Sally Rooneyn Kaunis maailma, missä olet oli ensimmäinen tänä vuonna lukemani kirja. Kauniisti alkoi siis lukuvuosi 2022 – viiden tähden lukuromaanilla! Ihastuin Sally Rooneyn kirjoitustyyliin lukiessani viime vuonna hänen teoksensa Normaaleja ihmisiä. Halusinkin tarttua Rooneyn uutuuteen Kaunis maailma, missä olet* heti sen ilmestyessä viime vuoden lopulla.
Kaunis maailma, missä olet kertoo Eileenistä ja Alicesta. Eileen asuu Dublinissa ja tekee töitä kirjallisuuslehdessä. Hän yrittää toipua kipeästä erosta ja päätyy jonkinlaiseen on-off-suhteeseen lapsuudenystävänsä ja -naapurinsa Simonin kanssa. Alice on mainetta niittänyt kirjailija, joka on kuitenkin hieman hukassa oman elämänsä kanssa. Hän tapaa tinder-deittinsä Felixin ensimmäistä kertaa eräässä baarissa ja päätyy pyytämään tämän mukaan seurakseen työmatkalle Roomaan. Päähenkilöt ovat tässä vanhempia kuin Normaaleissa ihmisissä, aikuisikänsä alkutaipaleella, mutta silti he kipuilevat samanlaisten ongelmia parissa – etsivät itseään, toisiaan, rakkautta ja ystävyyttä. Rooneyn tyyli, johon ihastuin Normaaleissa ihmisissä, on tässä romaanissa siis sama, mutta päähenkilöihin on mielestäni vielä helpompaa samastua, koska he ovat lähempänä omaa ikääni.
Tapahtumat kerrotaan ulkopuolelta eikä päähenkilöiden ajatuksiin päästä käsiksi kerronnassa. Ulkokohtaisuus on samanlaista kuin elokuvaa tai sarjaa katsoessa, ainoana erona se, että näkee tapahtumat vain mielessään. Toisaalta kerronta muistuttaa siksi tavallaan myös oikeaa elämää, eihän kenenkään ajatuksia voi todella nähdä. Lisäksi tapahtumien yksityiskohtaisuus on todella aitoa. Väliin kerronnan katkaisee Eileenin ja Alicen kirjeet toisilleen. Koska kerronta on niin ulkopuolista, muodostuvat kirjeet tärkeiksi ikkunoiksi päähenkilöiden ajatuksiin. Alkuun kerrontaratkaisu tuntuu hankalalta – oli vaikeaa muistaa henkilöiden nimiä, sitä kuka kukin oli eikä romaaniin tahtonut päästä millään sisälle. Lopulta kuitenkin teksti lähtee vetämään ja pidän kerrontaratkaisua aivan mahtavana, se on aito, tuore ja raikas. Kirjan parista, sen maailmasta ja hahmoista, ei olisi lopulta malttanut irrottautua ollenkaan.
Eileenin ja Alicen kirjeet käsittelevät syvällisiä ja herätteleviä ajatuksia maailmasta ja sen menosta. Välillä olisi tehnyt mieli alleviivata kirjasta ajatuksia, jotka tuntuivat kuin omiltani. Uskoisin, että juuri näiden kirjeiden ja niiden herättämien ajatusten vuoksi haluan lukea kirjan vielä uudelleen. Ehkä ensi kerralla merkkaan kirjaan myös niitä kohtia, jotka eniten puhuttelevat (en silti tiedä uskallanko alleviivata, ehkä laitan post-it-lappuja). Eileen ja Alice ruotivat maailmaa kirjeissään todella tarkkanäköisesti. Voin kolmekymppisenä kaupunkilaisnaisena todella allekirjoittaa monen pohdinnan, mutta silti kuvittelen, että nuo ajatukset ovat jollakin tapaa universaaleja eivätkä liian sidonnaisia aikaan ja paikkaan.
Kaunis maailma, missä olet saa minulta ehdottomasti täydet viisi tähteä. Seuraavaksi aion tarttua vielä Rooneyn esikoisteokseen Keskusteluja ystävien kesken, joka odottaa jo kirjakärryssäni lukuvuoroaan.
Helmet-lukuhaasteessa Kaunis maailma, missä olet sopii mm. kohtiin 7. Kirja kertoo ystävyydestä, 22. Kirja sisältää tekstiviestejä, sähköposteja tai some-päivityksiä, 31. Kirjassa on jotain sinulle tärkeää, 37. Kirjan kansi tai nimi saa sinut hyvälle mielelle, 42. Kirjassa asutaan kommuunissa tai kimppakämpässä ja 43. Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan.
Sally Rooney: Kaunis maailma, missä olet. Otava 2021. 319 sivua. Suomentanut: Cristina Sandu. Alkuteos: Beautiful World, Where Are You. 2021.
* Kirja saatu arvostelukappaleena, kiitos Otava.
Kiitos kirjan esittelystä. En ole lukenut Rooneyta, mutta taidanpa laittaa tämän lukulistalle. Mietin, että saattaisi olla myös hyvä lukupiirikirja.
VastaaPoistaTämä sopisi hyvin lukupiirikirjaksi! :) / Elina
Poista