Siirry pääsisältöön

Mistä aikaa lukemiselle? Osa 1.


Vuosikatsauksen yhteydessä mietimme taas, miten ihanaa olisi lukea enemmän ja uppoutua tarinoiden maailmaan useammin. Me molemmat innostuimme viime vuonna lukuhaasteista ja esimerkiksi lukumaratonista, jonka aikana saimme oikein luvan kanssa keskittyä vain lukemiseen. Olemme kuitenkin molemmat innokkaita lukijoita, joten tuntuu oudolta, että tarvitsemme jonkin haasteen, jotta tulee luettua. Aloimmekin pohtia, mihin kaikkeen aikamme todella kuluu ja miten ajasta ja arjesta saisi irrotettua isomman siivun rakkaalle lukuharrastukselle.

Koska jos totta puhutaan, niin olemme molemmat huomanneet, että iso osa vapaa-ajasta kuluu esimerkiksi puhelinta selaten tai tietokoneen ruutua tuijottaen. Meneekö sometukseen todella niin paljon aikaa, että lukemiselle ei sen takia tunnu löytyvän arjesta tilaa vai mihin ihmeeseen aikamme oikein kuluu? Tiedämme, että moni muukin sekä lähipiiristämme että muista tutuistamme on pohtinut samaa asiaa sekä sitä, miten saisi enemmän aikaa lukemiselle. Päätimmekin asettaa itsemme koekaniineiksi ja ottaa selvää, mihin aikamme oikein kuluu ja sen perusteella miettiä muutamia keinoja, joilla saisi enemmän aikaa lukemiselle.


Kuulostaa toki itsestään selvältä, että jos iltaisin menee kolme tuntia telkkarin edessä niin tv:n sammuttamalla saisi kolme tuntia lukuaikaa. Harvoin tämä asia menee kuitenkaan näin virtaviivaisesti. Hanna taikoi meidän molempien käyttöön Excel-taulukon, jonne olemme listanneet nyt tammikuun alusta lähtien päivittäisen ajankäyttömme. Käytännössä merkkaamme taulukkoon miten paljon aikaa käytämme päivittäin esimerkiksi töihin, matkustamiseen, tv:n katseluun, lukemiseen, blogijuttuihin ja somettamiseen. Olemme molemmat hieman muokanneet taulukkoa omien vapaa-ajan harrastustemme mukaisiksi. Hannan taulukosta löytyy esimerkiksi pelaamista ja väikkäriä siinä missä Elinalta taas koiran ulkoilutusta.

Vähän tilanteesta riippuen jatkamme tätä ajankäytön tutkimusta helmikuun puolelle, mutta palaamme joka tapauksessa muutaman viikon päästä blogissa siihen, millaisia seikkoja huomasimme ajankäytöstämme. Lisäksi annamme tietenkin vinkkejä, miten perusarkeen voisi lisätä lukemista - niin itsellemme kuin lukijoillemme.

Kommentit