Siirry pääsisältöön

7 vuotta melua kirjoista, 7 vinkkiä kirjabloggaamiseen

Blogimme täyttää tänään keskiviikkona 10.2. jo seitsemän vuotta. Synttäreiden kunniaksi haluamme jakaa aloitteleville bloggaajille vinkkejä, joita meille on kertynyt pakkiin vuosien aikana: 7 vinkkiä kirjabloggaamiseen. Meidän mielestämme aika on mennyt kuin siivillä – vastahan aloitimme kirjablogin pitämisen!

1. Valitse alusta ja blogin nimi

Ensimmäisenä kannattaa pohtia millä alustalla haluaa blogia kirjoittaa. Esimerkiksi blogger on hyvä valinta alkuun, koska se on helppokäyttöinen eikä sinun tarvitse osata itse koodata. Olemme pitäytyneet bloggerissa itsekin seitsemän vuoden ajan. Bloggerissa on myös helppoa muuttaa blogin ulkonäköä. Toki oman verkkotunnuksenkin voi ostaa suht huokealla hinnalla. 

Blogin nimeä kannattaa pohtia, jotta se kuvaa juuri sinun blogiasi mahdollisimman hyvin. Nimen on hyvä olla myös ytimekäs ja helposti muistettava. Meille oli itsestäänselvää keksiä jotain hauskaa kirjoihin tai lukemiseen liittyvää, ja pitkään nimiä pyöriteltyämme päädyimme viittaamaan Shakespearen kuuluun näytelmään Paljon melua tyhjästä. Nimen kunniaksi kirjoitimmekin kyseisestä  näytelmästä arvostelut heti ensi töiksemme blogissa: jos haluat lukea tuulahduksen seitsemän vuoden takaa, voit käydä lukemassa, mitä siitä silloin ajattelimme. Tästä pääset Elinan ja Hannan arvioihin.

 2. Hyvä rakenne on kaiken perusta

Suunnittele blogin ulkonäkö siten, että se näyttää sinulta mutta on myös lukijalähtöinen: mitä asioita haluat vierailijoiden löytävän helposti. Esimerkiksi meillä on helposti saatavilla kuluvan vuoden lukuhaaste sekä tietoja meistä itsestämme. Uudistimme ulkonäköä runsas vuosi sitten siten, että tekstit ja kuvat näkyvät paremmin lukijoille, ja lisäksi kiinnitimme huomiota siihen, että ne näyttävät hyviltä myös mobiililaitteilla.

Kannattaa miettiä valmiiksi myös tägejä eli avainsanoja, joilla voi kategorisoida tekstejä. Näin lukijat löytävät avainsanojen kautta muita samantyyppisiä tekstejä. Meillä näitä tägejä ovat esimerkiksi kustantamo, kirjan genre, kirjailijan nimi ja kumpi meistä kirjoittaa. Osa näistä löytyy kategorisoituna navigaatiostamme. 

3. Mitä lukea, mitä kirjoittaa?

Valitse niitä kirjoja, joita haluat lukea: siten saat ihanasta harrastuksesta eniten irti! Voit tietenkin pohtia, haluatko keskittyä johonkin tiettyyn kirjallisuuden genreen – luetko paljon dekkareita tai klassikoita? Vai onko perheessäsi lapsia ja luette yhdessä paljon lastenkirjallisuutta? 

Meidän blogimme kirjavalikoima on suht laaja, koska luemme molemmat kaikenlaista, mutta toki meilläkin on molemmilla lempigenremme ja -kirjamme. Kaverin kanssa bloggaaminen mahdollistaa sen, että blogissa on vähän kaikenlaisia kirjoja, ja jos toinen ei ehdi blogata, niin toisella saattaa olla juuri silloin paremmin aikaa.

