Vaikka ollaan jo tammikuun loppupuolella, on vielä aika pohtia taas kulunutta kirjavuotta 2021 ja siirtää sen jälkeen katseet tämän vuoden kirja-aarteisiin. Olemme nimittäin molemmat ehtineet jo avata tämän vuoden kirjasaldon. Ennen kuin pääsemme kertomaan vuoden 2022 ensimmäisistä luetuista kirjoista, niin tässä postauksessa muistelemme mitä viime vuonna tuli luettua ja kerromme mitä kirjallisia tavoitteita asetamme tälle vuodelle.
Kirjavuoden 2021 nostot
Pisin luettu kirja:
ELINA: J. R. R. Tolkien: Taru sormusten herrasta – 981 sivua
HANNA: Annie Proulx: Barkskins – 717 sivua
Lyhyin luettu kirja:
ELINA: Paula Nivukoski: Onnelliset aakkoset – 61 sivua
HANNA: Tove Jansson: Taikatalvi – 131 sivua
Kirja, joka jätti hyvälle mielelle:
ELINA: Beth O'Leary: Vaihtokauppa
HANNA: Jenny Fagerholm: 24 pientä ihmettä
Kirja, joka itketti:
ELINA: J. R. R. Tolkien: Taru sormusten herrasta
HANNA: Nadia Murad: Viimeinen tyttö
Kirja, jota ei malttanut laskea käsistään:
ELINA: Sally Rooney: Normaaleja ihmisiä
HANNA: Siiri Enoranta: Omenmean vallanhaltija
Vaikuttavin kirja tai kirja, joka muutti ajattelua:
ELINA: Eeva Kolu: Korkeintaan vähän väsynyt
HANNA: Yuval Noah Harari: Sapiens – Ihmisen lyhyt historia
Vuoden suurin pettymys:
ELINA: Nick Hornby: Uskollinen äänentoisto
HANNA: Linus Jonkman: Introvertit – työpaikan hiljainen vallankumous
Vuoden suurin yllättäjä:
ELINA: Sami Sillanpää: Keskellä virtaa Kongo
HANNA: Jeff VanderMeer: Annihilation (Southern Reach #1)
Vuoden paras kirja:
ELINA: J. R. R. Tolkien: Taru sormusten herrasta
HANNA: Anni Kytömäki: Margarita tai Yuval Noah Harari: Sapiens
Mitä kirjavuodesta 2021 jäi mieleen?
ELINA:
Kirjavuosi 2021 lähti omalta osaltani reippaasti liikkeelle, kun tartuin heti tammikuun alussa lukupiirin innoittamana ikuisuusprojektiini J. R. R. Tolkienin Taru sormusten herraan, jota olen enemmän tai vähemmän (lähinnä vähemmän) yrittänyt lukea viimeiset 20 vuotta. Sain kirjan viimein kahlattua loppuun asti ja se oli ehdottomasti vuoden mieleenpainuvin lukukokemus! Olen vieläkin hieman innoissani, kun vain ajattelenkin asiaa!
Luin vuoden aikana kuitenkin monia muitakin hyviä kirjoja. Sami Sillanpään Keskellä virtaa Kongo pääsi yllättämään iloisesti kesällä ja Eeva Kolun Korkeintaan vähän väsynyt puhutteli paljon. Löysin myös uusia kirjailijasuosikkeja – Jhumpa Lahirin Missä milloinkin oli sen verran hyvä, että ostin Lahiria lisää kirjahyllyyn, samoin ihastuin Sally Rooneyn Normaaleihin ihmisiin ja hankin hänen muutkin kirjansa.
Kokonaisuudessaan luin yhteensä 52 kirjaa. Alkuvuodesta luin aika tasaiseen tahtiin ja heinäkuu oli ennätyskuukausi – luin silloin peräti kymmenen kirjaa. Lomalla olikin aikaa uppoutua kirjallisuuden maailmaan! Loppuvuonna luin sen sijaan suht vähän. Lokakuussa ja marraskuussa luin molempina kuukausina vain yhden ainokaisen kirjan. Eli kirja viikossa -tahti toteutui vain kirjamäärän puolesta.
Vuoden aikana luin Bookbeatista muutamia e-kirjoja ja kuuntelin kaksi äänikirjaa loppuvuodesta, kun palasin takaisin vanhan harrastukseni neulomisen pariin. Huomasin, että joululahjapipoja neuloessa oli oikein mukavaa ja rentouttavaa kuunnella samalla äänikirjaa! Aion ehdottomasti jatkaa neulomista ja äänikirjoja tänäkin vuonna. Tätä vuotta ajatellen toivoisin myös, että saisin palautettua lukemisen taas iltarutiiniksi, jolloin tulee sekä luettua enemmän että nukuttua paremmin. Vähemmän älypuhelinta, enemmän kirjoja.
Olipas mukava katsaus, kiitos!
VastaaPoista