keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Katri Sisko: 30 ennen 30 (Elina)


Katri Sisko: 30 ennen 30
Books on Demand, 2016.
239 sivua

Ensin on pakko tehdä tunnustus: sain tämän kirjan luettavakseni jo vuosi sitten! Kirjailija Katri Sisko lähestyi minua sähköpostilla ja kysyi olisinko kiinnostunut kotimaisesta chick litistä, jonka hän on julkaissut omakustanteena BoD:in eli Books on Demandin kautta. Totta kai olin kiinnostunut! Aloitin kirjan lukemisen heti alkuvuonna, mutta jostakin syystä se unohtui kirjapinojen alle ja luin sen loppuun vasta syksyllä. Sen jälkeen en ehtinyt siitä postata ennen kuin nyt. Tähän pätee vanha sananlasku: parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

30 ennen 30 kertoo pian kolmekymppisiä viettävästä Elinasta, joka päättää ennen pyöreitä vuosiaan tehdä listan asioista, jotka pitää olla suoritettu ennen kolmeakymmentä. Hänestä pitäisi vuodessa kuoriutua mm. vuoden opettaja, maratonjuoksija ja deittailija. Viime vuoden lukuhaasteessa tämä kirja solahtaa enemmän kuin hyvin kohtaan 13. kirja "kertoo sinusta". Jaan nimittäin päähenkilön kanssa nimen, iän ja ammatin. Siihen yhtäläisyydet onneksi loppuivatkin, muuten olisi voinut kuulostaa jo pelottavan paljon omalta elämältäni! Tosin kirjahaasteen osalta en olisi varmaan millään muulla romaanilla päässyt lähemmäksi.

Romaani kertoo pääasiassa Elinan kolmenkympin kriisistä ja tilanteista joihin se hänet johdattaa. Teos on ihastuttavan humoristinen ja vaikka yleensä miellän chick litin suurkaupunkeihin niin tässä se sopi pikkukaupunkiin vallan mainiosti, koska kirjoittaja ei ole yrittänyt muuten sovittaa päähenkilöään liikaa chick litin muottiin. Huumori kumpuaa juuri niistä hetkistä, joita ei voi pienellä paikkakunnalla välttää: treffeille voi mennä vain yhteen kahvilaan ja varmasti osuu joku tuttu samantien paikalle eikä baareissa pyöri juurikaan tuntemattomia miehiä vaan illanviettokumppani saattaa paljastua seuraavana maanantaina uudeksi kollegaksi töissä.

Genren piirteitäkin toki löytyy: etsitään miestä ja bridgetjonesmaisesti (tämä on sana!) yritetään samaan aikaan laihduttaa, lopettaa alkoholinkäyttö, juosta maraton ja alkaa pukeutua kuin aikuiset. Oikeastaan 30 kohdan lista tuntuu täsmälleen sellaiselta mitä voisi Bridgetiltä odottaa. Koulumaailma ja Elinan ura tuovat hyvää vastapainoa ja syvyyttä sekä niitä kuvataan pääosin hyvin todentuntuisesti digiloikasta lähtien. Monet asiat tuntuivat tutuilta: toimimaton tulostin, äkäiset teini-ikäiset ja opettajanhuoneen kahvittelut. Selvitinkin romaanin luettuani, että kirjailija todella on opettaja. 30 lupausta toimivat romaanissa hyvänä runkona, joten teksti etenee joutuisasti. Pientä viilausta olisin joihinkin kohtiin tosin toivonut, ehkä kustannustoimittajan kädenjälkeä olisi vielä tarvittu. Harmillista sinänsä, ettei kotimainen chick lit tunnu kelpaavan kustantajien julkaisulistoille. Mielelläni lukisin tällaista lisää!

2 kommenttia:

 1. Kiitos arviosta! :) Ihanaa, että innostuit lukemaan kirjan.

  Tästä sain myös paljon tukea jatko-osan kirjoittamiseen. Olen miettinytkin juuri arkisuutta, joten kommenttisi siihen liittyen osuivat juuri oikeaan hetkeen! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että jatkoa on tulossa! :) Ilmoitathan kun kirja on julkaistu, täällä ainakin yksi innokas lukija jo odottelee!

   Poista