Siirry pääsisältöön

Hyllynlämmittäjät ja muita kirjallisia tavoitteita vuodelle 2022

Vaikka tammikuu on saatu jo taputeltua pakettiin, ajattelimme silti vielä kertoa millaisia kirjallisia tavoitteita olemme asettaneet tälle vuodelle – onhan tässä vielä peräti 11 kuukautta aikaa toteuttaa niitä. Lisäksi esittelemme millaiset hyllynlämmittäjät aiomme tänä vuonna lukea. Hyllynlämmittäjät ovat kirjoja, jotka ovat istuneet omassa kirjahyllyssä jo pidemmän aikaa ilman, että niitä on tullut luettua, ja meillä molemmilla näitä kirjoja riittää! Monet kirjabloggareista ja kirjagrammaajista asettavat tavoitteeksi lukea 12 hyllynlämmittäjää vuoden aikana (yksi jokaista kuukautta kohden), ja niin mekin teemme tänä vuonna. Eli kumpikin on valinnut kirjahyllynsä uumenista 12 lukematonta kirjaa, jotka aikoo tänä vuonna saada vihdoin luetuiksi.

Osallistumme tänäkin vuonna myös Helmet-kirjaston lukuhaasteeseen. Haasteemme edistymistä voit täällä blogissa seurata haasteen omalta sivulta, jonne päivitämme haasteeseen luetut kirjat aina kun niistä tulee arvio blogiin. Lukuhaasteeseen osallistumme kuten aiempinakin vuosina: rennolla otteella ja sillä ajatuksella, että riittää kun toinen on saanut haastekohdan täytettyä. Emme juurikaan valikoi luettavia kirjoja haaste silmällä pitäen vaan luemme mitä tekee mieli ja katsomme miten se sopii haasteeseen. Toki voi olla, että joulukuussa pitää ottaa vähän spurttia lukemiseen, kuten joinakin aiempina vuosina.

ELINA:

Olin ajatellut ottaa tämän vuoden vähän rennommin ja pohdin, etten valitse esimerkiksi hyllynlämmittäjiä tai aseta edes määrällistä luettavien kirjojen tavoitetta. Niinhän se sitten aina menee, että kun uusi vuosi pyörähtää käyntiin niin tekee kuitenkin mieli asettaa yhtä sun toista tavoitetta. Pääasiallinen tavoitteeni on kuitenkin tänä vuonna olla ainakaan stressaamatta näistä tavoitteista tai niiden täyttymisestä – lukemisen kun pitäisi aina olla kivaa.

Helmet-lukuhaasteen kohdat tuntuivat minusta tänä vuonna normaalia haastavammilta, mutta onneksi olemme tehneet haastetta jo monta vuotta yhdessä. Uskon, että tänäkin vuonna haaste tulee yhdessä tehden valmiiksi. Jos en itse löydä johonkin kohtaan mitään luettavaa, niin Hannalla on varmasti siihen mielessä jotain. 

Viime vuonna luin 52 kirjaa, mikä oli jonkin verran vähemmän kuin edellisenä parina vuonna. Silti koen, että se oli ihan hyvä määrä kirjoja. Täksi vuodeksi asetin määrälliseksi tavoitteeksi Goodreadsiin 100 kirjaa. Olen joskus viimeksi opiskeluaikoina lukenut niin paljon vuositasolla, mutta edelleen se on ollut monena vuonna haaveena. Nyt ajattelin yrittää. Jos sitten luenkin vain puolet tavoitteestani, on sekin ihan hyvin. Ainakin tammikuun ajan onnistuin pitämään hyvää lukutahtia yllä ja tällaisella vauhdilla saisin tavoitteeni saavutettua. 

Sain joulukuussa kirjoilleni kirjakärryn, johon kasasin kaikki lukemattomat kirjani (joiden aiempi säilytyspaikka oli kasoissa lattialla yöpöytäni vieressä). Kärry tuli hetkessä ihan tupaten täyteen hamstratuista kirjoista. Päätinkin jo joulukuussa (taas kerran), että tänä vuonna keskityn oman hyllyni lukemattomiin kirjoihin. Lisäksi päätin yrittää ostaa hieman vähemmän kirjoja tänä vuonna (tavoitteena on yksi kirjaostos per kuukausi, mutta tähän en laske esimerkiksi arvostelukappaleina tai lahjoina saamiani kirjoja). En tosin usko, että saisin vuodessa kirjakärryä luettua tyhjäksi, mutta jos siinä olisi vuoden lopulla edes vähän vähemmän kirjoja kuin nyt niin olisin tyytyväinen. Kirjakärrystä olikin hauskaa myös etsiä hyllynlämmittäjiksi sopivat 12 kirjaa – valinnanvaraa riitti. Päädyin valitsemaan seuraavat kirjat:

