Siirry pääsisältöön

Maija Vilkkumaa: Nainen katolla


Maija Vilkkumaa: Nainen katolla
Kaiku Books 2013
334 sivua

Helmetin lukuhaasteessa kohta 11 on "jonkun muun alan ammattilaisena tunnetun ihmisen kirjoittama kirja" ja alkuun mietin pääni puhki minkä kirjan siihen voisi laittaa. Haasteen fb-ryhmässä joku ehdotti Maija Vilkkumaan esikoisromaania Nainen katolla ja valinta olikin sillä selvä, olinhan joka tapauksessa ollut aikeissa tämänkin romaanin lukea.

Maija Vilkkumaan esikoisromaani asetti itselleen aivan valtavat ennakko-odotukset, olenhan kuunnellut Vilkkumaan musiikkia jo aivan nuoresta asti. Ensimmäiset kolme levyä tuli kulutettua teini-ikäisenä puhki ja hänen lyriikkansa ovat mielestäni aina olleet onnistuneita. Odotin siis paljon, mutta valitettavasti jouduin hieman pettymään.

Nainen katolla kertoo usean päähenkilön tarinaa vuorotellen. Joukossa ovat niin stand up -koomikon uraa luova Linda Perttu, äidinkielenopettaja ja kirjoituskurssia vetävä Ville Salonen, seurapiiritoimittaja Leila Hakkarainen, kotiäiti ja entinen laulajatähti Silja Seppälä sekä tämän kirjoituskurssilla luoma kuvitteellinen sivupersoona Gwendolyn. Toki kaikkien näiden hahmojen elämä lomittuu jossakin määrin toisiinsa, vaikka he ovatkin erilaisissa elämäntilanteissa. Jos yksi henkilö pitäisi nostaa keskiöön, olisi se ehkäpä Silja Seppälä, jonka kirjoittamisen, kotiäitiyden ja aviomiehen uran ympärillä kertomus lopulta pääosin pyörii. 

Jokin tekstissä vaivasi minua koko romaanin ajan enkä oikein pitänyt kirjoitustyylistä, ehkä sen suorasanaisuus ja puhekielisyys lähinnä ärsyttivät. Vilkkumaan rakkaus kieleen kyllä välittyy, mutta hänen kannattaa jatkossakin keskittyä laululyriikkaan, sillä hänen tyylinsä sopii paremmin tiiviiseen ilmaisuun.

Välillä olin huomaavinani tekstissä kaikuja Vilkkumaan laululyriikasta, jonkin pätkän jostain laulusta, sanan sieltä tai täältä. Musiikki muutenkin on romaanissa tärkeänä elementtinä. Silja muistelee lyhyttä uraansa Glitter Girls -yhtyeen laulajana ja kirjoittaa Gwendolynista, joka menestyy poptähtenä ja muuttaa ulkomaille. Samoin monissa kohdin vilisevät musiikilliset viittaukset. Siljan Gwendolyn-kirjoitelmat eivät mielestäni tuo romaanille varsinaisesti mitään lisää. Hänen kaipuunsa menneisyyteen ja tähtielämään olisi voinut liittää romaaniin muutenkin.

Nainen katolla sopisi lukuhaasteessa myös esimerkiksi kohtiin 6, 27, 42, 43, 45 ja 47.

Kommentit

  1. Minuakin vaivasi tämän romaanin puhekielisyys ja suoraan sanottuna kirosanojen viljely etenkin Lindan osuuksissa. Ei onnistunut Vilkkumaa romaanissaan yhtä hyvin kuin lyriikoissaan.

    Gwendolyn-kirjoitelmista olen eri mieltä, sillä mielestäni ne toivat tarinaan toisen tason ja kuvastivat Siljan toisaalta joo kaipuuta menneisyyteen, mutta myös tämän haaveita ja unelmaa osallisuudesta johonkin suurempaan. Ja kirjoituskurssi kun oli tässä taustalla, niin sopi mielestäni ihan hyvin että Siljan tekstiä esiteltiin, vaikka lukiessani aluksi Gwendolynin kohdalla tuumasin, että "ei taas tätä".

    VastaaPoista

Lähetä kommentti