Siirry pääsisältöön

John Green: Tähtiin kirjoitettu virhe (Elina)


John Green: Tähtiin kirjoitettu virhe
Wsoy 2013.
340 sivua
suomentanut: Helene Bützow
Alkuteos: The Fault in Our Stars. 2012.

En pidä TV:n sairaalasarjoista. En pidä sairaaloista noin yleensäkään ja välttelen lääkärille menoa aina viimeiseen asti. En myöskään voisi ikinä olla lääkäri. Näistä edellä mainituista syistä en myöskään pitänyt John Greenin Tähtiin kirjoitetusta virheestä, joka on kertomus kahdesta syöpää sairastavasta nuoresta.

Päähenkilö 16-vuotias Hazel Graze sairastaa parantumatonta syöpää ja joutuu kantamaan mukanaan happipulloa minne meneekin. Hän ei millään haluaisi lähteä tukiryhmän kokoontumiseen, mutta eräällä kerralla paikalla onkin 17-vuotias Augustus, johon Hazel ihastuu samantien. Nuoret alkavat viettää aikaa yhdessä, vaikka molemmat tietävät ettei aikaa ole paljon.

Romaanin takakansi lupaa, että luvassa on riipaisevaa hauskuutta, filosofista älykkyyttä ja vimmaista rohkeutta. Olen kyllä kaikesta tuosta eri mieltä. Tähtiin kirjoitettu virhe ei ole surullinen, ei sitä tarvitse lukea kyyneleet silmissä, mutta ei se kyllä hauskakaan mielestäni ollut. Suurimman osan ajasta romaania lukiessa olin hieman ahdistunut kun ajattelinkaan päähenkilöitä. Syöpää kuvataan mielestäni ankeasti ja suhteellisen realistisesti, mutta Hazel ja Augustus ovat päähenkilöiksi turhan naiiveja.

Nuorten romaaniksi tässä on paljonkin älykkyyttä ja rohkeutta. Ehkä olin kuitenkin romaanin kohdeyleisöön nähden liian vanha, kun rakkaustarina oli mielestäni vähän turhan ennalta-arvattava ja korostetun imelä. Filosofiakin tuntui vähän turhan päälleliimatulta, vaikka onkin hienoa että Hazel löytää lohtua lukemalla kirjallisuutta. Tuntuu, että nykymaailmassa harva nuori enää pystyy samastumaan kirjallisuuden hahmoihin tuollaisella tavalla. Romaanin parhaimpiin hetkiin kuuluu nuorten matka Amsterdamiin tapaamaan Hazelin suosikkikirjailijaa.

Odotin kirjalta paljon enemmän kuin mitä sain siitä irti. Taisin toivoa jotakin vähän kevyempää ja hauskempaa kertomusta, jossa sairaus olisi enemmän taka-alalla. Vaikka eihän syöpää sairastavasta nuoresta voi tietenkään kertoa ilman, että kuvaa myös sairautta. Olisin kyllä mielelläni pitänyt tästä romaanista, mutta se ei ollut minua varten enkä usko lukevani sitä enää toiste.

Kommentit