Siirry pääsisältöön

Philip Pullman: Lyran Oxford (Hanna)


Pullman, Philip: Lyran Oxford
Tammi 2004
Suom. Helene Bützow
56 sivua
Alkuteos: Lyra’s Oxford


Pullmanin Lyran Oxford on eräänlainen pikkuruinen jatko-osa kirjailijan Universumien tomu -trilogialle. Paino sanalla pikkuruinen, sillä tähän 56-sivuiseen kirjaseen ei mahdu kuin yksi novelli, joka sekin keskittyy miltei yhteen kokonaiseen kohtaukseen ja kohtausten sarjaan.

Lyra ja hänen daimoninsa Pan joutuvat yllättävään seikkailuun kesken tuiki tavallisen päivän, kun heidän tielleen säntää salaperäinen daimoni. Noitien mailta karannut daimoni paljastaa olevansa sairas ja tarvitsevansa Lyran apu löytääkseen miehen, jolla on hallussaan parannuskeino. Seurauksena on – mitäs muutakaan kuin – seikkailu Oxfordissa.

Novellin lisäksi kirjassa on mukana pieni tietokirjapätkä Oxfordista, joka on Lyran ja Panin lisäksi tarinan kolmas päähenkilö. Valitettavasti kirjanen on niin lyhyt, että Pullmanin yrityksistä huolimatta Oxford jää lukijalle hieman kaukaiseksi. Lopussa on kuitenkin mukana kartta, joka tuo miljöötä hieman lähemmäksi tehden siitä käsin kouriintuntuvamman. Kartasta lukija voi nimittäin seurata Lyran, Panin ja salaperäisen daimonin reittiä ja tutustua Lyran Oxfordiin.

Temaattisesti novelli käsittelee kotia: onhan Oxford Lyran koti, jonne hän kuuluu ja joka siten on novellin keskiössä monin tavoin. Samoin kirjasessa esiintyy myös jonnekin kuulumisen teema, mutta kumpikaan näistä ei teemoista ei ehdi riittävästi korostua lyhykäisessä sivumäärässä. Kaiken kaikkiaan tarina ja sen teemat jäävät irrallisiksi Universumien tomusta eikä novellin lukemista voi suositella kellekään, joka ei ole lukenut trilogiaa ensin. Faneille novelli on toki kiva pieni lisä ja oheismateriaalia Lyran kiehtovaan maailmaan. Trilogialle itselleen se ei luonnollisesti vedä vertoja.

Kommentit