Siirry pääsisältöön

Linda Liukas: Koodisatukirja (Hanna)



Linda Liukas: Koodisatukirja
Otava 2015
111 sivua
Suom. Kirsikka Myllyrinne
Alkuteos: Hello Ruby: Adventures in Coding. 2015.



Monet lukijat ovat varmasti kuulleet Linda Liukkaan menestystä niittäneestä ja nerokkaasta Koodisatukirjasta, jossa opetetaan koodauksen ajattelutapoja lapsille. Teos on ajankohtainen ja sopii myös aikuisille eräänlaisena ajattelunvirkistysteoksena. (Ihmettelijöille tiedoksi: teos kirjoitettiin alun alkaen englanniksi joukkorahoituksen vuoksi.)

Koodisatukirjassa Ruby-tyttö saa isältään tehtävän etsiä viisi aarretta isän kotiin jättämien vihjeiden avulla. Nokkela Ruby tietää, mitä ensimmäiseksi tehdä: pitää laatia suunnitelma, jota toteuttamalla voi systemaattisesti seurata isän vihjeitä ja kerätä aarteet. Matkan varrella vastaan tulee myös monia otuksia, joista kehkeytyy ystäviä ja joiden kanssa voi ratkoa pulmia yhdessä.

Lisäksi teoksen lopussa on kymmeniä sivuja tehtäviä, joita lapsi voi selvitellä yhdessä vanhempien kanssa. Tehtävät on järjestetty luvuittain, ja niissä selitetään aiheen kannalta relevantteja käsitteitä. Ne myös jäsentävät lukuja niiden aihealueiden kautta.

Teos ei opeta lapsille ohjelmointia, mutta se kannustaa ohjelmoinnilliseen ajatteluun. Tästä syystä teos on aikuisellekin kiinnostava ja pikainen lukukokemus – varsinkin nykyään, kun yhä useampi on enemmän tai vähemmän tekemisissä digimaailman kanssa. Se looginen ja systemaattinen ajattelu, jota Koodisatujakirja edustaa, saattaa monille aikuislukijoille olla jo tuttua, mutta yllättävän usein systemaattisuus saattaa kuitenkin unohtua, ja siksi tämä teos on hyvä muistutus loogisen ajattelun voimasta.

Teoksen juoni on kerrottu lukija huomioiden. Hahmot esitellään ennen tarinan alkua, joten lukijan on helpompi hypätä kelkkaan, kun hahmot lopulta ilmaantuvat itse tarinaan. Lisäksi lukijallekin suunnataan kysymyksiä, mikä sitouttaa tätä enemmän mukaan kirjan ajatusmaailmaan.

Koodisatukirjaan on sisällytetty myös toimintaa häiritseviä ötököitä (bugs), Python-käärme (viittaus erääseen ohjelmointikieleen) ja muitakin viitteitä koodauksen maailmasta. Koodausta paremmin tuntevalle lukijalle näitä viittauksia aukenee luultavasti vielä enemmän kuin tällaiselle noviisille. :P

Kirjan lopussa olevat tehtävät ovat mukavia ja ovat varmasti omiaan kehittämään lapsen ajattelua oikeaan suuntaan. Myöskään lapsen hassuttelua ja omaa mielikuvitusta ei unohdeta, vaan tehtävät päinvastoin kannustavat lasta keksimään omia sovelluksia ja päästämään mielikuvituksen valloilleen. 

Ajankohtaisuutensa ansiosta kirja pääsee kirjahaasteessa kohtaan ”vuonna 2015 julkaistu kirja”.

Kommentit