Ei ole kuitenkaan pakko pitäytyä vain kirja-arvosteluissa! Jos haluat tuoda omaa persoonaasi ja muutenkin lukutoukan elämää esille, voit kirjoittaa myös muista kivoista kirja-aiheista, kuten kirjamessuista, äänikirjoista, lukemisesta ja sen herättämistä fiiliksistä – mistä vain. Mekin yritämme tehdä säännöllisesti muitakin postauksia kuin vain kirja-arvosteluja. Löydä oma tapasi pitää blogia! 

4. Tiivis teksti vai kilometripostaus? Suomeksi or in English?

Kirjoita ajatuksiasi lyhyesti tai pitkästi, analyyttisemmin tai henkilökohtaisemmin, ihan mikä tuntuu itsellesi luontevimmalta. Me olemme molemmat melko pitkäsanaisia kirjoittajia, mutta lyhyemminkin voi ehdottomasti kirjoittaa. Jos pitkien arvostelujen kirjoittaminen tuntuu jo lähtökohtaisesti haasteelta, niin kannattaa pohtia aloittavansa Instagramin kirjgram-yhteisön puolelta, sillä Instassa kuvilla on isompi rooli kuin pitkillä teksteillä.

Mieti myös, millä kielellä haluat blogata: suomeksi vai englanniksi suuremman yleisön tavoittamiseksi vai jotain muuta? Kannattaa miettiä kielivalintaa myös sen mukaan, minkämaalaisia kirjoja ja kirjailijoita luet ja onko niitä käännetty kyseiselle kielelle.

5. Pics or it didn't happen

Internet, some ja lehdistökin ovat nykyään hyvin visuaalisia medioita, joten kuvilla pötkitään pitkälle – varsinkin, jos haluat jakaa kuvia myös Instagramissa. Sinun ei tarvitse kuitenkaan olla ammattikuvaaja. Kännyköillä saa nykyään loistavia kuvia, ja hyvä valo on kaiken a ja o. Muuta ei oikeastaan tarvitakaan: kännykkä, aurinkoinen päivä ja tietenkin se kirja. Siinä on jo mahtava alku!

Mekin kuvaamme suurimman osan blogin kuvista kännyköidemme kameroilla. Elinalla on järjestelmäkamera, joka on toisinaan käytössä, mutta arjen pyörityksessä on monesti helpompaa ja nopeampaa kuvata kännykällä. 

Kirjoja voi asetella kuviin luovasti, ja kuvissa voi näkyä myös rekvisiittaa ja muuta elämää. Luovuus vaan valloilleen ja kokeilemaan eri tapoja kuvata! Kirjojen kuvaamisesta on tullut meille molemmille tässä vuosien mittaan yksi suurimmista iloista lukemisen ja arvosteluiden kirjoittamisen ohella!

6. Kirjayhteisöstä voimaa somessa ja blogissa

Valitse blogin lisäksi muut kanavat, joissa haluat vaikuttaa. Paljon melua kirjoista löytyy esimerkiksi Instagramista ja Facebookista. Facebook-sivullamme postaamme pääasiassa silloin, kun blogiin on tullut uusi postaus. Instagramissa on suuri kirjayhteisö (#kirjagram), ja jos haluat aloittaa helposti, voit "bloggailla" (tai "kirjagrammailla") alkuun vain kirjagramin puolella. Twitteriäkin voit halutessasi harkita, mutta kirjakeskustelu on vilkkaampaa Instan puolella.

Jos taas kirjavideoiden tekeminen kiinnostaa, voi aloittaa vloggaamisen esimerkiksi Youtubessa tai Tiktokissa, tai aloittaa vaikka podcastin. Näiden tekeminen vaatii toki hieman erilaista paneutumista ja kiinnostusta kuin bloggaaminen, joka keskittyy vain tekstiin ja kuvaan. Kutkuttavia ajatuksia kuitenkin sekä kirjavloggaus että podcastit!

