Siirry pääsisältöön

Kevin Kwan: Ökyrikkaiden ongelmia


Kevin Kwanin Ökyrikkaiden ongelmia on kolmas osa sarjassa. Kirjoitin viime vuonna sarjan ensimmäisestä osasta Ökyrikkaat aasialaiset, mutta toisesta osasta ei löydy blogitekstiä. Sarjan ensimmäinen osa oli mielestäni viihdyttävä ja hauska, vaikka juonenkäänteet olivat jo tuttuja elokuvasta. Toinen osa ei mielestäni tuonut kovasti lisää ensimmäiseen ja sama päti tähän kolmanteenkin osaan.

Nickin isoäiti on kuolinvuoteellaan ja koko suku on kerääntynyt hänen hulppeaan taloonsa Singaporeen juonittelemaan, kuka perii mitäkin. Nickillä on lapsuudenkotiinsa Tyersall Parkiin kuitenkin porttikielto, koska hänen välinsä isoäidin kanssa ovat olleet monta vuotta jäissä hänen mennessään naimisiin Rachelin kanssa, mitä isoäiti ei hyväksynyt. Toisaalla Nickin serkku Astrid on joutunut ongelmiin exänsä Michaelin kanssa, joka yrittää sabotoida tämän uusvanhaa suhdetta entiseen heilaan Charlieen ja kieltäytyy allekirjoittamasta avioeropapereita. Astrid joutuu pelkäämään myös poikansa huoltajuuden puolesta. Lisäksi romaani poukkoilee myös sosiaalisen kiipijän Kittyn tarinassa, kun hän yrittää päästä parhaisiin piireihin rahan avulla.

Ensimmäisten romaanien päähenkilöinä olivat selkeästi newyorkilaiset Rachel ja Nick, jotka kamppailivat sen kanssa, voiko Nick mennä naimisiin "tavallisen" Rachelin kanssa ollessaan itse koko ökyrikkaan sukunsa perijänä aivan erilaisessa asemassa. Sen sijaan kolmannessa romaanissa tuntui, että pakka levisi vähän liian laajalle. Tyersall Parkista tulee juonittelujen pesä, kun Nickin laaja suku kokoontuu tyrkylle perinnön toivossa. Romaanin pääpaino on myös paljon Astridissa ja Kittyssä sekä heidän ongelmissaan. Kun juonikuviot leviävät liian laajalle, unohtuu koko kirjan fokus, ja vaikka teksti onkin pitkälti ihan viihdyttävää luettavaa niin tuntuu romaanin yli viisisataa sivua vähän turhan pitkältä. 

Helmet-lukuhaasteessa Ökyrikkaiden ongelmia sopii mm. kohtiin: 5. Kirjassa sairastutaan vakavasti, 8. Kirjassa löydetään jotain kadotettua tai sellaiseksi luultua, 22. Kirja sisältää tekstiviestejä, sähköposteja tai some-päivityksiä, 30. Kirjassa muutetaan uuteen maahan, 36. Kirjassa seurataan usean sukupolven elämää ja 43. Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan. 

Kevin Kwan: Ökyrikkaiden ongelmia. Otava 2021. 539 sivua. Suomentanut: Jaana Iso-Markku. Alkuteos: Rich People Problems. 2017.

Kommentit