Siirry pääsisältöön

Yoko Ogawa: Professori ja taloudenhoitaja (Elina)


Yoko Ogawa: Professori ja taloudenhoitaja
Tammi 2016
286 sivua
suom. Antti Valkama
Alkuteos: Hakase no Aishita Sûshiki. 2003.

Tässä on aivan ihana romaani ja lukukokemus, josta halusin ehdottomasti blogata heti lukemisen jälkeen (siitä huolimatta, että kesällä luetuista kirjoista on yhä kolme julkaisematta). Tarina on lämminhenkinen ja kaunis, mielestäni juuri sopiva syksyisiin iltoihin. Tämä on ensimmäinen Ogawalta suomennettu teos, mutta tämä tuottelias japanilainen kirjailija on kyllä ehdottomasti seurattavan arvoinen, toivon että häneltä suomennetaan pian muutakin.

Taloudenhoitaja saa uuden pestin. Hänet on palkattu hoitamaan entisen matematiikan professorin kotia. Professori on ollut auto-onnettomuudessa, jonka seurauksena hänen muistinsa kykenee tallentamaan vain 80 minuutin pätkiä. Hänen pukunsa on täynnä muistilappuja, joista hän joka aamu kertaa tärkeimmät asiat. Joka aamu hän myös kohtaa taloudenhoitajansa uudelleen. Heidän välilleen kehittyy kuitenkin pikkuhiljaa vahva ystävyyssuhde, varsinkin kun professori käskee taloudenhoitajaa ottamaan töihin mukaan poikansa. Pojalle hän antaa nimeksi Juuri, onhan tämän päälaki yhtä tasainen kuin neliöjuurella.

Ogawan käsissä matematiikan maailma avautuu uskomattoman kauniilla tavalla. Professori näkee lukuja kaikkialla ja kaikki liittyy matematiikkaan. En ole koskaan edes erityisemmin ollut matematiikasta kiinnostunut, mutta tässä sitä kuvattiin kyllä erittäin kiehtovalla tavalla. Professori on samaan aikaan mystinen, mutta silti kovin maanläheinen. Hänen muistinsa ei kenties ole kuin 80 minuuttia pitkä nauha, mutta aina uudestaan hän pystyy silti palaamaan matemaattisten ongelmiensa pariin. Hän opettaa lukujen viehätystä myös taloudenhoitajalle ja Juurelle, jonka kanssa hän erityisesti jaksaa käydä läpi tämän koululäksyjä. Sen sijaan Juuri antaa professorille tehtäväksi palauttaa vanha radio toimintaan, jotta he voivat kuunnella baseball-otteluita. 

Tämän romaanin löysin luettavakseni Helmetin lukuhaasteen facebook-ryhmän kautta jonkun sitä kehuessa. Olin ajatellut laittaa sen aivan toiseen kohtaan lukuhaasteessa, mutta sijoitankin sen nyt kohtaan 48. Kirja aiheesta, josta tiedät hyvin vähän, sillä romaanissa tuli paljon uutta sekä matematiikasta että baseballista. Aivan kaikkea en kyennyt edes ymmärtämään, sen verran yksityiskohtaisesti matemaattisia asioitakin toisinaan kuvattiin. Toisaalta en tästä huolimatta myöskään kyllästynyt lainkaan, joten erityisen hyvin kirjoitettu teos. Sopisi lukuhaasteessa varmasti moneen muuhunkin kohtaan, esim. 15. kirjassa harrastetaan tai se liittyy harrastukseen, 20. kirjassa on vammainen tai vakavasti sairas henkilö, 23. käännöskirja, 37. kirja kirjailijalta jonka tuotantoon kuuluu yli 20 teosta tai 40. kirjailija tulee erilaisesta kulttuurista kuin sinä. 

Kommentit