Siirry pääsisältöön

Paula Nivukoski: Onnelliset aakkoset

 

Paula Nivukosken Onnelliset aakkoset on lumoava kirja aakkosista ja muumeista kauniin kielen kera. Onnellisten aakkosten jokainen aukeama esittelee yhden aakkosen ja kauniin tarinan, jossa leikitellään aina kulloisellakin kirjaimella. Kuvakirja on höystetty Tove Janssonin ihanilla ja tutuilla kuvituksilla sekä kauniin harmonisella värimaailmalla. 

Parasta Onnellisissa aakkosissa on kielellä ja sanoilla leikittely. Jokaisessa tarinassa on käytetty oikein ilolla aukeaman kirjainta ja keksitty mitä mielikuvituksellisimpia tapoja sanoittaa asioita ja Janssonin muumien maailmaa. Vaikka muumikirjat ovat aivan oma lukunsa eikä tällä ole varsinaisesti niiden kanssa mitään tekemistä, on tämä aakkoskirja silti oikein ihanaa luettavaa. Joka aukeamalla päätän, että tämä on lempiaukeamani, koska löydän jotain aivan oivaltavaa joka sivulta. 

Nautin Nivukosken kerronnasta jo hänen esikoisromaaninsa Nopeasti piirretyt pilvet parissa. Nivukosken kieli on runomaista, kauniin soljuvaa ja kielikuvat onnistuneita. Hän on näiden kahden teoksen perusteella taitava kirjoittamaan sekä aikuisille että lapsille. Onnelliset aakkoset on mahtava muistutus siitä, miten moninaista ja rikasta suomen kieli on! Jos pitäisi valita, niin ehkä eniten nautin vierasperäisten kirjainten aukeamista, koska niiden kohdalla luovuus on todella päästetty valloilleen, vai mitäpä sanotte vaikka näistä katkelmista:

Pyrstötähtipölyä putoili boolimaljaa. Botanistihemulien boheemi brunssi oli sabotoitu. Blinipino putosi pöpelikköön. Bossanova pantiin poikki, basso tuupattiin pakaasiin. Oboe tipahti boakäärmeen hännän päälle.

Smaragdidiadeemi kimmelsi pudotessaan veden syvyyksiin. Primadonna pelkäsi kauneudenkin kadonneen. Vedenneidot tirskuivat uidessaan. Ilman diadeemia Primadonna oli menneisyyden tähdenlento!

Oman kirjaimeni aukeama on kyllä myös aivan ihastuttava, ehkä se on kuitenkin suosikkini... 💖

Enemmän kuin kokonaisia tarinoita, ovat aukeamat kuin pieniä tunnelmapaloja ja hetkiä muumiperheen ja ystävien elämässä. Hetken liikutaan yhtäällä ja sitten taas toisaalla, tutuissa maisemissa: Muumilaaksossa, majakkasaarella, rannalla, juhlissa. Myös tutut hahmot ja pienet tarinalinjat hahmottavat teosta, sivuilta löytyvät niin Myy ja Nuuskamuikkunen kuin Homssu, Tuutikki, Tiuhti ja Viuhtikin. 

Onnelliset aakkoset on suloista luettavaa aikuiselle ja se on myös ihanaa luettavaa lapselle ääneen. Se sopii varmasti upeaksi lahjaksi juuri lukemaan opettelevalle ekaluokkalaiselle tai kirjaimista kiinnostuneelle eskarilaiselle. Itse ainakin aion ottaa kirjan mukaan töihin ja lukea sitä alkuopetuksen oppilaille ääneen, jotta pääsemme yhdessä ihastelemaan, miten kauniisti suomen kielen sanat soljuvatkaan.

Helmet-lukuhaasteessa Onnelliset aakkoset sopii esimerkiksi kohtiin  34. kirjassa tarkkaillaan luontoa, 39. kirjassa kuunnellaan musiikkia, 42. satukirja, 46. kirjassa syödään herkkuja ja 49. kirja on julkaistu vuonna 2021. 

Paula Nivukoski: Onnelliset aakkoset. Otava 2021. Kuvitus perustuu Tove Janssonin alkuperäiskuviin. 61 sivua.

* Kirja on saatu arvostelukappaleena Otavalta, kiitos!

Kommentit