Siirry pääsisältöön

Barbara Kingsolver: Flight Behaviour (Hanna)



Barbara Kingsolver: Flight Behaviour
Faber & Faber 2012
436 sivua


Barbara Kingsolverin Flight Behaviour on varsin ajankohtainen kaunokirjallinen teos: se valaa ymmärrystä ilmastonmuutoksesta puolin ja toisin. Sikäli se on loisto-osoitus siitä, miten kirjallisuus voi sekä valottaa asiaintilaa että sitä kautta myös luoda ymmärrystä ja vaikuttaa.

Dellarobia asuu yhdysvaltatalaisessa pikkukylässä. Hän hieman alle kolmekymppinen, mutta hänellä on jo aviomies Cub, kouluikäinen poika Preston sekä parivuotias tytär Cordelia. Ydinperheasetelmaan rikkoo se, että Dellarobia kaipaa muualle – avioliitto Cubin kanssa tapahtui aikanaan puolivahingossa – ja nyt Dellarobia kaipaa vapautuksen avioliittonsa kahleista. Tästä syystä hän matkaakin heidän tiluksillaan oleville kukkuloille tarkoituksenaan tavata metsästysmökillä nuori mies, joka saa Dellarobian hormonit hyrräämään.

Kukkuloiden laelta kuitenkin avautuu laaksoon näkymä, joka pysäyttää Dellarobian: puut ovat kuin tulessa. Dellarobia ottaa tämän merkkinä siitä, että Jumala tahtoo hänen kääntyvän pois synnin tieltä ja katsovan elämäänsä uudelleen tämän ihmeen siivittämänä. Dellarobia tekeekin näin mutta kauhistuu kuullessaan, että Cub sekä tämän naapurissa asuvat vanhemmat aikovat kaataa kukkulan puut velkarahojen saamiseksi. Dellarobia varoittaa heitä aikomasta tehdä mitään hätiköityä ja kehottaa heitä käymään tarkastamassa kukkulan tilanne.

Käy ilmi, että kukkuloiden tulimeri onkin miljoonapäinen perhosparvi: tarkalleen ottaen oranssinmustien monarkkiperhosten parvi. Tämä epätavallinen näky saa monia tulkintoja, joista suosituin kyläläisten keskuudessa on jumalallinen ihme. Lopulta kansallinen media saa tapauksesta vihiä, ja paikalle alkaa saapua kiinnostuneita. Heidän joukossaan on professori Ovid Byron, joka on monarkkiperhosten tutkija. Hän ystävystyy Dellarobian kanssa ja muuttaa väliaikaissti tämän pihalle opiskelijoidensa kanssa aikeenaan tutkia näitä perhosia.

Monarkkiperhoset ovat talvehtineet tavallisesti Meksikossa, mutta ovat nyt tulleet Dellarobian kotikylään. Ovid kertoo, että syynä on suuret muutokset luonnon ekosysteemissä sekä maailmaa järisyttävät äärisääilmiöt ja niiden seuraukset, jotka ovat tuhonneet monarkkien perinteiset asuinsijat ja muuttoreitit. Dellarobia alkaa työskennellä Ovidille ja vähitellen uskoa ilmastonmuutokseen, joka valtamediassa ja varsinkin Dellarobian kyläyhteisössä herättää enemmänkin epäilyksiä.

Yhdessä Ovidin ja tämän opiskelijoiden kanssa Dellarobia työskentelee perhosten pelastamiseksi mutta katselee samalla maailmaansa niin pienemmässä kuin suuremmassakin mittakaavassa aivan toisesta näkökulmasta. Uusi työ ja tiedonjano herättävät Dellarobiassa muiston siitä, kuinka hän uhrasi tulevaisuutensa ja opintonsa avioliiton tieltä. Lopulta perhoset jatkavat elämäänsä, mutta ne ovat jättäneet jälkeensä taakse jäävään Dellarobiaan, joka seisoo nyt uuden elämän kynnyksellä.

