Siirry pääsisältöön

MsKingBean89: All the Young Dudes

 

En yleensä kirjoita yksittäisistä fanficeistä, mutta kirjoittajan MsKingBean89:n All the Young Dudes on aiheuttanut sellaisen ilmiön viime vuosina ja on niin laadukasta tekstiä, että teen sen kohdalla poikkeuksen. All the Young Dudes on siis Harry Potter -fanfic, joka sijoittuu Harryn vanhempien eli kelmien aikaan (tämä jääköön viimeiseksi Potter-intoilukseni hetkeen blogin puolella). Ja tämä aikahan on – kuten jotkut blogimme lukijat ehkä ovat jo useaan otteeseen huomanneet – Pottereissa juuri se, mikä allekirjoittanutta eniten kutkuttaa.

All the Young Dudes sai mut nyt keväällä vähintään yhtä koukkuun kuin Potterit itse. Tämä fanfic on herättänyt jopa ilmiön fanien keskuudessa, ja kuten sanoin, teksti on sen verran laadukasta, juoni soljuu hyvin läpi vuosien ja pituus on useamman kirjan mittainen, että se ansaitsee oman analyysinsä. Fanit ovat tehneet siitä käännöksiä useille kielille (myös suomeksi, mutta luin tämän tosin itse englanniksi, joten en tiedä käännöksen laadusta), ja fanit ovat lukeneet sitä ääneen ”äänikirjoiksi”. Kaiken kaikkiaan se on kerryttänyt oman fanikuntansa, jolle MsKingBean89:n fanfic on kuin epävirallinen esiosa Pottereille. Kyseessä on kuitenkin siis fanfic eikä fyysinen kirja eikä kirjoittaja saa siitä rahaa.

Rachelle Hampton kuvaa All the Young Dudesin aikaansaamaa ilmiötä hyvin omassa analyysissaan ja summaa fanficin koukuttavan vaikutuksen hyvin: ”Once I started, All The Young Dudes was inescapable. First I said, ‘I’m not reading a 500,000-word fanfiction.’ Then I said, ‘I’m going to read the first two chapters of this 500,000 word fanfiction.’ Fast forward two weeks, and I’m skipping Zoom meetings to read this fan fiction.”

Kyseessä ei siis ole mikään ihan turha kirjoitelma. Lisäksi tämä laatufic on useamman kirjan mittainen. Siinä on 188 lukua ja noin 500 000 sanaa. Tämä vastaa miltei puolta Harry Potter -kirjoista yhteensä. Lisäksi tarjolla on muutamia ekstraliitteitä faneille. Tämä kaikki on kuitenkin sen arvoista, ja alla kerron, miksi.

Mitä tapahtui ennen Harryn syntymää?

All the Young Dudes on seuraa kelmien vuosia Remus Lupinin näkökulmasta, ja tarina ulottuu vuodesta 1971 vuoteen 1995. Tarina noudattaa Potterien kaanonia muuten kuin siltä osin, että Remus on kasvanut lastenkodissa. Remus on tarinassa muutekin aika kovis ja on jännää lukea hänestä tällainen kuvaus, joka tuo hänelle enemmän särmää kuin kirjat mutta kuvaa hänet samalla yhteensopivaksi kaanonin kanssa. Onhan hän ihmissusi, joten voisi ajatella, että hänellä on synkätkin puolensa, missä Remuksen hahmon viehätys ylipäätään piilee.

Pitkään tarinan ytimessä on kelmien ystävyys. Kelmeihin kuuluvat Remuksen lisäksi tietenkin James Potter (Harryn isä), Sirius Musta ja Peter Piskuilan. Pojat tapaavat ensimmäisenä Tylypahkan-vuonnaan, ja ystävyys syvenee koskettavalla tavalla vuosien aikana, ja jatkuu myös kouluvuosien jälkeen traagisiin tapahtumiin saakka.

Tähän väliin mainitsen, että All the Young Dudes on ns. Wolfstar-fanfic, mikä tarkoittaa, että tarinassa paritetaan Sirius ja Remus. Tällaista parisuhdetta ei tietenkään esiinny Pottereissa, mutta kirjat antavat riittävät paljon pohjaa sille, että tähän paritukseen on helppo uskoa. Itse kuulunkin siihen joukkoon, joka on aina uskonut, että tämän parivaljakon välillä on myös romanttisia tunteita. Fanficeissä Remus/Sirius on myös niin suosittu paritus (heistä on kirjoitettu kymmeniä tuhansia tarinoita), että en ole ainoa, joka on bongannut kirjojen antamat vihjeet (esim. yhteinen lahja Harrylle, yhdessä asuminen jne.) Heidän persoonissaan on myös jotain sopivan samanlaista ja erilaista, että heidän välisensä dynamiikka toimii ja kiehtoo monia.

