tiistai 22. huhtikuuta 2014

Agatha Christie: Salainen vastustaja (Elina)Agatha Christie: Salainen vastustaja
Wsoy 1974
suom. Eva Siikarla
294 sivua
Alkuteos: The Secret Adversary. 1922.

Salainen vastustaja on Agatha Christien toinen romaani ja ensimmäinen, jossa seikkailevat päähenkilöt Tommy ja Tuppence. Tämä romaani on myös yksi niistä Christien dekkareista, joita en ollut vielä lukenut graduani varten. Tämän lukemisessa vierähtikin tovi jos toinen, sillä aloitin lukemista jo aikaa sitten, mutta muita lukuprojekteja kiilasi dekkariraukan edelle. Nyt pääsiäislomalla oli vihdoin aikaa lukea tämä tarina loppuun asti.

Romaanin tapahtumat saavat alkunsa kun Amerikasta matkalla ollut alus Lusitania uppoaa vieden mennessään salaisia asiakirjoja kuljettaneen miehen. Paperit ovat kuitenkin päätyneet salaperäisen Jane Finnin käsiin, jota etsitään useiden eri tahojen kautta. Thomas eli Tommy ja Prudence eli Tuppence, nuori parivaljakko joka tuntee toisensa sodan aikaisten tehtäviensä kautta, saa käsiinsä ensimmäisen johtolangan ja kadonneen tytön etsiminen voi alkaa. Asiakirjojen perässä on kuitenkin myös salaperäinen vastustaja, Mr Brown. Sattumuksista ja usein epäuskottavista juonenkäänteistä toiseen Tommy ja Tuppence etsivät jutun konnaa ja tärkeitä asiakirjoja.

Salainen vastustaja eroaa mielestäni jonkin verran Christien monista muista romaaneista. Ensinnäkin se on hänen alkupään tuotantoaan ja se on kirjoitettu ennen kaikkea taloudellisen tilanteen pakosta, mikä näkyy myös lopputuloksessa, joka ei ehkä ole avoimen huolimaton, mutta ei kuitenkaan täysin Christien tyylinen harkittu kokonaisuus. Christien ensimmäinen romaani Stylesin tapaus on ihan eri maata kuin tämä toinen teos.

Tässä romaanissa ovat mukana ennen kaikkea seikkailu, poliittiset tapahtumat (vaikkei Christie niitä sen kummemmin analysoikaan) ja romantiikka. Salainen vastustaja ei ole tyypillinen Christien dekkari, jossa istutaan suuressa maalaiskartanossa ja pohditaan pienessä piirissä kuka murhasi kenet ja kuka rakasti ketä. Se on pikemminkin seikkailuromaani ripauksella romantiikkaa. Kuten romaanin alussa todetaankin, sopii se "kaikille niille jotka viettävät yksitoikkoista elämää, toivoen että he saisivat edes toisten kautta kokea seikkailun ilot ja vaarat". Ehkä tämä ei ollut minulle mieluisinta Christietä, mutta viihdyttävää vaihtelua. 

Ps. Romaanista on viime vuoden lopulla ilmestynyt pokkaripainos, joten sitä löytynee vielä kirjakaupoista! Oma kappaleeni on löytynyt divarista ja rumien paperikansien alta paljastui kaunis kuviointi etukannessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti