Siirry pääsisältöön

Chris Pavone: The Expats

 

Chris Pavonen esikoisromaani The Expats on jännäri, jossa sekoittuvat eurooppalainen expat-elämä, agenttitoiminta, pankkimaailma ja perinteinen petos. Kahdessa, kolmessa aikatasossa kulkeva kirja on lopulta aika sekava ja kaiken kaikkiaan keskinkertainen lukukokemus.

Romaanin päähenkilö Kate Moore on entinen CIA-agentti, joka muuttaa perheineen miehensä työn perässä expatiksi eli toiseen maahan muuttavaksi ulkomaiseksi työvoimaksi. Katen aviomies saa huippupestin tietoturva-asiantuntijana luxemburgilaisessa pankissa, joten tämä aikataso kuvaa sitä, miten Kate elää Luxemburgissa perheenäitinä lastensa kanssa ja tutustuu muihin expat-vaimoihin. Uusi tuttavapariskunta herättää kuitenkin Katen epäilykset: vanhana agenttina hän on herkkä arvioimaan, milloin ihmiset ovat aitoja ja puhuvat totta. Ja Kate ottaakin tehtäväkseen selvittää, mitkä jauhot tällä parilla on pussissaan – ja löydöksiään hän ei edes osaa aavistaa.

Toinen aikatasoista liikkuu menneisyydessä eli ajassa, jolloin Katen mies saa työtarjouksen ja Kati joutuu tekemään päätöksen, jättääkö työnsä agenttina. Työn, josta edes aviomies ei tiedä. Kate nimittäin nauttii vaarasta ja jännityksestä, mutta vuosien mittaan hän on siirtynyt yhä turvallisempiin töihin, sillä lapset saatuaan Kate on muuttunut varovaiseksi. Tämä aikataso ei luo samalla tavalla jännitystä ja tunnelmaa kuin Luxemburgin-aikataso, mutta se valottaa Katen taustaa.

Kolmas aikatasoista sijoittuu Luxemburgin jälkeiseen aikaan: Kate aviomiehineen on muuttanut Pariisiin pakoon Luxemburgin tapahtumia ja ovat saaneet elämänsä aloilleen. Vanha tuttu epäilyttävä pariskunta ilmestyy kuitenkin jälleen yllättäen ja pariskunnat sopivat menevänsä yhteiselle illalliselle – jossa viimeisetkin palaset lopulta loksahtavat kohdalleen, monet petosten palapelit saavat uusia paloja, ja mikään ei ole enää ennallaan. Tämä aikataso sijoittuu vain yhden vuorokauden ajalle.

Aikatasot limittyvät toisiinsa ja vaihtelevat jouhevasti. Itse asiassa ne vaihtelevat vähän liiankin jouhevasti, sillä en meinannut pysyä perässä, milloin siirrytään aikatasosta toiseen. Asiaa ei auttanut, että kuuntelin tämän äänikirjana, jolloin aikatasojen välillä olevia mahdollisia siirtymäkohtia, kuten kappaleenvaihtoja ja muita merkintöjä, ei nähnyt. Tosin luin myös Goodreadsissa, että muilla tuntui olevan samankaltaisia hahmotusongelmia aikatasojen vauhdissa formaatista huolimatta, joten kyse taitaa olla vain siitä, ettei juonirakennetta ole rakennettu kovin hyvin.

Toisaalta pidän salaisuuksien vyyhtien teemasta: kirjassa käsitellään paljon sitä, kuinka hyvin lopulta tunnemme edes läheisiämme. Kate on salannut itse ammattinsa mieheltään – onko aviomiehellä kenties samankaltaisia salaisuuksia kaikista yhteisistä vuosista huolimatta. Toista ei lopulta voi tuntea kokonaan – vaikka voinkin melkoisella varmuudella sanoa, että omassa parisuhteessani ei aivan tämän mittaluokan salaisuuksia löydy, eivätkä ystävyyssuhteeni tuppaa olemaan mitään erikoista shakkipeliä, jossa pitää jatkuvasti ennakoida toisten liikkeitä. Mutta joillain se saattaa toki sellaista olla, ja kulttuurierojakin löytyy.

Kate hahmona jää etäiseksi ja on jopa vähän ärsyttävä, ja lukijan ääni toi mukaan fiiliksen siitä, että Kate on vähän ulalla koko ajan kaikesta, mikä ei ole kovin uskottavaa entiseltä salaiselta agentilta. Hahmonluonti jää siis pintapuoliseksi. Sen sijaan pidin eurooppalaisen expat-elämän kuvauksesta, vaikka en osaakaan arvioida, miten todenmukaista se trillerissä voi oikein olla. Amerikkalainen unelma elämästä Euroopassa oli kuitenkin mukiinmenevän kiinnostavaa luettavaa ihan kulttuurisestikin.

Luin tämän kesällä juuri ennen omaa matkaani ensikertaa Luxemburgiin, minkä vuoksi se lukulistalle ylipäätään päätyikin (Luxemburgiin sijoittuvia kirjoja löytyy melko vähän englanniksi tai suomeksi) mikä toi mukaan oman silauksensa. Oikeastaan olisin ehkä lukenut mieluummin kirjan vain expat-elämästä – trillerit kun eivät aina ole minun juttuni, ja tämän jäi nyt vain mukiinmenevälle asteelle.

Lukuhaasteessa The Expats sopii kohtiin 18. Kirja on julkaistu alun perin kiinan, hindin, englannin, espanjan tai arabian kielellä; 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt; 30. Kirja on ollut ehdokkaana kirjallisuuspalkinnon saajaksi; 32. Kirja kertoo asiasta, josta haaveilet; 44. Kirja kuuluu genreen eli kirjallisuuden lajiin, jota et lue yleensä ja 45. Kirja sopii haastekohtaan, johon olet jo lukenut kirjan.

Chris Pavone: The Expats. Faber and Faber 2013 (teos julkaistu 2012). 486 sivua.

Kommentit