Siirry pääsisältöön

Gail Honeyman: Eleanorille kuuluu ihan hyvää


Gail Honeyman: Eleanorille kuuluu ihan hyvää
Wsoy 2018
431 sivua
suom. Sari Karhulahti
Alkuteos: Eleanor Oliphant is Completely Fine. 2017.

Eleanorille kuuluu ihan hyvää oli ihana ja vaikuttava kirja, joka jätti jälkeensä sellaisen pienen tyhjän tunteen, että on vaikeaa keskittyä seuraavaan kirjaan. Pidin Eleanorin tarinasta kovasti. Myös Hanna on blogannut kirjasta viime vuonna, hän kuunteli sen äänikirjana.

Kolmekymppinen Eleanor asuu yksin ja käy töissä toimistossa, viikonloppuisin hän syö pizzaa ja juo vodkaa kotonaan ja maanantaina hän menee taas töihin. Hänellä ei ole ystäviä eikä tuttuja, kotona on ainoastaan huonekasvi muistuttamassa aikaisemmasta. Keskiviikkoisin hän puhuu äitinsä kanssa, mutta muita hänen elämässään ei ole. Eleanor kehittää ihastuksen erään bändin laulajaan ja alkaa suunnitella tämän tapaamista. Lisäksi hän tutustuu työkaveriinsa Raymondiin hieman vahingossa, kun he auttavat yhdessä erään vanhan miehen sairaalaan.

Eleanorille ei siis todellisuudessa kuulu ihan kovin hyvää vaan hän on yksinäinen ja jäänyt oman onnensa nojaan, oman kotinsa ja mielensä vangiksi. Teos käsittelee lopulta aika vaikeita, suuria ja rankkoja aiheita ja teemoja, mutta todella lämpimään sävyyn. Olin kuullut teoksesta paljon hyvää etukäteen, moni oli sitä kehunut, mutta odotin jotain ihan muuta. Lopulta kuitenkin yllätyin positiivisesti teoksen kokonaisuudesta ja loppuratkaisuineen kaikkineen tämä oli ennalta-arvaamaton. Hanna pohti omassa kirjoituksessaan teoksen sijoittamista chick lit -genreen, mutta minä en sijoittaisi tätä siihen genreen enkä välttämättä mihinkään muuhunkaan.

Honeyman kirjoittaa ilahduttavan humoristisesti vaikeista aiheista. Eleanorin on vaikeaa löytää paikkaansa ympäröivästä maailmasta ja hänestä kaikki muille ihmisille normaalit käytännöt ja populaarikulttuurin palaset tuntuvat vieraille. Eleanor on pitkään hautautunut kirjallisuuden maailmoihin, hän osaa olla kohtelias ja hyvätapainen, muttei ymmärrä kaikkia sosiaalisia kiemuroita. Hän tuomitsee muita ihmisiä ja on välillä hieman rasittavakin omapäisyydessään, mutta silti varsin ihastuttava hahmo lopulta.

Lukuhaasteessa sijoitan romaanin kohtaan 40. Kirja käsittelee mielenterveyden ongelmia. Se sopisi myös kohtiin 4. Kirjailijan ainoa teos, 12. Kirja liittyy Isoon-Britanniaan, 18. Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja, 25. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin, 35. Kirjassa on yritys tai yrittäjä sekä 36. Kirjassa ollaan yksin.

Kommentit