimmäisessä kohteessa. Samaan aikaan kuljetetaan rinnalla toistakin tarinaa, nimittäin sitä miten Douglas ja Connie ensimmäisen kerran tapasivat ja rakastuivat ja millaiseksi heidän suhteensa kasvoi.

Yhtä matkaa on hyvällä tavalla hieman erilainen kuin muut lukemani Nichollsin kirjat. Se on erään pariskunnan tarina alusta loppuun. Samalla se on matkakertomus halki Euroopan. Toki siinä kuvataan parisuhteen alkua ja kahden henkilön välejä kuten muissakin Nichollsin teoksissa, mutta henkilöhahmot ovat vanhempia ja tärkeää on myös yhteinen matka ja Douglasin matkalla oivaltamat asiat. Matkustusta kuvataan hyvin elävästi ja kohteita aidosti. Tämä kirja käsissään tuntuisi hyvältä matkata Euroopassa. Nicholls tarkkanäköisenä osaa poimia jokaisesta kulttuurista mielenkiintoisia asioita.

Yhtä matkaa on Nichollsin neljäs romaani. Omasta hyllystäni löytyvät sen lisäksi Sinä päivänä ja Kaikki peliin. Toista romaania, joka suomennettiin viime vuonna nimellä Varamies, en ole lukenut vielä, mutta tämän jälkeen sekin taitaa mennä lukulistalle.

Kirja osallistuu vuoden 2015 kirjahaasteeseemme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti