Siirry pääsisältöön

Emmy Abrahamson: Kuinka rakastua mieheen joka tulee puskista

Emmy Abrahamsonin Kuinka rakastua mieheen joka tulee puskista* saapui minulle postiluukusta eräänä tammikuisena päivänä ja ilahdutti kovasti – ensimmäinen ennakkokappaleeni ikinä! Kirja itsessään oli ihan nopealukuinen ja viihdyttäväkin, vaikka tuskin palaan sen maisemiin enää toista kertaa. Sitä mainostetaan ihan jo kannessa asti sillä, että se perustuu kirjailijan omaan uskomattomaan rakkaustarinaan, mutta mielestäni tässä kirjassa tositapahtumiin perustuminen ei anna romaanille lisää. Olisin toivonut ennemmin, että kirjailija olisi kirjoittanut kaiken kuten se oikeasti tapahtui.

Romaani kertoo ruotsalaisesta kolmekymppisestä Juliasta, joka on muuttanut Wieniin ja opettaa englantia kielikoulussa. Hänellä ei oikein ole elämässään kissansa Optimuksen lisäksi mitään ihmeellistä, ystävät eivät oikeastaan välitä hänestä eikä hän heistä, opettajantyö puuduttaa ja kirjailijaksi ei voi ryhtyä, jos ei keksi omaperäistä romaani-ideaa (Julian mieleen pulpahtelevat vain muiden kirjoittamien romaanien juonet). Eräänä iltana Julian viereen puiston penkille istuu Ben, koditon haiseva mies, jonka ryysyisen ulkokuoren alta paljastuu kuitenkin kiinnostava ja hauska mies, johon Julia ihastuu.

Kuinka rakastua mieheen joka tulee puskista on nimetty aivan järkyttävällä tavalla. Kirjailijan esipuheesta käy ilmi, että hän olisi antanut itse kirjalleen nimeksi Koditon, komppaan tätä. Miksi on pakko keksiä romaanien nimiksi näitä sanahirviöitä? Olen kirjoittanut samasta aiheesta useiden nykyromaanien kohdalla, mutta tässä se tuntuu erityisen tärkeältä, koska Koditon olisi tälle ihan loistava nimi sanahirviön sijaan. Jouduin tätäkin postausta kirjoittaessani pitämään kirjan vieressäni, jotta voin tarkistaa nimen, se kun meni muuten koko ajan väärin. 

Kirjassa olisi aineksia menestysromaaniin, mutta mielestäni se ei täytä odotuksia toivotulla tavalla. Julian elämästä lukeminen on ihan kiinnostavaa, ajoittain viihdyttää, muttei juuri naurata tai herätä muitakaan tunteita (paitsi korkeintaan ärtymystä). Ensimmäisen kerran tuntuu hauskalta, kun Julia luulee keksineensä romaaniinsa originaalin idean, joka osoittautuu jonkin toisen romaanin juoneksi, mutta kun sama asia toistuu monta kertaa, alkaa pitää päähenkilöä vähän hölmönä. Opettajakuvauksia sen sijaan on itse opettajana aina ihan mielenkiintoista lukea, vaikkakin tässä romaanissa annetaan työstä todella puuduttava ja nuutunut kuva. 

Julian ja Benin rakkaussuhde olisi ehdottomasti kertomisen arvoinen, mutta jotenkin kaikki tärkeä jää kirjassa taka-alalle ja juoni poukkoilee tämän tästä ihan kummallisissa ja epäolennaisissa asioissa. Olisin kaivannut enemmän Julian ja Benin suhteen kehittymisen kuvausta, sitä miten epätodennäköisestä suhteesta päästään onnistumiseen – mitä he tuntevat ja miten he todella rakastuvat toisiinsa. Lisäksi oikein janosin lisää tietoa siitä, miten Ben on päätynyt tilanteeseen, jossa hän elää kodittomana puskassa, mutta jotenkin kaikki tarinan kannalta keskeinen jää pintapuoliseksi raapaisuksi ja dialogit ontuviksi.

Teoksen sivuhenkilöt (kuten Julian piikikäs ystävä Leonore) olisi kannattanut vain yksinkertaisesti sivuuttaa, koska he eivät tuo ohuina hahmoina teokseen mitään lisää. Samoin muutama turha juonikuvio olisi voinut jäädä pois, en esimerkiksi oikein ymmärtänyt miksi Julia lähtee Benin perään Kanadaan, vaikka olisi vain voinut odottaa tämän soittoa kotona. Kanadan tapahtumat ovat täysin irrelevantteja tarinan kehityksen kannalta. Esimerkiksi Julian lentomatkaa kuvataan yksityiskohtaisesti, samoin hänen telttaretkeään hotellissa tapaamiensa ihmisten kanssa, näillä ei oikein ole mitään tekemistä tarinan päälinjan kanssa, joten tuntuu hassulta, että niiden kuvailuun käytetään kokonaisia lukuja kirjasta, kun taas Kanadan matkan jälkeen Julian tunteita ei kuvata juuri lainkaan vaan romaanin loppuratkaisuun päädytään kuin kiireellä.

Kokonaisuudessaan Kuinka rakastua mieheen joka tulee puskista oli kuten jo aiemmin sanottu, viihteellinen, ajoittain ihan hauska, mutta kirja joka ei jätä varmasti oikein mitään muistijälkeä. Siinä olisi ollut aineksia paljon parempaankin romaaniin. Kirjan luettuani jäin vain googlailemaan kirjailijan elämää, sillä tässä tapauksessa tositarina oli kiinnostavampi kuin siitä kirjoitettu romaani.

Helmet-lukuhaasteessa kirja sopii mm. kohtiin 1. Kirjassa yhdistetään faktaa ja fiktiota, 6. Kirjan on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija, 10. Kirjan nimi on mielestäsi tylsä, 30. Kirjassa muutetaan uuteen maahan, 32. Kirjassa rikotaan yhteisön normeja, 43. Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan ja 49. Kirja on julkaistu vuonna 2022.

Emmy Abrahamson: Kuinka rakastua mieheen joka tulee puskista. Gummerus 2022. 265 sivua. Suomentanut: Outi Menna. Alkuteos: Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske. 2016.

*Kirja saatu pyytämättä ennakkokappaleena Gummerukselta, kiitos!

Kommentit

  1. Aina ei tule onnistumista. Kuulostaa siltä, että kustannustoimittaja ei ole nyt ollut ihan hereillä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti