lauantai 23. joulukuuta 2017

Carol Shields: Jane Austen (Hanna)Carol Shield: Jane Austen
Ajatus Kirjat 2001
Suom. Maria Lyytinen
208 sivua
Alkuteos: Jane Austen. 2001


Jane Austen kuuluu sekä minun että Elinan ikisuosikkeihin, ja kun kesällä kirjailijan kuolemasta tuli 200 vuotta, katoimme sen kunniaksi yhdessä iltapäiväteet. Siitä huolimatta en ole tullut lukeneeksi tätä elämäkertaa ennen, vaikka se on ollut hyllyssäni melko pitkään

Elämäkerta tutkii Jane Austenin elämää myötäillen hänen teoksiaan. Shields ei ryhdy tulkitsemaan Austenin elämää hänen kirjojensa kautta mutta tuo esille ilmentymiä siitä, kuinka Austenin eri elämänvaiheet heijastuvat hänen romaaneissaan. Kirjoittamisen merkitys Austenille kautta hänen elämänsä sekä hänen sinnikkyytensä tämän intohimon suhteen korostuvat teoksessa.

Paljon keskitytään myös Austenin kirjeenvaihtoon ja aiemmin hänestä kirjoitettuihin elämäkertoihin. Austen tuli isosta perheestä ja oli läheinen isosiskonsa Cassandran kanssa. Molemmat naiset jäivät naimattomiksi. Cassandran tarina on jopa traaginen – kuten myös Jane Austenin, sillä hän menetti rakkaansa varattomuutensa vuoksi. Ajan tuloerot, epätasa-arvo ja järkiavioliitot koituvat hänen kohtalokseen siinä, missä monet hänen sankarittaristaan onnistuvat voittamaan tämän haasteen.

Yksi esimerkki siitä, kuinka Austenin kirjoitelmat mukailivat hänen elämänvaiheitaan, on se, että Austenin kyynistyminen näkyi hänen 30 ikävuoden kieppeillä aloittamissaan teksteissä. Alkupään teosten kepeys luo nimittäin selkeän eron loppupään teoksiin. Niiden välissä Austen joutuikin kokemaan kovia, kuten muuton rakkaasta lapsuudenkodistaan, isänsä kuoleman sekä toteamuksen siitä, ettei välttämättä ikinä pääse naimisiin.

Nämä kaikki faktat käyvät Shieldsin teoksesta ilmi, vaikka hän tuokin esille, että osa päätelmistä on loppupeleissä vain arvailua. Olisin kaivannut osaan väitteistä ja kertomuksista viitetiedon, jotta lukija voisi päätellä, onko kyse faktatiedosta vai Shieldsin omista tulkinnoista.

Luvut on otsikoitu vain numeroin, minkä vuoksi teoksen kuljetus hyppii ja sitä on välillä vaikea seurata. Seurattavampi ratkaisu olisi ollut jaotella ja otsikoida luvut temaattisesti tai edetä kronologisesti. Jane Austen on kuitenkin epämääräinen sekoitus molempia, joten se jää kaiken kaikkiaan hieman sekavaksi.

Teos on kuitenkin nopealukuinen. Koska siinä puidaan ja analysoidaan Austenin teoksia, se on samalla lyhyt matka Austenin maailmaan. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen Austen-elämäkerta, jonka olen lukenut, ja uskoisin, että niitä on todennäköisesti vakuuttavampiakin.

Lukuhaasteessa sijoitan teoksen kohtaan 36. Elämäkerta tai muistelmateos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti