Siirry pääsisältöön

Marie Kondo: KonMari – Siivouksen elämänmullistava taika


Marie Kondon KonMari lienee jo kaikille tuttu konsepti: kodin tavarat järjestetään säilyttäen vain ne, mitkä tuottavat iloa ja muut laitetaan pois. Valtavan suosion saavuttanut kirja ilmestyi suomeksi yli kuusi vuotta sitten ja tuolloin se oli kaikkien huulilla. Luin itsekin kirjan jo sen ilmestyessä (tai suht pian ilmestymisen jälkeen). En kirjoittanut kirjasta blogiin, mutta bloggasin kyllä jatko-osasta Iloa säkenöivä järjestys, jossa sivuan paljon myös ensimmäistä osaa. Nyt vuosia myöhemmin näin kirjan Eeva Kolun blogissa (jota olen seuraillut jonkin verran taas sen jälkeen kun luin viime vuonna Kolun kirjan Korkeintaan vähän väsynyt) ja päätin tarttua KonMariin uudelleen.

Toinen lukukerta tälle kirjalle oli ehdottomasti avartava. Maailma on muuttunut reilussa kuudessa vuodessa paljon (enkä puhu ainoastaan koronasta vaan myös esimerkiksi siitä, miten ilmastonmuutoksesta ja kuluttamisesta puhutaan). Kenties ajankohta oli siis tälle teokselle nyt sopivampi tai ehkä viime aikoina luettu samantyylinen tietokirjallisuus on tehnyt KonMaristakin taas kiinnostavamman (esim. kuuntelin viime vuoden loppupuolella Laura Frimanin kirjan Tauko ja nyt on menossa Julia Thurénin Kaikki kuluttamisesta). Ensimmäisen lukukerran jälkeen muistan siivonneeni vaatekaappia vähän sieltä ja täältä, mutta projekti jäi auttamattomasti kesken. En todellakaan noudattanut Kondon ohjeita tarkasti, ja siksipä projekti varmasti kariutuikin niin nopeasti. En myöskään ollut sisäistänyt Kondon ideaa varmasti lainkaan. Naureskelin vain viikkausohjeille ja pidin Kondoa hieman omituisena.

Nyt lukiessani KonMaria toistamiseen, tuntui että löysin kirjan välittämän sanoman aivan eri tavalla. Ymmärsin paremmin, mitä Kondo tarkoittaa sillä, että elämäänsä pitäisi ottaa vain niitä asioita, jotka tuottavat iloa. Aloin myös todella uskoa siihen, että jos käyn läpi tavarani sillä silmällä, että säilytän vain iloa tuottavat niin en edes halua jatkossa täyttää kaappejani turhanpäiväisillä tavaroilla. Olin nimittäin taas kerran saanut tarpeekseni vaatehuoneesta, joka tursuilee paitsi satoja vaatekappaleita niin myös kaikkea muuta ihmeellistä tavaraa, joka ei todellisuudessa ilahduta minua millään tavalla. Lisäksi olen viime aikoina pohtinut yleisestikin omaa kuluttamistani. Olen aiemmin ostanut paljon tavaraa, ja se valitettavasti näkyy kotona kaappien pursuilevina sisältöinä. Joten jos tässä todella olisi tapa pysäyttää jatkuva tavaravirta kotiinpäin, niin kannattaahan sitä ainakin kokeilla.

Ja mitä olisi arvio KonMarista ilman esimerkkejä raivaamisesta? Kyllä, kirjan luettuani aloitin raivaamisen täsmälleen Marie Kondon ohjeiden mukaan. Kippasin vaatekaapista kaikki yläosat sängylle ja keräilin vielä eteisestä ja pyykkikaapistakin jokaisen yksilön. Erilaisia paitoja löytyi yli 100. Määrä väheni noin puolella. Nyt paidat mahtuvat kaappiin eikä silti tunnu, että niitä olisi mitenkään erityisen vähän vaan ihan tarpeeksi. Kävin läpi myös lähes kaikki muut vaatteet. Marie Kondo ei kirjassaan ruodi hirveästi sitä, mihin pois lähtevät tavarat (vaatteet ja muut) menevät. Toki aivan rikkinäiset laitoin roskiin, mutta suuri osa vaatteista lähtee kierrätykseen ja toivottavasti vielä jonkun käyttöön. Siinä Kondo tosin on oikeassa, että tavarat kannattaa käydä läpi suht nopealla aikataululla ja suosittelen myös hankkiutumaan jo karsituista tavaroista heti eroon. Myös se, että huolehtii tavaroiden kierrätyksestä vaatii paljon aikaa ja energiaa, siksikin ehkä ostopäätöksiä tulee tehtyä jatkossa taas vähän harkitummin. Projekti on osaltani kesken, odotan vähän jännittyneenä seuraavaa kategoriaa eli kirjoja!

KonMari ei ehkä ole kirja aivan jokaiselle, koska se vaatii kenties oikeaa tapaa katsoa asioita. Ei pidä myöskään sokaistua liikaa kaikesta taikapuheesta, jota kirjassa viljellään. Tervettä järkeä saa ja pitää käyttää. Kirja on myös sidonnainen omaan kulttuuriinsa eivätkä kaikki sen opit olekaan sen vuoksi aivan täsmälleen siirrettävissä meille. Silti ajattelen, että kirjan perusajatus ja perimmäinen tarkoitus on kuitenkin todella oivaltava, ja varmasti monella voisi olla opittavaa Kondolta.

Helmet-lukuhaasteessa sijoitan KonMarin kohtaan 15. kirja käsittelee aihetta, josta haluat tietää lisää.

Marie Kondo: KonMari – Siivouksen elämänmullistava taika. Bazar 2016. Suomentanut: Päivi Rekiaro. 222 sivua. Alkuteos: Jinsei ga tokimeku katazuke no maho. 2011. Suomennettu englanninkielisestä käännöksestä: The Life-Changing Magic of Tidying. 

Kommentit