Siirry pääsisältöön

Annie Darling: Pieni kirjakauppa Bloomsburyssa (Bloomsburyn kirjakauppa #1)

Pieni kirjakauppa Bloomburyssa lunastaa sen, mitä se kuvauksensa perusteella lupaa. Se ei mullista maailmaa, hahmotyypit ovat perinteisiä ja juoni ennalta-arvattava, mutta silti se on mukavaa ja viihdyttävää luettavaa. Varsinkin jos tekee mieli lukea vaihteeksi kevyttä romanttista kirjallisuutta ja sattuu pitämään kirjoista.

Päähenkilö Posya kohtaa heti alussa yllätys: hänen rakas ystävänsä ja eräänlainen äitihahmo Lavinia on kuollut mutta testamentannut Posylle kirjakauppansa, jonka yläkerrassa Posy asuu pikkuveljensä kanssa. Perinnössä on kuitenkin ehto: Posyn on saatava Kirjatalli menestymään, ja jollei tämä onnistu, kiinteistö siirtyy Lavinian rasittavalle ja itserakkaalle lapsenlapselle Sebastianille, joka on oikea piikki Posyn lihassa. Sebastian kun ei välitä mitään muiden ajatuksista tai tunteista vaan kulkee seikkailusta toiseen setelinkuvat silmissään ja aina uusi huippumalli kainalossaan.

Posy on tuntenut komean ja rahakkaan Sebastianin aina, ja tunteet tätä kohtaan ovat vähintäänkin ristiriitaiset. Niitä käsitelläkseen Posy alkaa kirjoittaa itsestään ja Sebastianista historiallista rakkaustarinaa omaan pöytälaatikkoonsa. Tämä pöytälaatikkotarina tuo mukaan ihan viihdyttävän kuvion ja muistuttaa itse asiassa hieman Bridgertonia. :D

Sebastian ei meinaa jättää Posya rauhaan, sillä hän haluaisi Kirjatallin itselleen mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Posylla on siis kiire saada Kirjatalli menestymään – ja onnekseen hän keksiikin hyvän keinon: Kirjatalli muutetaan romanttiseen kirjallisuuteen keskittyväksi kirjakaupaksi, sillä a) erottautuminen kannattaa ja b) Posy tuntee romanttisen kirjallisuuden kuin omat taskunsa.

On tosin hieman hämmentävää, miten tällainen ylimalkaisesti keksitty idea ilman mitään taustatutkimusta menee läpi Posyn kollegalta ja ystävältä Veritylta, joka pitää huolta kaupan taloudesta. Katsotaan tätä kuitenkin läpi sormien – ja lähtökohtaisestihan erikoistuminen on erinomainen idea, kun on pieni toimija suurten kirjakauppojen ikeessä. Moninaisuus olisi tälläkin saralla kaikkein etu sen sijaan, että joka kaupan hyllyssä on samat uutuuskirjat.

Kirjakaupan uutta konseptia edistettäessä sattuu tietenkin kaikenlaista kommellusta eikä vähiten siitä syystä, että Sebastian ei tahdo ottaa mokomaa hömppäkauppaa kuuleviin korviinsa. Kirjakaupan suunnittelu on itse asiassa ihanaa kuviteltavaa ja seurattavaa, sillä kuka lukutoukka ei haaveilisi omannäköisensä kirjakaupan perustamisesta. Mä ainakin!

Kuten sanoin, hahmot ovat hyvin stereotyyppisiä, mikä ei nyt oikeastaan haittaa. Mutta ennalta-arvattavassa romanssikuviossa (huom! spoiler alert) häiritsee kyllä tosi paljon yksi, romanttisessa kirjallisuudessa toistuva seikka. Sebastian on nimittäin aika ääliö. Hän on itsekeskeinen, itsepäinen, itserakas, jankkaava ja välillä suorastaan ilkeä. Kuoren alta arvatenkin paljastuu hyvä sydän ja muuta, mutta miten Posy voi silti haaveilla Sebastianista ja rakastua tähän! Nämä ”vihollisista rakastavaisiksi” -kuviot ovat välillä aika toksisia.

Ennalta-arvattavuudesta ja stereotyyppisyydestä huolimatta Pieni kirjakauppa Bloomsburyssa on ihanaa tunnelmallista luettavaa – eikä vähiten kirja-aspektin vuoksi. Voi suositella ihan jouluunkin, vaikka tämä ei millään tavalla joulukirja olekaan.

Lukuhaasteessa sijoitan Pienen kirjakaupan Bloomsburyssa kohtaan 3. Kirja, jonka tapahtumissa haluaisit olla mukana. Lisäksi se sopisi kohtiin 6. Kirjan on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija; 37. Kirjan kansi tai nimi saa sinut hyvälle mielelle; 38. Kirjassa toteutetaan unelma tai haave; 43. Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan ja 49. Kirja on julkaistu vuonna 2022.

Annie Darling: Pieni kirjakauppa Bloomsburyssa (Bloomsburyn kirjakauppa #1). Tammi 2022. 347 sivua / 11h 2 min (äänikirja). Lukija: Rosanna Kemppi. Suom. Saara Pääkkönen. Alkuteos: The Little Bookshop of Lonely Hearts (2016).

Kommentit