Siirry pääsisältöön

Laura Arnesen & Marie Wivel: Ihanat letit (Elina)


Laura Kristine Arnesen & Marie Moesgaard Wivel: 
Ihanat letit kalanruodosta katnisslettiin
Otava 2015
107 sivua
Suom. Päivi Kivelä
Alkuteos: Fletninger. 2014.

Lukuhaasteen kohtaan 22. kuvitettu kirja sijoitan tämän kahden tanskalaisen tytön Lauran ja Marien kirjoittaman lettikirjan. Olen pitkään halunnut lukea jonkun letityskirjan. Näitähän on useita suomalaisiakin versioita toki. Ihanat letit on ihan peruskirja letittämiseen ja kampausten tekoon, josta varmasti ainakin aloitteleva letittäjä saa hyviä vinkkejä.

Olisin kaivannut kirjalta ehkä enemmän luettavaa. Kirjan alussa on lyhyt tyttöjen kirjoittama johdanto ja käydään lävitse esimerkiksi perustarvikkeet, joita lettien teossa tarvitaan. Ensimmäisenä esitellään viisi peruslettimallia ja niiden tekeminen: ranskalainen letti, hollantilainen letti, kalanruotoletti, kierretty letti ja puoliranskalainen letti. Tämän jälkeen esitellään erilaisia vaikeampia kampauksia ja versioita peruslettimalleista. Jokaisen lettimallin kohdalla ilmoitetaan vaikeusaste (helppo, keskivaikea tai vaativa), tarvikkeet ja letin tekemiseen kuluva aika. Kirjan lopussa on paljon kuvia erilaisista leteistä, mutta ei enää tarkempia ohjeita niiden tekemiseen. Toisaalta lettikirjaan on hankalaa kovasti ympätä luettavaa, tärkeintä onkin juuri kuvitus.

Lauran ja Marien ottamat lettikuvat ovat kauniita ja saavat lukijan innostumaan lettien tekemisestä. Erityisesti kehuja ansaitsevat tarkat vaihekuvat kunkin letin tekemisestä. Letittämistä on vähän vaikeaa opetella vain kirjallisten ohjeiden avulla, joten vaihekuvat ovat tärkeitä onnistumisen kannalta. Kenties nykyään youtube-videot saattaisivat olla helpoin tapa opetella kampausten tekoa.

Perusleteistä osasin tehdä jo varsin hyvin ranskalaisen letin, mutta kokeilin kirjan innottamana esimerkiksi hollantilaista lettiä ja kalanruotolettiä ja ne ainakin onnistuivat ohjeiden avulla varsin hyvin. Vähän normaalista poikkeva letti tuo kyllä kivaa vaihtelua arkeen. Vesiputousletin tekemisestä olen haaveillut pidempään, mutta edes kirjan yksityiskohtaiset ohjeet ja kuvitus eivät saaneet nyt sitä yrittämään. Arkiaamuisin ei kyllä turhan paljon ole ylimääräistä aikaakaan, joten hiusten laittaminen ei saisi viedä viittä minuuttia pidempään. Tämän vuoksi kirjan loppupuolella olevat lettikampaukset saattavat kyllä jäädä minulta tekemättä, vaikka kauniita olisivatkin.

Aloittelijalle tai innokkaalle hiustenlaittajalle tämä on varmasti varsin hyvä teos, jos taas haluat pelkästään katsella kuvia kauniista kampauksista ja saada inspiraatiota niin suosittelen tsekkaamaan tyttöjen instagram-tilin: https://www.instagram.com/hairandnailsinspiration/

Kommentit