  • Donna Tartt: Tikli
  • Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa
  • Sally Rooney: Keskusteluja ystävien kesken
  • Sisko Savonlahti: Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu
  • Alice Munro: Julkisia salaisuuksia
  • Elizabeth Strout: Olive, taas
  • Kazuo Ishiguro: Haudattu jättiläinen
  • Haruki Murakami: Tanssi, tanssi, tanssi
  • Paula Nivukoski: Mainingin varjo
  • Ottessa Moshfegh: Vuosi horroksessa
  • Cristina Sandu: Vesileikit
  • Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista

HANNA:

Olen samaa mieltä Elinan kanssa, että pääasia kirjallisissa tavoitteissa on, että ne pysyvät rentoina. Parasta olisikin, että asettaa itselleen tavoitteita, joiden edistymistä voi seurata, mutta joita ei ole aivan välttämätöntä saavuttaa. Itse en kuitenkaan aio esimerkiksi asettaa määrällisiä kirjatavoitteita, sillä niissä ei voi olla aina varma pysyvänsä ja ne riippuvat täysin kirjojen sivumäärästäkin. Onhan se eri asia lukea 20 kappaletta 300-sivuisia kirjoja kuin 800-sivuisia. Pyrin kuitenkin pysyttelemään samalla tasolla kuin aiempina vuosina eli noin 35 kirjassa ja toivon saavani luettua jopa vähän enemmän, mutta katsotaan mihin vuosi vie.
 
Sen sijaan asetan tänä vuonna jo alkuvuodesta Helmet-lukuhaasteen suhteen itselleni sen tavoitteen, että sen lisäksi, että saamme kaikki kohdat Elinan kanssa yhdessä täyteen, pyrin lukemaan kirjoja siten, että saisin itse jokaisen kohtaan jonkun kirjan (sama kirja voi olla useassa kohdassa). Olen tehnyt näin jo muutamana vuonna, mutta pari viime vuotta päätös on syntynyt aina joskus marraskuussa, ja olen tehnyt pikaisen loppukirin joulukuussa. Nyt voisin suunnitella jo vähän pidemmälle, mutta toisaalta tänäkin vuonna tulee varmasti luettua paljon kirjoja, joista en tiedä, miten ne istuvat lukuhaasteeseen, mutta asetan ne sinne jotenkin. Tänä vuonna haaste on tosin vähän haastavampi, kuten Elina sanoikin, joten tällainen spontaanius voi olla haastavampaa ja lukemista pitää vähän suunnitella.

Hyllynlämmittäjät-haasteesta olen myös innoissani. Pyrin aina Helmet-lukuhaasteessa tutkimaan mahdollisimman moneen kohtaan kirjoja omasta hyllystäni, mutta tänä vuonna haluan tehdä niin vielä systemaattisemminkin. Katsotaan, yllänkö aivan 12 kirjaan tai menenkö jopa sen yli – kaikkea voi tapahtua. Alla listaan ainakin ne kirjat, joita olen jo suunnitellut lukuhaasteen tiimoilta sekä ne kirjat, joita orastavasti pohdin, mutta en ole vielä aivan varma, saanko mahdutettua ne lukuhaasteeseen. Haluan kuitenkin jättää yllätysvaraa ja päättää osan kirjoista vasta myöhemmin, ettei koko vuosi ole taputeltu heti etukäteen vaan odotettavissa voi olla jännittäviä käänteitä. 😉 Tulin myös pohtineeksi sitä, kauanko kirjan on pitänyt olla hyllyssä, jotta se voidaan laskea hyllynlämmittäjäksi: päätin, että vuosi on sopiva aika. Näin ollen osa viime kesänä ostetuista kirjoista ei lukeudu hyllynlämmittäjiin, vaikka aion lukea ne.

Jo lukujonossa olevat hyllynlämmittäjät

  • Seija Ahava: Ennen kuin mieheni katoaa
  • Steven Hall: Haiteksti
  • Kazuo Ishiguro: Pitkän päivän ilta
  • Risto Isomäki: Sarasvatin hiekkaa
  • Milja Kaunisto: Luxus 
  • Juho Kuorikoski: Pelitaiteen manifesti
  • Marjaleena Lembcke: Satu sadusta joka oli satua
  • Tommy Orange: Ei enää mitään

Pohdinta-asteella olevat hyllynlämmittäjät

  • David & Leigh Eddings: Belgarath: Velhon tarina
  • Siri Hustvedt: Kaikki mitä rakastin
  • Margaret Mitchell: Tuulen viemää
  • Jaakko Yli-Juonikas: Neuromaani

Kommentit