Kaverin kanssa bloggaaminen on ihan parasta, kun voi sparrailla ja jakaa asioita yhdessä, mutta ihan yleisestikin ajatustenvaihto muiden kanssa tuo hyvää antia omiinkin teksteihin. Kuten sanottua, kirjagram on tähän hyvä ja helposti lähestyttävä kanava, mutta voit myös käydä lukemassa ja kommentoimassa muiden kirjabloggaajien tekstejä – jos se tuntuu sinusta luontevalta. Kannattaa suhtautua avoimesti lukijoiden kommentteihin ja muistaa vastata – blogin lukijoiden joukossa on paljon ihania tyyppejä, joilla on samanlaiset kiinnostuksenkohteet, ja blogin kommenttiosiossa voi syntyä kivoja keskusteluja.

7. Ei stressiä

Ei kannata ottaa stressiä vaan lukea juuri siihen tahtiin, mikä tuntuu itsestä hyvältä. Kirjabloggaamisen on kuitenkin tarkoitus olla kiva harrastus, ei toinen työ leipätyön rinnalle. Tee sitä juuri itsesi näköisesti!

Eikun vain bloggaamaan! Meihin voit aina olla yhteydessä minkä tahansa tekstin kommenteissa tai myös yksityisesti sähköpostilla, jos on jotain kysyttävää: paljonmeluakirjoista [at] gmail.com.

Kommentit

  1. Paljon onnea ja lukuiloa jatkoon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! On ollut ilo lukea kommenttejasi tässä bloggailumme aikana. :)

      Poista
  2. Tämä postaus tuli ehkä juuri oikeaan aikaan :D Maaliskuussa oma kirjablogini täyttää vuoden (hui, joko siitä on niin kauan, kuin korona-ahdistuksissani ja lukupöhinöissäni blogini perustin?) ja tällä hetkellä koen jonkinmoista blogiuupumusta. Tykkään edelleen lukea ja blogatakin lukemistani kirjoista, mutta tuntuu, etten keksi hirveästi sanottavaa, tai kirjoita lukemistani kirjoista erityisen kiinnostavasti. Toki nyt helmikuussa on aika ja jaksaminenkin ollut kortilla (olen työharjoittelussa eri kaupungissa, mikä jo itsessään aiheuttaa väsymystä vuorotyön ja vieraan kaupungin sekä totta kai uuden oppimisen takia). Lisäksi koen, että en vain osaa ottaa kovin hienoja tai esteettisiä kuvia blogiini tai keksi niihin mitään uutta tai omaa twistiä. No, jospa tämä tästä, kun palailen taas kotiin :) Bloggaamista en aio lopettaa, se on varma. Siitä on kuitenkin tullut kiinteä ja mukava osa arkeani ja elämääni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva, että kirjoitit ja kerroit omista fiiliksistäsi ja että sait hyötyä meidän tekstistä! Bloggaillessa tulee tosiaan välillä uupumusta eikä aina jaksa lukeakaan niin ahkerasti. Esimerkiksi juuri nyt minulla itselläni on tosi kiireistä juuri töissä, jolloin lukeminen ja bloggailu jää vähemmälle. Meillä onkin se etuoikeutettu ilo, että meitä on kaksi kirjoittamassa. Mutta kuten kirjoitimmekin, bloggauksen kuuluu olla kivaa eikä siitä siis kannata ottaa stressiä - joskus on hiljaisempaa, joskus vauhdikkaampaa. Ja voihan sitä joskus, kun on flow päällä ja enemmän aikaa, kirjoittaa vaikka useamman tekstin varastoon, tai sitten kirjoittaa yhtä tekstiä hitaammin osissa? Eikä aina tosiaan tarvitse olla niin pitkiä tekstejä: itsekin yritän välilä harjoitella vähän lyhempien tekstien kanssa

      Hienoa että saat kuitenkin bloggailusta iloa yhä ja olet jatkanut sitä! Ja oikein ihania kuvia sullakin on, ei huolta siitä! :) Mekin haetaan aina vähän inspriaatiota Instagramista tai muista kuvista. Ja onnea jo vähän etukäteen 1-vuotissynttäreistä: ihan mahtavaa, että löysit näin kivan uuden harrastuksen korona-ajan myötä ja liityit meidän joukkoon. / Hanna

      Poista

Lähetä kommentti