Siirry pääsisältöön

Kirjavuosi 2021

Vaikka ollaan jo tammikuun loppupuolella, on vielä aika pohtia taas kulunutta kirjavuotta 2021 ja siirtää sen jälkeen katseet tämän vuoden kirja-aarteisiin. Olemme nimittäin molemmat ehtineet jo avata tämän vuoden kirjasaldon. Ennen kuin pääsemme kertomaan vuoden 2022 ensimmäisistä luetuista kirjoista, niin tässä postauksessa muistelemme mitä viime vuonna tuli luettua ja kerromme mitä kirjallisia tavoitteita asetamme tälle vuodelle.


Kirjavuoden 2021 nostot

Pisin luettu kirja:
ELINA: J. R. R. Tolkien: Taru sormusten herrasta – 981 sivua
HANNA: Annie Proulx: Barkskins
– 717 sivua

Lyhyin luettu kirja:
ELINA: Paula Nivukoski: Onnelliset aakkoset – 61 sivua
HANNA: Tove Jansson: Taikatalvi
131 sivua

Kirja, joka jätti hyvälle mielelle:
ELINA: Beth O'Leary: Vaihtokauppa
HANNA: Jenny Fagerholm: 24 pientä ihmettä

Kirja, joka itketti:
ELINA: J. R. R. Tolkien: Taru sormusten herrasta 
HANNA: Nadia Murad: Viimeinen tyttö

Kirja, jota ei malttanut laskea käsistään:
ELINA: Sally Rooney: Normaaleja ihmisiä
HANNA: Siiri Enoranta: Omenmean vallanhaltija

Vaikuttavin kirja tai kirja, joka muutti ajattelua:
ELINA: Eeva Kolu: Korkeintaan vähän väsynyt
HANNA: Yuval Noah Harari: Sapiens – Ihmisen lyhyt historia

Vuoden suurin pettymys:
ELINA: Nick Hornby: Uskollinen äänentoisto
HANNA: Linus Jonkman: Introvertit – työpaikan hiljainen vallankumous

Vuoden suurin yllättäjä:
ELINA: Sami Sillanpää: Keskellä virtaa Kongo
HANNA: Jeff VanderMeer: Annihilation (Southern Reach #1)

Vuoden paras kirja:
ELINA: J. R. R. Tolkien: Taru sormusten herrasta
HANNA: Anni Kytömäki: Margarita tai Yuval Noah Harari: Sapiens

Mitä kirjavuodesta 2021 jäi mieleen?

ELINA:

Kirjavuosi 2021 lähti omalta osaltani reippaasti liikkeelle, kun tartuin heti tammikuun alussa lukupiirin innoittamana ikuisuusprojektiini J. R. R. Tolkienin Taru sormusten herraan, jota olen enemmän tai vähemmän (lähinnä vähemmän) yrittänyt lukea viimeiset 20 vuotta. Sain kirjan viimein kahlattua loppuun asti ja se oli ehdottomasti vuoden mieleenpainuvin lukukokemus! Olen vieläkin hieman innoissani, kun vain ajattelenkin asiaa! 

Luin vuoden aikana kuitenkin monia muitakin hyviä kirjoja. Sami Sillanpään Keskellä virtaa Kongo pääsi yllättämään iloisesti kesällä ja Eeva Kolun Korkeintaan vähän väsynyt puhutteli paljon. Löysin myös uusia kirjailijasuosikkeja – Jhumpa Lahirin Missä milloinkin oli sen verran hyvä, että ostin Lahiria lisää kirjahyllyyn, samoin ihastuin Sally Rooneyn Normaaleihin ihmisiin ja hankin hänen muutkin kirjansa. 

Kokonaisuudessaan luin yhteensä 52 kirjaa. Alkuvuodesta luin aika tasaiseen tahtiin ja heinäkuu oli ennätyskuukausi – luin silloin peräti kymmenen kirjaa. Lomalla olikin aikaa uppoutua kirjallisuuden maailmaan! Loppuvuonna luin sen sijaan suht vähän. Lokakuussa ja marraskuussa luin molempina kuukausina vain yhden ainokaisen kirjan. Eli kirja viikossa -tahti toteutui vain kirjamäärän puolesta. 

