maanantai 16. lokakuuta 2017

Elizabeth Gilbert: Big Magic. Uskalla elää luovasti (Elina)


Elizabeth Gilbert: Big Magic. Uskalla elää luovasti.
Gummerus 2016
288 sivua
suom. Laura Beck 
Alkuteos: Big Magic. 2015.

Elizabeth Gilbertin Big Magic osui ensimmäisen kerran silmiini sen värikkään ulkoasun vuoksi. Tarkoituksenani olikin laittaa kirja lukuhaasteessa kohtaan 10. Kirjan kansi on mielestäsi kaunis, mutta siihen kohtaan tulikin jo sitten jotain muuta, joten lopulta päätin sijoittaa tämän kohtaan 47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit (esimerkiksi kohdat 4, 10, 14, 23). Noin muuten tämä ei kuulu normaalisti lukemiini kirjoihin lainkaan, harvinaisen vähän tulee luettua puhdasta self help -kirjallisuutta. Toisaalta tämä olikin ehkä sen vuoksi ihan mukavaa vaihtelua kaikkien kesällä luettujen dekkareiden jälkeen.

Elizabeth Gilbert on tullut tunnetuksi ennen kaikkea bestselleristään Eat Pray Love - Omaa tietä etsimässä. En ole tuota kirjaa lukenut tai edes siitä tehtyä elokuvaa nähnyt, joten tämä oli minulle ensimmäinen kosketus Gilbertin tekstiin. Hän kirjoittaa varsin sujuvasti ja huomaan lukijana olevani monesta asiasta samaa mieltä, mutta jokin kirjassa silti häiritsee kautta linjan. Ehkä se on Gilbertin hengellinen lähestymistapa ideoiden maailmaan sekä taikuudesta ja aarteista puhuminen.

Kirja kehottaa lukijaansa olemaan luova niin päivittäisessä arkisessa työssä ja elämässä kuin harrastuksissakin. Gilbert kirjoittaa toki omasta näkökulmastaan eli suurin osa esimerkeistä tulee hänen omasta elämästään kirjailijana. Muut taiteenalat jäävät harmittavasti yksittäisten viitteiden tasolle, joten oppien soveltaminen on haastavaa. Gilbert puhuu niin rohkeuden kuin sinnikkyydenkin tärkeydestä. Hänen mukaansa luovankin ihmisen täytyy tehdä jatkuvasti ahkeraan töitä ja seurata ideoita tarkkaavaisesti. Tämä tuntui mielestäni tärkeimmältä annilta tässä kirjassa: omaa luovuuttaan ei saa esille mitenkään muuten kuin tekemällä ja harjoittelemalla. Inspiraatio saattaa pilkahtaa milloin tahansa, mutta töitä on silti tehtävä.

Huomasin jatkuvasti ajattelevani kirjaa lukiessa, että pitäisipä taas itsekin aloittaa kirjoittaminen ja maalaaminen, kaksi luovaa harrastustani jotka ovat jo kauan sitten jääneet kaiken muun jalkoihin. En muista milloin olisin viimeksi tarttunut siveltimeen tai kirjoittanut jotain muuta kuin blogia. Varmasti jollekin ammatikseen luovaa työtä tekevälle tämä kirja saattaisi antaa vielä enemmän. Luin kirjan jo pari kuukautta sitten, mutta en ole vieläkään esimerkiksi aloittanut nyt uudelleen kuvataideharrastustani. Ehkä vielä jonakin päivänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti