maanantai 22. tammikuuta 2018

Eino Leino: Päivä Helsingissä (Hanna)


Eino Leino:  Päivä Helsingissä (kokoelmassa Valitut teokset)
Otava 1957 (Päivä Helsingissä ensimmäinen painos julkaistiin 1905)
 69 sivua

Tunnustan, että tämä romaani olisi jäänyt minulta mahdollisesti täysin lukematta ilman lukuhaastettaValitut teokset, joihin Päivä Helsingissä lukeutuu, mutta hyllyni lukemattomien (pun intended) houkutusten vuoksi en välttämättä olisi tullut muutoin huomioineeksi koko teosta.
ja tarvetta lukea romaani, joka sijoittuu yhden päivän tapahtumiin. Minulla on hyllyssäni isoäidiltäni jäänyt Einon Leinon

Eino Leinon pienoisromaani Päivä Helsingissä on pidemmän nimensä mukaisesti pilakuva aikansa eli 1900-luvun alun poliittisesta ilmapiiristä. Siinä maisteri Teofilus Tavela matkaa maaseudulta Helsinkiin tapaamaan veljenpoikaansa – sekä samalla pistämään puolueiden välit kuntoon.

Matkan aikana nähdään niin järkiavioliittoaikeita, poliittista haihattelua, mielipiteenvaihtoja ja vastakkainasetteluja. Kaikki humoristisessa hengessä tietenkin. Esimerkiksi Tavelan veljenpoika suunnittelee avioliittoa toisen puolueen vaikuttajien vanhimman tyttären kanssa mutta vaihtaa morsion lennosta perheen nuorempaan huithapeliin. Tavela itse puolestaan saarnaa ja pitää palopuheita, joita valistunut poliittinen älymystö kaikessa ankaruudessaan karsastaa.

Romaanin huumori syntyykin juuri siitä, että se kohdistuu jokaiseen henkilöhahmoon. Ketään heistä ei aseteta muiden yläpuolelle, ja lyhyen romaanin aikana Leino onnistuu kuitenkin luomaan tarkkanäköisen katsauksen maailmanmenoon ja ihmisten omaneduntavoitteluun.

Päivä Helsingissä on täynnä karikatyyrejä elämän eri tahoilta. Samalla kirja on karikatyyri menosta Helsingin päättäjien joukossa ja osoittaa, miltä päätöksenteko ja toiminta näyttää ulkopuolelle. Sikäli moni saattaisi samaistua romaaniin tänäkin päivänä ja toki tulevaisuudessakin, sillä politiikkoja jos keitä jaksetaan ruotia vuosikymmenestä toiseen.
Leinon teoksessa on nykypäivänä vain yksi ongelma: se on selkeästi aikansa tuote. Vähäiselläkin historiantuntemuksella voi ymmärtää romaanin vastakkainasetteluista ja pilasta jotain, mutta kovinkaan syvälle ei tavallinen lukija romaanissa kuitenkaan pääse. Mahdolliset viitteet ajan vaikuttajiin jäävät todennäköisesti huomaamatta. Pilkkahenkisenä ajankuvana romaani kuitenkin toimii, vaikka sen karikatyyrihuumori ei minuun henkilökohtaisesti iskekään.

Kuten sanottua, lukuhaasteessa sijoitan Päivä Helsingissä kohtaan 19. Yhdenpäivänromaani sekä 27. Kotipaikkakuntaasi liittyvä kirja, sillä asun Helsingissä, vaikka Hämeestä alun perin olenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti