Siirry pääsisältöön

Rosa Nenonen: Merkityksellisen työn kaava

Rosa Nenosen Merkityksellisen työn kaava on helposti lähestyttävä ja nopeasti luettava teos kaikille, jotka haluavat oppia lisää omista vahvuuksistaan, löytää lisää merkityksellisyyttä omaan työhön juuri vahvuuksiensa ja intohimojensa kautta tai rakentaa itselleen uuden työn. Olen lukenut viimeisen vuoden tai parin aikana paljon samantyyppisiä kirjoja ja pohtinut samoja asioita paljon, joten sikäli Nenosen teos ei tarjonnut hirveästi uutta, mutta se on hyvä ja tiivis paketti kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Nenonen jakaa merkityksellisen työn kuuteen osa-alueeseen. Ensinnäkin on hyvä tutustua omaan tarinaan mutta muistaa että se on itse kerrottu tarina ja sitä voi tarkastella myös toisesta näkökulmasta. Toisekseen merkityksellisen työn kannalta on ensiarvoisen tärkeää toteuttaa omaa autenttista itseään. Kolmanneksi tutustutaan omiin supervoimiin, joiden avulla merkityksellistä työtä voidaan rakentaa: omiin arvoihin, vahvuuksiin, intohimoihin sekä jo hankittuihin taitoihin.

Neljänneksi merkityksellinen työ rakentuu siinä risteyskohdassa, jossa nämä omat autenttiset supervoimat kohtaavat maailman tarpeet. Viidenneksi on tärkeää löytää oikea asenne ja siirtyä muuttumattomuuden mielenlaadusta kohti kasvua. Kuudenneksi tarvitaan rohkeutta lähteä toteuttamaan näitä kaikkia löydöksiä ja hypätä ehkä jopa tuntemattomaan tai viedä niitä täytäntöön omassa työssä.

Lähtökohta kirjalle on mainio, ja positiivisen psykologian ammattilaisena Nenosella on kirjalle sopiva asenne. Hän höystää kirjoitustaan pohdintatehtävillä, esimerkeillä muiden tarinoista sekä jakamalla omaa tarinaansa. Kaava on yleisesti hyvä, mutta koin itse juuri nuo muiden tarinat hieman vaikeiksi lähestyä. Monet niistä nimittäin keskittyvät ihmisiin, jotka ovat tehneet kansainvälistä uraa ympäri maailman. Siinä ei ole mitään väärää ja tunnen itsekin tällaisia ihmisiä, mutta monet tavallisista suomalaisista tuskin ovat tällaista tehneet, joten korkealentoiset tarinat Lontoosta tai New Yorkista ovat vaikeammin lähestyttävissä.

Työn merkityksellisyys on suuressa huudossa nykypäivänä, ja aiheesta kirjoitetaan niin kirjoja kuin lehtiartikkeleita ja somepostauksia ja mitälie. Kaipaisin kuitenkin enemmän tarinoita ihmisistä, jotka ovat hypänneet uuteen, vaikka eivät olisi tehneet nousujohteista uraa suuryrityksissä ja kerryttäneet siten rahapottia, jonka turvin uutta suuntaa voi lähteä etsimään. Monelle tällainen ei ole mahdollista, vaan koulutuksia ja muuta käydään täysipäiväisen työn rinnalla, mikä syö energiaa.

Olen itse täysin kohderyhmää näille teoksille, sillä pidän itsetutkiskelusta, mutta useamman kirjan jälkeen ne alkavat muistuttaa toisiaan. Nenosen kirja on kuitenkin hyvä kohta aloittaa, kuten mikä tahansa muukin. Se tarjoaa kuitenkin hyvän alustuksen positiiviseen psykologiaan, jos se kiinnostaa. Suosittelen tekemään myös tehtäviä ja todella käyttämän aikaa asioiden pohtimiseen, sillä muutoin kirjasta ei saa muuta irti kuin inspiroitumisen.

Itse osallistun kirjaa lukiessani itse asiassa Nenosen Merkityksellisen työn kaava -verkkokurssille, joten kirja ja kurssi tukivat samoine aiheineen ja asioineen hyvin toisiaan. Suurin hyöty oli kuitenkin kurssin ryhmästä sekä ”paineesta” tehdä tehtävät eivät vain lukea kirja ja jäädä lepäämään laakereilleen.

Lukuhaasteessa sijoitan Merkityksellisen työ kaavan kohtaan 28. Kirja, jonka lukemisesta on sinulle hyötyä. Lisäksi se sopisi tavallaan kohtaan 37. Kirjan henkilön työ on tärkeä tarinassa

Rosa Nenonen: Merkityksellisen työn kaava. Gummerus 2020. 115 sivua /  5h 10 min (äänikirja).

Kommentit