Siirry pääsisältöön

Olli Jalonen: Taivaanpallo (Hanna)


Olli Jalonen: Taivaanpallo
Otava 2018
461 sivua


Monet varmasti tietävätkin, että Jalosen Taivaanpallo on uusin Finlandia-voittaja vuodelta 2018. Sain sen perinteisesti joululahjaksi äidiltäni, ja tämähän piti tietenkin lukea heti, kun pystyin. En ole ennen lukenut Olli Jaloselta yhtäkään kirja – en edes hänen aiempaa Finlandia-voittajaansa Isäksi ja tyttäreksi. Oli siis jo korkea aikakin tarttua Jalosen tuotoksiin.

Taivaanpallo Kuolleenpuun Anguksen tarina: se alkaa hänen ollessaan alle 10-vuotias, mutta suurin osa romaanista sijoittuu hänen 12–13-vuotisaikaansa. Hän asuu äitinsä ja siskonsa sekä molempien juuri synnyttämien poikien kanssa Saint Helenan saarella, joka kuuluu 1600-luvulla Englannille.

Valistuksen aika sarastaa. Angus suorittaa tärkeää tehtävää, jonka saarella muutama vuosi sitten asustanut herra Halley on hänelle määrännyt. Päivisin Angus laskee lintuja, öisin hän merkitsee tähtien paikkoja. Angus on oppinut herra Halleylta numerot, pastorilta kirjaimet. Hän on siis ikäisekseen aikanaan ja luokassaan hyvin oppinut, nokkela ja terävänäköinen

Saarella ei kuitenkaan pidetä Anguksen perheestä varsinkaan sen jälkeen, kun he muuttavat pastorin tontille asumaan (lukijalle käy selväksi, että Anguksen äidillä on suhde pastorin kanssa, mutta Angus ei tätä tule miettineeksi). Salakatolilaisuus kukoistaa, ja pastori on huolissaan saaren tulevaisuudesta, joten Angus lähetetään laivalla kohti Lontoota viemään viestiä herra Halleylle, jonka toivotaan edistävän saaren asiaa kaupungissa ja taltuttavan mellakat. Väkivaltaisuudet ovat kohdanneet Anguksenkin perhettä.

Laivamatka on oma tarinansa omine hahmoineen, mutta nöyrä ja tottelevainen Angus sopeutuu helposti laivaelämään. Lontoo on puolestaan pojan silmissä valtaisa, mutta nohevana veijarina Angus onnistuu löytämään herra Halleyn, joka ottaa tämän palvelijakseen ja oppipojakseen huolimatta vaimonsa vastentahtoisuudesta. Vaikuttaa tosin siltä, että herraa ei juurikaan huvita edistää Anguksen tuomaa viestiä.

Nöyrä ja kuuliainen Angus oppii herra Halleyn luona paljon, ja muisto kodista hiipuu kuukausi kuukaudelta. Hän on äärettömän kiinnostunut herra Halleyn astronomisista tutkimuksista mutta tekee myös omia eksperimenttejään, ja lopulta tieteellinen kunnianhimo huipentuu tutkimusmatkaan herra Halleyn ja tämän moukkamaisen toverin kanssa.

Teemoja teoksessa ovat tieto ja tutkimus sekä sinnikkyys, joka voi kuljettaa elämässä pitkälle. Toisaalta tutkimuksen vastaparina häilyy uskonto, joka asettaa yhä monien maailmankuvalle ja arjelle raamit. Tieteen ja uskonnon vastakkainasettelu on nähtävillä teoksessa, joka tuo toisaalta myös esille sen, että nämä kaksi voivat elää sulassa sovussa.

Tarina kerrotaan Anguksen äänellä, ja lapsen näkökulman uskottavuus on vaikuttava. Kertojaa ei etäännytettyä vaan kerronta tulee suoran Anguksen suusta niin uskottavasti, ettei lukija osaa sitä epäillä. Vaikka en ole lukenut Jalosta ennen, voisin uskoa, että hän on onnistunut loihtimaan Taivaanpalloon omintakeisen tunnelman, joka ei muistuta hänen muita kirjoituksiaan. Tällainen saavutus vaatii kirjailijalta taitoa ja samaistumiskykyä, mutta toisaalta en voi sanoa aiheesta enempää, ennen kuin olen lukenut Jalosta enemmän.

Taivaanpallossa näkeminen ja näkökyky nousevat keskiöön. Angus näkee tarkemmin kuin kukaan – ei ainoastaan fysiologisesti, vaan hän on myös henkisellä tasolla virittäytynyt aistimaan muiden tuntoja. Angus näkee ihmisten läpi ja osaa lukea heitä ja heidän aikeitaan, vaikka ei aina ikänsä vuoksi ymmärräkään heidän vaikuttimiaan. Tämäkin aspekti on tuotu hienosti kerronnassa esille: miten kertoa asioista samaan aikaan siten, että päähenkilö ei itse täysin ymmärrä näkemäänsä ja kuulemaansa, mutta aikuislukijalle merkitykset kirkastuvat. Ja samaan aikaan sisällyttää mukaan vielä osuvia näkemyksiä maailmasta ja ihmisistä. Lisäksi näkökyvyn merkitys vertautuu myös tietoon: tutkijoiden sekä myös Anguksen kykyyn ymmärtää ja nähdä maailmaa.

Taivaanpallo vie lukijan mahtavalle matkalle, ja on hienoa, että tarina sijoittuu muualle kuin Suomeen. Litadvisor-kampanja kannustaa matkustamaan yhä enemmän kirjojen matkassa ja vähentää lentomatkailua: tässä tapauksessa pääsee totta tosiaan matkustamaan paitsi paikassa myös ajassa!

Lukuhaasteessasijoitan Taivaanpallon kohtaan 25. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin. Lisäksi se sopisi kohtiin 2. Kirjassa etsitään kadonnutta ihmistä tai esinettä; 12. Kirja liittyy Isoon-Britanniaan ja 18. Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja.


Kommentit