sunnuntai 27. elokuuta 2017

Kate Atkinson: Eikö vieläkään hyviä uutisia? (Elina)


Kate Atkinson: Eikö vieläkään hyviä uutisia?
Schildts & Söderströms 2013
361 sivua
suom. Kaisa Kattelus
Alkuteos: When will there be good news? 2008.

Luin Kate Atkinsonin dekkarin jo kesäkuussa, mutta kuten jo aiemmin sanottua niin kirjoista postaaminen laahaa hieman jäljessä. Milloinhan pääsen kirjoittelemaan elokuussa luetuista kirjoista? Kate Atkinsonin Jackson Brodie -dekkareista olen kirjoittanut aiemminkin: Ihan tavallisena päivänä ja Kaikkein vähäpätöisin asia

Tämän romaanin päähenkilö on edinburghilainen Joanna Hunter (os. Mason), joka on lapsena todistanut raakaa perhesurmaa. Myöhemmin hänestä on tullut hyvinmenestyvä lääkäri, vaimo ja äiti. Murhasta tuomittu Andrew Decker on nyt viimein kolmenkymmenen vuoden jälkeen vapautunut vankilasta, joten rikosylikomisario Louise Monroen täytyy tehdä visiitti Joannan luokse. Yllättäen Joanna katoaa pieni lapsensa mukanaan ja ainoa jonka mielestä tapauksessa on jotain omituista on perheen uusi lastenvahti 16-vuotias Reggie. Jackson Brodie toki sattuu Edinburghiin myös, tosin vain ja ainoastaan vahingossa, sillä hän on mennyt erehdyksessä väärään junaan ja päätyy keskelle junaonnettomuutta.

Mielestäni tämä romaani oli tähän mennessä sarjan kehnoin. Ei sillä, Atkinson on taitava kirjailija ja hän kuljettaa romaanissa useita hahmoja ja juonikuvioita varsin vaivattomasti. Pidän myös Brodien ja Monroen hahmoista ja tässä romaanissa Atkinson valottaa mukavasti myös Louisen luonnetta. Samoin lastenvahti Reginaa eli Reggietä kuvataan romaanissa mielenkiintoisesti ja hän onkin kiva pieni piristys muiden hahmojen joukossa. Kuitenkin romaanin alun ahdistava ilmapiiri, raa'at ja välillä hieman epätodennäköisetkin tapahtumat eivät tehneet lukukokemuksesta miellyttävää.

En lukenut romaania kovinkaan nopeasti enkä heti sen luettuani välittänyt oikeastaan edes kirjoittaa siitä mitään, koska se ei ollut mielestäni yhtä hyvä kuin edeltäjänsä. Pari kuukautta sitten luetusta kirjasta olikin vaikeaa palauttaa mieliinsä mitään muuta kuin lukukokemus kokonaisuutena. Pieniä yksityiskohtia en tahtonut muistaa muuten kuin googlaamalla romaanin. Toisaalta taas Jackson Brodien seuraavat käänteet kiinnostavat kuitenkin sen verran, että enköhän lue myös sarjan neljännen osan. Lukuhaasteessa sijoitan romaanin kohtaan 23. Käännöskirja. Romaanin taitavan käännöstyön takana on Kaisa Kattelus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti