Siirry pääsisältöön

Ian McEwan: Makeannälkä (Elina)


Ian McEwan: Makeannälkä
Otava 2013
388 sivua
suom. Juhani Lindholm
alkuteos: Sweet Tooth. 2012.

Serena Frome on valmistunut Cambridgesta 1970-luvulla ja rakastunut erääseen professoriinsa, jonka myötävaikutuksesta hänet palkataan MI5:n palvelukseen. Alkuun Serena saa tyytyä toimistotehtäviin, kunnes hänet otetaan mukaan salaiseen tehtävään nimeltään Makeannälkä. Hänet lähetetään erään kirjailijan, Tom Haleyn, luo pyytämään tätä mukaan projektiin. Vähitellen hän huomaa rakastuvansa Tomiin, mutta joutuvansa koko ajan valehtelemaan tälle kuka oikeasti on.

Makeannälkä kuvaa lontoolaista arkea 70-luvulla viehättävästi, mutta päähenkilö Serena jää lukijalle hieman etäiseksi hahmoksi. Toki romaanin lopulla paljastuu ehkä miksi näin on, mutta välillä lukiessa tuntuu, ettei Serenan tunteista saa juurikaan kiinni. Hän on ensin kiintynyt yliopistolla tapaamaansa poikaan, sitten professoriin, pian jo MI5-työtoveriinsa Maxiin ja sitten Tomiin. Serena on päätynyt opiskelemaan matematiikkaa, vaikka olisi opiskellut mieluummin kirjallisuutta. Vapaa-aikansa hän sitten käyttääkin pelkästään lukien romaaneja. Serena on varsinainen pikalukija ja pystyy lukemaan useita kirjoja viikossa. Tästä kyllä olen tälle fiktiiviselle hahmolle hieman kateellinen. Kirjojen maailmaan uppoutumista romaanissa kuvataankin ihanalla tavalla.

Romaanin kansien perusteella odotin vetävää agenttiseikkailua Lontoon kaduilla, mutta todellisuudessa kuvataan lähinnä papereiden pyörittelyä ja salainen tehtäväkin liittyy kirjailijoiden pestaamiseen. Välillä jo ajattelin ja ehkä toivoin romaanin lähtevän kohti uusia polkuja, mutta tuntui että se sai tuulta siipiensä alle vasta aivan loppumetreillä, kun juoni tiivistyi. Valitsin kirjan nimen perusteella eikä nimelläkään lopulta ollut sisällön kanssa juuri mitään tekemistä, koska Makeannälkä oli tosissaan vain koodinimi Serenan tehtävälle.

Makeannälkä ei kuitenkaan ollut suinkaan huono romaani. McEwanin teksti on helppolukuista ja nautin Lontoon ja Iso-Britannian kuvauksesta paljonkin. Brittikirjailijat ovat yleensäkin suosikkejani. Olen lukenut McEwanilta aiemmin Sovituksen ja se on jäänyt mieleeni erittäin hyvänä romaanina, tämä ei valitettavasti tavoittanut aivan samaa tasoa, mutta oli kuitenkin ihan miellyttävä luettava.

Lukuhaasteessa sijoitan romaanin kohtaan 12. Kirja liittyy Isoon-Britanniaan. Se sopisi myös kohtiin 6. Rakkausromaani, 7. Kirja kertoo paikasta, jossa olet käynyt (Lontoo) ja 18. Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja.

Kommentit