Vuoden aikana luin Bookbeatista muutamia e-kirjoja ja kuuntelin kaksi äänikirjaa loppuvuodesta, kun palasin takaisin vanhan harrastukseni neulomisen pariin. Huomasin, että joululahjapipoja neuloessa oli oikein mukavaa ja rentouttavaa kuunnella samalla äänikirjaa! Aion ehdottomasti jatkaa neulomista ja äänikirjoja tänäkin vuonna. Tätä vuotta ajatellen toivoisin myös, että saisin palautettua lukemisen taas iltarutiiniksi, jolloin tulee sekä luettua enemmän että nukuttua paremmin. Vähemmän älypuhelinta, enemmän kirjoja. 

HANNA:

Kirjavuosi 2021 oli kaikkineen ihan hyvä vuosi, vaikka luinkin vähemmän kuin vuonna 2020: yhteensä 35 kirjaa. Aina sitä voisi lukea enemmän, mutta määrä oli sikäli ihan hyvä, että en usko ehtiväni paljoa tämän enempää lukea muilta harrastuksiltani ja riennoiltani. Monet harrastuksistani ovat nimittäin koronakestäviä eli voin tehdä niitä kotoa käsin helposti, kuten pelata, askarrella tai lenkkeillä – tai kirjoittaa blogia! – joten korona ei ole tehnyt suurta lovea arkeeni tässä mielessä.

Viime vuonna pohdin, mahtaisinko kuluttaa äänikirjoja samaan tahtiin kuin vuotta aiemmin, jolloin oli ensimmäinen vuosi, kun minulla oli koko vuoden tilaus striimauspalveluun. Vuonna 2021 jatkoin tilausta, mutta vaihdoin lennosta BookBeatista Storyteliin. Tein tämän siitä syystä, että muistelin Storytelissä voivan vaihtaa saumattomasti äänikirjan ja e-kirjan välillä, jos teoksesta löytyy molemmat. Näinhän sitä tosiaan voi tehdä, mutta äänikirja tosin hieman sekosi siitä aina ja heitti minut joitain kymmeniä sekunteja edemmäs kuin missä olin ja muutenkin Storytelissä on ollut enemmän teknisiä ongelmia. Lähtökohtaisesti vaihtomahdollisuus eri formaattien välillä on kuitenkin erinomainen toiminto!

Suoritimme lukuhaasteen viime vuonnakin Elinan kanssa yhdessä enkä omilla lukumäärilläni tosiaan olisi edes yltänyt koko haasteen täyttämiseen. Vuonna 2020 keksin loppuvuodesta, että voisin kuitenkin pyrkiä siihen, että luen jokaiseen kohtaan jotain, vaikka sama kirja olisi parissakin kohtaa. Vuonna 2021 päätin, etten tee näin, kunnes – hupsista vain – päätinkin marraskuun lopussa, että täytänpäs sittenkin taas nämä kaikki kohdat. Eihän sitä jouluostoksissa ja töiden keskellä ollutkaan tarpeeksi tekemistä. Siinä otettiin taas pieni loppukiri, mutta tuohan ei haittaa vaan oli ennen kaikkea kivaa. Parasta on, kun tuleekin lukeneeksi jotain, mitä ei ollut suunnitellut lainkaan. On tylsää, jos koko vuoden lukupino on suunniteltu ja ajastettu valmiiksi heti tammikuussa.

Vuodelle 2022 en tee lupausta lukea enemmän, sillä en ota paineita siitä – vaikka saatankin taas keksiä vuoden lukuhaasteelle samanlaiset vauhditukset kuin viime vuonna. Sen sijaan lupaan itselleni uuden vuoden lupauksena, että pyrin kirjoittamaan kaikista luetuista kirjoista miltei heti, etteivät ne unohdu. Viime vuonna meinasi jäädä kirjoittamatta, kunnes oli seitsemän kirjaa jonossa, ja julkaiseminenkin jäi laiskaksi, mikä saattoi hitusen näkyä siinä, että nyt tammikuussa tuli tykitettyä viime vuoden arvosteluja päivä toisensa perään. 

Kommentit

Lähetä kommentti