Siirry pääsisältöön

Jenny Fagerlund: 24 pientä ihmettä

Sydäntälämmittävää ja tunnelmallista hyvänmielen kirjallisuutta aatonaattoon. Jenny Fagerlundin 24 pientä ihmettä lukeutuu chicklit-genreen (nimitys josta en edelleen pidä, joten ehkä alan puhua feelgood-kirjallisuudesta) ja sijoittuu joulun alle, minkä vuoksi se päätyi melko spontaanistikin lukulistalleni nyt joulukuussa. Kirjana tai tarinana 24 pientä ihmettä ei ole genressään mitenkään erityinen, mutta siinä on oma rauhallinen joulutunnelmansa, josta ei voi kuin nauttia näin aivan joulun kynnyksellä.

Päähenkilö 34-vuotias Emma menetti aviomiehensä kaksi vuotta aiemmin juuri jouluna, eikä hän ole vielä päässyt menetyksestään yli. Hän potee syyllisyyttä, sillä aviopari riiteli juuri ennen onnettomuutta, eikä Emma voi antaa itselleen anteeksi. Niklas oli hänen elämänsä rakkaus, ja kirjan alussa on viitteitä, että Emma aikoo itse seurata samaa tietä joulun jälkeen (oikeastaan Emma haluaisi skipata perhejoulun).

Emma pitää vaisusti sisustuskauppaansa Tukholmassa, vaikka sisko Magda painostaa häntä aloittamaan joulutyöpajoja ja muutenkin pistämään myyntiä kuntoon. Lopulta käykin ilmi, että Magdalla on kaupan menestyksessä enemmän pelissä kun Emma arvaakaan.

Joulukuun alussa Emma saattaa vanhan miehen kotiin ja toteaa, että hän voisi tehdä ennen joulua joka päivä jonkun hyvän teon. Hän auttaa naapurinsa senioria Liliania, jonka kanssa hän ystävystyy; hän auttaa sisartaan; hän ottaa kanta-asiakkaansa Angelan perheen 9-vuotiaan koiran luokseen asumaan, kun perheen lapsi on muuttunut allergiseksi); hän antaa 60-vuotiaana työnsä menettäneen Hassen kirjoittaa työhakemuksia kaupassaan; hän tarjoaa TET-harjoittelupaikan ysiluokkalaiselle Julialle ja hän auttaa Adamia auton kanssa – Adamia, josta Emma luo virheellisiä ennakko-oletuksia.

Joulukuun aikana Emma saa äkkiä huomata, että hän on ystävystynyt näiden kaikkien ihmisten kanssa ja tuonut heidät yhteen: kaupassa ja elämässä on jälleen lämpöä ja ihmisiä – ja Adamkin on aika mukava ja söpö. Ehkä elämässä on vielä toivoa Niklaksen kuolemankin jälkeen.

Tämän enempää en juonesta kerro, mutta kantavina teemoina kirjassa ovat eteenpäin meneminen elämän vastoinkäymisistä huolimatta sekä lähimmäisten muistaminen hyvillä teoilla. Vaikka kirjan juoni kuulostaa perin höttöiseltä perusromantiikalta, 24 pienessä ihmeessä on todella lämpöä. Pystyin aivan hyvin kuvittelemaan itseni ihanaan tukholmalaiseen sisustuspuotiin – ja oikeastaan aloin kaivatakin sinne itse.

Vaikka on tosielämässä epäuskottavaa, että pienenlainen ystäväpiiri muodostuisi alle kuukaudessa, romaanissa se on silti uskottavaa ja lämminhenkistä. Riittää vain, että kaikki käyvät elämässään läpi vaihetta, jossa ovat vähän eksyksissä – ja emmekös me kaikki ole aina vähän eksyksissä, kunhan uskallamme sen itsellemme ja toisille vain myöntää. 😊

Emma joutuu useammassakin kohdassa kohtaamaan myös ennakko-oletuksensa ihmisistä ja asioista. Tämä ei ole mitenkään silmiinpistävä puoli kirjassa, mutta parissa kohden Emma huomaa asenteidensa ja kuvitelmiensa osuvan todella harhaan. Meidän kaikkien olisikin hyvä muistaa, ettei tee oletuksia toisista ihmisistä, ellei tiedä heidän koko tarinaansa.

Rakenteeltaan tai kirjoitustyyliltään romaani ei ole mitenkään erityinen: luvut jakautuvat joulukuun eri päiviin. Kevyestä genrestä huolimatta Fagerlund on saanut hahmoihinsa kuitenkin sopivasti syvyyttä, ja kuvailutyylillään hän onnistuu vangitsemaan rauhallisen joulunodotuksen ja hyvien tekojen tunnelman täydellisesti.

Pienet hyvät teot ovat romaanin suola ja kenties juuri se asia, joka tekee kirjasta niin mieltä lämmittävän. Tekemällä hyvää muille Emma tekee hyvää myös itselleen ja löytää kauneutta ja iloa ympäriltään. Sillä tavoin hän myös lähentyy uusien ihmisten kanssa. Tämä herättää lukijankin (ehkä) pohtimaan sitä, miten paljon kenties tuleekaan mietittyä vain itseään tai lähipiiriään – ja miten voisi tuoda hyvää maailmaan ja toisille laajemminkin.

Näissä tunnelmissa ihanaa aatonaaton iltaa ja joulua kaikille!

 

Lukuhaasteessa sijoitan 24 pientä ihmettä kohtaan 10. Kirjan nimessä on numero. Lisäksi se sopisi kohtiin 6. Kirja kertoo rakkaudesta; 7. Kirjassa on kaveriporukka (tavallaan); 21. Kirja liittyy johonkin vuodenaikaan; 29. Kirjan henkilön elämä muuttuu; 37. Kirjan henkilön työ on tärkeä tarinassa ja 45. Kirjan on kirjoittanut pohjoismainen kirjailija.

Jenny Fagerlund: 24 pientä ihmettä. Gummerus 2020. 269 sivua. Suom. Antti Saarilahti. Alkuteos: 24 goda gärningar (2019).

Kommentit

  1. Vastaukset
    1. Kiitos, joulu oli oikein ihana! <3 Joulupyhistä johtuen vastaus hieman viiveellä. :)

      Poista

Lähetä kommentti