Mutta koska kyseessä on siis Wolfstar-tarina, kuvataan vuosien mittaan myös Remuksen ja Siriuksen parisuhteen muodostumista. Näiden tunteiden ja parisuhteen muodostuminen kestää kuitenkin niin pitkään, että tarinaa ei missään nimessä voi pitää pelkkänä romanssina. Se on enemmänkin hahmotutkielma Remuksesta sekä kelmien vuosista.

Tarinassa kuvataan ensimmäisestä vuodesta alkaen monia faneille tuttuja asioita, kuten se, että ystävät saavat tietää Remuksen olevan ihmissusi, kehittävät kelmien kartan, keksivät toisilleen legendaarisiksi muodostuneet lempinimet, ryhtyvät animaageiksi, ylipäätään kelmeilevät ympäri Tylypahkaa, käsittelevät Siriuksen kotiongelmia, pelaavat huispausta…

Fanficin useiden lukujen aikana ehditään siis käsitellä valtava määrä tuttuja asioita, ja mikä parasta, teksti on niin laadukasta, että kaikki tuntuu luontevalta. Kelmien karttaa ei keksitä hetkessä, vaan sen syntyy ajan saatossa. Lempinimetkään eivät tupsahda tuosta vain poikien mieliin, kuten monessa ficissä, vaan nekin syntyvät luonnollisesti. Dialogi on uskottavaa, ja ystävykset piikittelevät toisiaan kuin todelliset teinipojat konsanaan.

Myös uudet hahmot ja asiat tuodaan tarinaan sulavasti. Heidät esitellään ajoissa ennen heidän varsinaista ”osuuttaan” tarinassa siten, että heistä ehtii tulla osa kokonaisuutta. Kaikki todella soljuu fanficille harvinaisen miellyttävästi ja mutkitta eteenpäin.

Uskottavat ja syvälliset hahmot saavat fanin sydämen sykkimään


Hahmokuvaus ja dialogi ovat poikkeuksellisen hyviä: luontevan dialogin kirjoittaminen kun on vaikea laji. Jokainen hahmo on aito ja moniulotteinen, ja heidän välisensä suhteet vaikuttavat uskottavilta. Remus ei ole aivan sellainen, millaiseksi itse hänet kuvittelen, mutta tarina on muuten niin uskottava ja koukuttava, että sen antaa anteeksi ja pian alkaa itsekin uskoa siihen, että tottahan toki Remus on juuri tällainen. Erityisesti Remuksen ja Jamesin hahmot ovat saaneet uskottavuudestaan ja syvyydestään kiitosta ja tunnustusta fanien keskuudessa.

All the Young Dudes toistaa monia Harry Potter -ficeissä toistuvia, kirjojen perusteella enemmän ja vähemmän perusteltuja, oletuksia hahmoista. Remus on muita pidempi (ei mainittu kirjoissa), Remus on perso suklaalle (hänellä on pari kertaa kirjoissa suklaata mukanaan), Sirius on äkkipikainen (kirjoissa), James on johtohahmo (pääteltävissä kirjoista), Siriuksella on pitkät hiukset (varmaan koska hänelle on kirjoissa kasvanut Azkabanissa pitkät hiukset) ja Sirius kokee kotiväkivaltaa (ei suoraan mainita kirjoissa mutta uskottavaa). Sen sijaan Peteristä tehdään enemmän oma hahmonsa ja häntä ei kuvata aivan yhtä onnettomaksi kuin monesti ficeissä.

Siriuksen ja Remuksen romanssia pohjustetaan alusta alkaen. Sirius ymmärtää Remusta eri tavalla kuin muut. Silti Remuksella on salaisuutensa, jotka yksitellen tulevat Siriukselle ilmi vuosien mittaan. Remuksen kykyä valehdella tuodaan luontaisesti esiin ja siten pohjustetaan Siriuksen uskoa poikaystävänsä kykyyn valehdella ja hämätä – sekä samalla kaikkea sitä traagista, mitä tämän uskon myötä lopulta seuraa.

70-luvun ajankuvaa rakennetaan dialogin ja musiikin kautta

Kuten aiemmin mainitsin, All the Young Dudes toistaa monia fanikunnan oletuksia kelmien persoonista. Yksi, jonka jätin mainitsematta, on se, että Sirius pitää David Bowiesta ja muutenkin aikansa eli 70-luvun rokista. Tämä tulkinta on seurausta varmasti siitä, että Sirius on kirjoissakin kuvattu kapinalliseksi luonteeksi – onhan hän sanoutunut irti vanhoillisesta perheestään. Lisäksi hänellä on moottoripyörä ja pitkät hiukset, joten Bowie-päätelmä on varsin perusteltu.

