Siirry pääsisältöön

Kirjavuosi 2019


Vuosi 2019 on onnistuneesti saatu päätökseen ja uusi vuosikymmen on alkanut uusine kirjoineen ja lukuelämyksineen, mutta luomme vielä blogin puolella pienen silmäyksen kirjavuoden 2019 satoon ja siihen, mitä kaikkea vuoden aikana tulikaan luettua.

Panostimme vuonna 2019 myös blogiin uudella tavalla. Uudistimme ulkonäköä helppolukuisempaan ja mobiililaitteillekin paremmin istuvaan muotoon. Lisäksi olemme alkaneet viettää enemmän aikaa myös Instagramissa kirjagramin tiimoilta, ja valokuvaaminen on ollut ilo vuoden aikana. Meitä kannattaa siis seurata myös Instagramissa @paljonmeluakirjoista (ja Facebookissa), jos ette ole jo seuranneet. Sinne päivittelemme enemmän lyhyitä fiilispäivityksiä ja muuta kivaa. Uskomme kuitenkin myös yhä blogin ja laajempien kirja-analyysien voimaan, joten panostamme blogiin mahdollisimman paljon tulevana vuonna. Instagram ja muu sometus tuo vain kivan lisän tähän "leipätyöhömme".

 Mitä vuodesta 2019 jäi sitten käteen?

HANNA:

Siitä, että valittelen lukemieni kirjojen vähyyttä, on tullut miltei perinne viime vuosina, mutta eipä tuolle voi juuri mitään. Arjen kiireet vievät usein mennessään, ja lukemiselle on vaikea löytää aikaa.

Onnistuin kuitenkin lukemaan kohtalaisesti ja enemmän kuin parina aiempana vuotena, vaikka kaikista kirjoista ei ole tullut kirjoitettua blogiin. Lukeminen on myös elähdyttänyt tavallista enemmän tänä vuonna: luulen sen johtuvan siitä, että osallistuimme sekä elokuun lukumararatoniin että marraskuun lukuhaasteeseen. Ne todella toivat potkua. Kuulostaa kenties omituiselta, että lukutoukaksi ja kirjaholistiksi tunnustautuvan henkilön pitää osallistua haasteisiin muistuttaakseen itseään kirjojen ihanasta maailmasta, mutta jotenkin näin pääsi käymään. Lukemisen ihanuuden tiedostaa, mutta se pääsee pahasti unohtumaan aina, kun tulee pidempiä taukoja paneutuvaan lukemiseen. Mutta vuosi 2019 oli erittäin positiivinen laihasta lukusaldosta huolimatta ja toi paljon kicksejä.

Ja näiden kicksien voimin jatkan kirjafiiliksissä myös nyt vuonna 2020. Varsinkin joululoman jälkeen on ollut vaikea palata töihin, kun mieli haikailee vielä viltin alle kuusen ja glögin tuoksuun kirja kädessä. Ihan kivasti tämä vuosi on kuitenkin lähtenyt käyntiin, kun yksi kirja on jo luettuna (ei vielä blogissa). Teen parhaani, että meno jatkuu samanlaisena edes suurimman osan vuodesta!


ELINA:

Minulla viime vuonna luettuja kirjoja tuli kasaan peräti 65, määrä johon olen ihan tyytyväinen. Sen sijaan toivoisin, että saisin kirjoiteltua myös blogitekstejä säännöllisemmin lukemistani kirjoista. Suuri osa luetuista kirjoista jäi viime vuonna blogin ulkopuolelle, ja monista kirjoista kirjoitin viikkoja (tai pahimmillaan kuukausia) lukemisen jälkeen, jolloin välitön lukukokemus jää kyllä tekstistä uupumaan. Samaa kyllä taisin minäkin kirjoitella vuosi sitten. Tämän osalta yritän tänä vuonna tsempata.

Lukuvuosi 2019 oli osaltani oikein hyvä. Luin paljon hyviä kirjoja, vaikkakaan joukkoon ei eksynyt kovin montaa viiden tähden kirjaa. Hannan tavoin nautin viime vuonna haasteista, toivottavasti tällekin vuodelle tulee kivoja haasteita ja lukumaratoneja. Helmet-haasteeseen nyt tietenkin osallistumme, ja viime vuoden kivoimpiin kuului myös Instagramin kuvahaaste. Valokuvaus onkin innostanut etenkin nyt alkuvuodesta jo paljon.

Tälle vuodelle olen Goodreadsiin asettanut lukutavoitteeksi hieman ehkä yläkanttiin hulppeat 100 kirjaa, katsotaan miten käy. Viime vuonna kasailin jonkinlaisia hyllynlämmittäjiäkin, mutta luin niistä ehkä kaksi, joten tänä vuonna ajattelin, että yritän vain lähtökohtaisesti lukea kaikki oman kirjahyllyn kirjat. Laskujeni mukaan noita hyllynlämmittäjiä on hyllyssäni tällä hetkellä yhteensä 44. Siinä siis riittää ainakin alkuvuodeksi hieman työnsarkaa, varsinkin kun viimeisimmällä kirjastokäynnilläkin lainasin vahingossa kolme kirjaa. Lukemista siis riittää ja innolla lähden kirjavuoteen 2020.



Loppuun vielä hieman listausta vuoden 2019 kirjoista.

Pisin luettu kirja vuonna 2019:


Lyhyin luettu kirja vuonna 2019:
Kirja, joka nauratti:
Kirja, joka itketti:
Ilahduttavin kirjaostos tai -lahja:
  • ELINA: David Nichollsin Suloinen suru 
  • HANNA: Joululahjaksi saadut Tolkienin kuvitettu Silmarillion tai Finlandia-voittaja, Pajtim Statovcin Bolla

Vuoden suurin pettymys:
Vuoden suurin yllättäjä:
Vuoden paras kirja:



Kommentit

  1. Kiva postaus, kiitos tästä. Teillä on ollut hyvä kirjavuosi, se on aina ilahduttavaa. Mukavasti olette luokitelleet lukemianne kirjoja. Minua ilahdutti, että sieltä löytyi Nivukosken Nopeasti piirretyt pilvet, josta minäkin pidin paljon. Ihanaa lukuvuotta 2020!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset ja hyvää lukuvuotta 2020 sinullekin! :) Paula Nivukosken esikoisteos oli ehdottomasti yksi viime vuoden parhaista. / Elina

      Poista

Lähetä kommentti