Siirry pääsisältöön

Annie Darling: Hullua rakkautta Bloomsburyn kirjakaupassa

 

Hullua rakkautta Bloomsburyn kirjakaupassa jatkaa, ylläri ylläri, Bloomsburyn kirjakauppa -sarjaa, jonka ensimmäisestä ja toisesta osasta olen jo aiemmin kirjoittanut. Hullua rakkautta jatkaa samaa tasaista hömppälaatua, jossa kirjat ja romanssit näyttelevät pääroolia. Ehdottoman sopivaa hyvänmielen kirjallisuutta siis.

Aiempien osien tavoin myös tämän osan päähenkilö Nina työskentelee Bloomsburyn kirjakaupassa. Hän on (ainakin oma käsitykseni mukaan) 50-luvun pinup- ja vintage-tyyliä ylpeästi edustava kurvikas neiti, joka nauttii vallattomista ja villeistä miehistä. Ja mitä muutakaan voisi odottaa romantikolta, jonka lempikirja on Humiseva harju ja joka ei muuta haluakaan kuin kokea elämässään yhtä intohimoisen rakkauden kuin Kathyn ja Heathcliffin myrskyisä suhde.

Ymmärrän toki Ninaa, sillä Humiseva harju teki minuunkin aikoinaan suuren vaikutuksen (pitäisikin lukea se uudelleen), mutta en kyllä sanoisi, että Kathy tai Heathcliff ovat kumpikaan hahmoja, joista kannattaa kadehtia yhtään mitään. Ja siitä huolimatta he hahmoina vetävät puoleensa ja heidän traagista, itsekästä rakkauttaan yrittää kannustaa.

Ninakin tiedostaa tämän oikein hyvin, mutta siitä huolimatta hän jatkaa kaikenlaisten lipevien lurjusten deittailua. Kun kirjakauppaan saapuu siis puvussaan kirjanpitäjältä näyttävä Noah, jonka tarkoitus on konsultoida puodin liiketoiminta uuteen nousuun, on selvää, että Noah on kaikkea, mitä Nina EI mieheltä hae. Lisäksi Nina kauhukseen huomaa tunnistavansa Noahin nuoruudestaan, sillä he ovat käyneet samaa koulua. Odotusten vastaisesti parivaljakko muodostaa kuitenkin vähitellen kehittyvän ystävyyden ja tietenkin tunteet astuvat peliin, vaikka Nina yrittääkin taistella mokomaa tylsää parisuhdetta vastaan sekä pitää yhteisen menneisyyden piilossa.

Noahista paljastuu kuitenkin yllättäviä puolia, ja rauhallisen ja lempeän pinnan alla piilee intohimoinen, jännitystä kaipaava sydän. Nina joutuukin tarkastelemaan olettamuksiaan uudelleen: villeyttä ja myrskyisyyttä voi löytyä myös muodoissa, joita hän ei ollut osannut aavistaa.

Hullusta rakkaudesta ei ole oikeastaan kovin suurta sanottavaa: se on noudattaa genrensä kaavaa odotetusti. Se on lämminhenkinen kirja ja hahmot lähestyttäviä, ja kirjojen läsnäolo saa ainakin mulle aina yhtä hyvän mielen. Romaanina se ei siis ole mullistava, mutta tarinaa seuraa mielellään ja hahmojen edesottamuksia on viihdyttävää kannustaa.

On ihanaa, että Bloomsburyn kirjakauppa -sarjassa jokaisessa osassa taustalla kulkee taustalla päähenkilön lempikirja: tai näin oli ainakin edellisessä osassa, jossa mukana kulki Ylpeys ja ennakkoluulo, sekä tässä, jossa tarinaa sävyttää Humiseva harju. On toki hieman kliseistä, että juuri nämä kirjat sattuvat olemaan päähenkilöiden lempikirjat – aivan kuin kaikkien naisten suosikkikirjat olisivat romansseja – mutta se istuu romanttiseen kirjasarjaan, jonka keskiössä on romanttisten kirjojen kauppa. :D

Humiseva harju kulkee taustalla myös erittäin kevyenä adaptaationa. Ei voi mitenkään sanoa, että Noah olisi kuin Heathcliff, mutta tämän modernin kuvauksen voisi pikemminkin katsoa purkavan alkuperäismateriaalin traagisuutta ottaessaan intohimoon terveemmän lähtökohdan. Juoni on toki aivan erilainen kuin Humisevassa harjussa, joten sikäli tätä ei voi sanoa sovitukseksi, mutta avainkohdat ja -käänteet ovat ottaneet voimakkaita vaikutteita Brontën teoksesta.

Lukuhaasteessa 2023 Hullua rakkautta Bloomsburyn kirjakaupassa sopii kohtiin 13. Kirjan kansi on värikäs tai kirjan nimi on värikäs; 18. Kirja on julkaistu alun perin kiinan, hindin, englannin, espanjan tai arabian kielellä; 42. Kirjan nimessä on ainakin kolme sanaa; 45. Kirja sopii haastekohtaan, johon olet jo lukenut kirjan; 47.-48. Kaksi kirjaa, joiden tarinat sijoittuvat samaan kaupunkiin tai ympäristöön ja 49. Kirja on julkaistu vuonna 2023.

Annie Darling: Hullua rakkautta Bloomsburyn kirjakaupassa (Bloomsburyn kirjakauppa #3). Tammi 2023. 372 sivua / 12h 29 min. Lukija: Rosanna Kemppi. Suom. Oona Nyström. Alkuteos: Crazy in Love at the Lonely Hearts Bookshop (2018).

Kommentit