Siirry pääsisältöön

Beth O'Leary: Vaihtokauppa

 

Viime keväänä lukemani Beth O'Learyn esikoisteos Kimppakämppä oli omassa genressään aivan ihana kirja, joten halusin ehdottomasti tarttua O'Learyn seuraavaankin romaaniin. Hattaransävyinen Vaihtokauppa oli onnekseni aivan yhtä hurmaava, jos ei jopa parempikin. Jotenkin mieleni janoaa näin korona-aikaan hyvän mielen kirjoja ja fantasiaa, jotain jonne voi uppoutua ja tietää, että kaikki päättyy hyvin. (Vaikka myönnettäköön, olisin minä tämän lukenut varmasti ilman pandemiaakin, mutta nyt erityisesti nautin tästä!)

Vaihtokaupassa Lontoossa asuva kolmekymppinen Leena on aivan burnoutin partaalla, kun taas pienessä maalaiskylässä asuva isoäitinsä Eileen (79 v.) on kyllästynyt oman kylänsä tuttuihin ihmisiin ja kaipaa seikkailuun. He keksivätkin vaihtaa asuntojaan hetkeksi – Leena pääsee lepäämään maaseudun rauhaan saatuaan kuukauden palkallista lomaa töistä, ja Eileen pääsee deittailemaan ja seikkailemaan suurkaupunkiin. Leena kohtaa lähes heti yrmeän miehen Jacksonin, jonka koiraa hän on sitoutunut ulkoiluttamaan (koska niin Eileen tekisi), kun taas Eileenin nettideittailut eivät kaikilta osin mene aivan putkeen. Kliseistä ja odotettavaa – kyllä. Viihdyttävää – kyllä. 

Vaihtokauppa on kahden näkökulman romaani, jossa vuorotellaan Leenan ja Eileenin kertomuksissa. Monesti (tai lähes aina) tällainen kerrontaratkaisu kompuroi ennemmin tai myöhemmin, aina tulee se hetki, kun alkaa odottaa vain toista kertojaa. Paitsi Vaihtokaupassa sitä hetkeä ei tule, koska molemmat päähenkilöt ovat aivan loistavia ja tapahtumia on juuri sopivasti, jottei lukija kyllästy. Leenan kokemus uupumuksesta ja toisaalta palautumisesta ihanassa kylässä on juuri sopivaa haaveilua itselleni, kun töissä tuntuu raskaalta. Toisaalta Eileenin vauhdikkaat hetket ja isoäidin huikea elämänasenne ovat myös aivan todella ilahduttavaa luettavaa. Eileenin suosikkikirjailija on sitä paitsi yksi omista suosikeistani, Agatha Christie.

Beth O'Leary tuo tässäkin romaanissa romanttisen komedian lisäksi myös kipeitä aiheita esille. Leena on menettänyt syövälle sisarensa, Eileen tyttärentyttärensä. Syöpään kuollut sisar on syynä myös Leenan ja tämän äidin tulehtuneisiin väleihin. Leenalle irtiotto omasta arjesta on siis myös paluu sinne, missä hänen sisarensa vietti viimeiset hetkensä, paluu kipeisiin muistoihin ja lopulta myös matka hyväksyntään. Eileen taas uskaltaa rohkeasti lähteä tavoittelemaan seikkailua ja unelmiaan, joista joutui joskus aikoinaan luopumaan. 79-vuotias Eileen on esimerkki siitä, ettei koskaan ole liian myöhäistä tarttua unelmiinsa – eikä koskaan kannata jämähtää vatvomaan ja katumaan menneisyyttä, jota ei voi muuttaa.

Parasta romaanissa ovat sen voimakkaat naishahmot, koko hersyvä henkilögalleria sekä Hamleigh-in-Harksdalen kylä kaikkine hahmoineen ja naapurinvalvontakomiteoineen. O'Leary kuvaa viehättävällä tavalla kylää, ja tämänkin romaanin jälkeen tekee ehdottomasti mieli pakata laukkunsa ja muuttaa Englannin maaseudulle. Totta kai kuva on enemmän kuin romantisoitu, mutta siitä huolimatta muuttaisin koska vain Eileenin talonvahdiksi. Naapureista huolehtiminen on yksi asia, joka romaanissa nousee myös keskiöön – sekä Hamleigh'n kylässä että Lontoon kerrostalossa. Sitä voi asua vuosikausia jonkun naapurissa tietämättä tästä mitään, mutta joskus tutustuminen voisi kannattaa ja antaa kaikkien elämään jotain uutta ja ihanaa. Lämmin suositus siis tälle romaanille, jos kaipaat jotain hyvän mielen luettavaa korona-arjen keskelle.

Helmet-lukuhaasteessa Vaihtokauppa sopii ainakin kohtiin 7. kirjassa on kaveriporukka, 22. kirjassa ajetaan polkupyörällä, 29. kirjan henkilön elämä muuttuu, 35. kirja jonka ilmestymistä olet odottanut, 41. kirjassa matkustetaan junalla, 46. kirjassa syödään herkkuja ja 49. kirja on julkaistu vuonna 2021.

Beth O'Leary: Vaihtokauppa. Wsoy 2021. 400 sivua. Suomentanut: Taina Wallin. Alkuteos: The Switch. 2020.

* Kirja on saatu arvostelukappaleena Wsoy:ltä. Kiitos!

Kommentit