Perhoset ovat Flight Behaviourin motiivi, jotka heijastuvat Dellarobian omaan elämään. Dellarobian muuttaa elämänsä kurssia nähdessään parven teoksen alussa. Samaten hän on kokonaan uuden kynnyksellä teoksen lopussa, kun perhoset siirtyvät eteenpäin. Niiden muuttoliikkeet ovat muuttoliikkeitä myös Dellarobian elämässä ja sisäisessä maailmassa, mihin romaanin nimikin viittaa. Perhoset heijastelevat monia asioita ja kuvastavat eri asioista eri ihmisille, mistä kielii myös perhosten ympärillä leijuva salaperäisyys sekä niitä kuvaavat ikiaikaiset myytit.

Alun uhkaava hairahdus kukkukoilla toi mieleeni Lady Chatterleyn rakastajan, ja vaikka jatko eroaakin Lawrencen romaanista, tematiikka on yllättävänkin samaa: älymystön ja maalaisten kärjistetty vastakkainasettelu sekä uusi ymmärrys omasta itsestä ja tarpeista. Flight Behaviour tuo nimittäin myös erinomaisella tavalla esille akateemisten tutkijoiden ja tavallisten kyläläisten kontrastin, mitä tulee ilmastonmuutokseen. Kumpikaan puoli ei puhu samaa kieltä eikä oikeastaan edes halua keskustella toisen osapuolen kanssa.

Väärinymmärrykset ovat väistämättömiä, ja oman sotkunsa soppaan tuo media, joka on kiinnostunut vain katsoja- ja lukijaluvuista – ilmastonmuutoksen kustannuksella: jos ihmiset eivät halua kuulla siitä, ei siitä kerrota. Perhosten kohtalo heijastaa ilmastonmuutosta kuitenkin traagisella tavalla, joka saa myös aluksi iloiselta vaikuttavat Ovidin ajoittain vavisuttavan surun ja jopa vihan valtaan: jos tuo majesteettinen perhoslaji ei selviä, on se lopun alkua. Siten perhoset kuvastavat romaanissa myös toivoa.

Tämä vastakkainasettelu on omalla tavallaan tuskallista ja turhauttavaa luettavaa, mutta Kingsolver onnistuu taitavasti vangitsemaan molempien osapuolten tunnot ja valamaan ymmärrystä. Kun media vaikenee asiasta, kun suurempana huolena on oma toimeentulo sateiden runnomassa kylässä ja kun tutkijat puolestaan puhuvat fiiniä ja vaikeasti ymmärrettävää kieltä, on vaikea yrittää käsitellä niin monimuotoista asiaa kuin ilmastonmuutos. Traagista on, että samainen sade, joka haittaa maanviljelijöiden toimeentuloa, on juurikin ilmastonmuutoksen seurausta.

Samalla tavoin romaanissa käsitellään sitä, ettei kaikki on sitä, miltä päälle päin näyttää. ”Väitettyä” ilmaston lämpenemistä on vaikea havaita, jos kotona on kylmä ja sataa. Samaten Dellarobia kuitenkin myös arvioi oman anoppinsa ja tämän tuntemukset väärin: hän ei näe, mitä pinnan alla piilee, kun on niin keskittynyt omiin ongelmiinsa.

Romaanissa käsitellään monien asioiden yhteispeliä isossa kuvassa ja luonnon mukautumista: sitä, miten mitättömältä vaikuttava asia (perhoset tai niiden käyttäytyminen) voi olla merkki suuremmasta ilmiöstä (ilmastonmuutos), vaikka yhteys ei ole yksittäisen katsojan silmin niin ilmiselvä. Perhosvaikutus totta tosiaan. Lisäksi teoksessa pohditaan myös omien haaveiden hautaamista ja elvyttämistä, tiedettä sekä tulevaisuutta, joka ruumillistuu Dellarobian lapsissa. Taidan kuitenkin jättää nämä vain maininnoiksi ja lopettaa tämän jo nyt pitkäksi venähtäneen analyysin tällä erää tähän. :D

Lukuhaasteessa sijoitan Flight Behaviourin kohtaan 22. Ilmastonmuutosta käsittelevä kirja. Lisäksi se sopisi myös kohtaan 25. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin.

Kommentit