All the Young Dudesissa myös Remus pitää Bowiesta, mikä yhdistää häntä Siriuksen kanssa heti kouluaikojen alusta alkaen. Itse asiassa Bowien musiikki ja muutenkin 70-luvun rokki on todella suuressa osassa MsKingBean89:n luomaa kelmien maailmaa: jopa nimi All the Young Dudes viittaa Bowien kirjoittamaan biisiin. Tarinoiden alussa on lyriikoita eri kappaleista (ei pelkästään Bowielta), ja Bowiesta myös keskustellaan luontevasti tarinan mittaan. Harvoin itse asiassa kirjallisuudessakaan musiikki tulee niin lähelle tekstin kautta kuin tässä. Tätä analyysiakin kirjoittaessani kuulokkeissani soi Bowie (juuri tällä hetkellä Moonage Daydream). Tästä eteenpäin tulen varmasti Bowiea kuunnellessani aina muistamaan kevään 2023, jolloin luin All the Young Dudesin.

Musiikki on kuitenkin vain yksi tapa, jolla MsKingBean89 onnistuu luomaan ajankuvaa. Vaikka kyseessä on velhomaailmaan sijoittuva fantasiateos, myös tavallisella historialla on roolinsa – onhan Potterien maailma osittain meidän maailmassamme. Tarinassa kuvataan uskottavasti 70-luvun ilmiöitä aina, kun tarpeen on: musiikkia, tekniikkaa, politiikkaa, suhtautumista homoihin sekä myöhemmin HIV-paniikkia. Näitä ei kuvata yksityiskohtaisesti, mutta niihin viitataan siten, että ne taustoittavat tarinaa sopivasti.

Ajankuva ulottuu myös dialogiin, jonka MsKingBean89 tuunaa kullekin hahmolle sopivaksi. Esimerkiksi Remus sekä hänen ystävänsä Grant lastenkodista puhuvat slangia, jota alaluokka ja jengit puhuivat 70-luvulla (kirjoittaja viittaa tähän itse alaviitteissä). James ja Sirius puhuvat sen sijaan yläluokkaisesti, sillä he ovat rikkaista perheistä. Dialogi kuvastaa siis myös ajan luokkaeroja, ja luokkaerot ovat epäsuorana teemana tarinassa muutenkin. Kirjoittaja on todella tehnyt läksynsä.

Kaikkiaan All the Young Dudes ei ole pelkästään Wolfstar-romanssi vaan kattava kuvaus kelmien ajasta: rakkaudesta, ystävyydestä, sodasta, menetyksestä, nuoruuden ilosta ja sen liian nopeasta päättymisestä. Remuksen tarina on koukuttava, ja tarina kuvaa kauniisti sitä, miten rakkaus voi saada erilaisia muotoja eri ihmisten kanssa.

Kyllä tämä on fani-hypensä arvoinen

Huolimatta siitä, että se sijoittuu pääasiassa 70-luvulle, All the Young Dudes tuo Pottereihin modernia vivahdetta ja nykyaikaisia arvoja, jotka puuttuvat Rowlingin viime vuosien ulostuloista. Se seuraa Potter-kaanonia mutta luo silti aivan oman kokonaisuutensa, fanikuntansa ja jopa kaanoninsa. Toivoisin melkein, että All the Young Dudesista olisi kirja, jonka voisin saada itselleni hyllyyn, jotta voisin palata siihen myöhemmin ilman pelkoa siitä, että se katoaa netistä.

Koukuttavuuteen vaikuttaa varmasti maailman ja hahmojen tuttuus, mutta ainakin tässä kontekstissa All the Young Dudes on todella poikkeuksellisen miellyttävää luettavaa. Joku voi kysyä, miksi hehkutan MsKingBean89:n kirjoitustaitoa ja tekstin laatua niin paljon verrattuna yleisiin analyyseihini ammattikirjailijoiden kirjoista. Tämä johtuu siitä, että kyseessä on fanfic. Fanficejä on niin erilaatuisia ja -tasoisia, että haluan korostaa, että kirjoituksen laadun ei pitäisi käännyttää ketään tämän tarinan ääreltä ja että se todella on 500 000 sanan arvoinen, jos aihe yhtään kiinnostaa.

All the Young Dudes löytyy muuten jopa Goodreadsista. Kaikesta tästä johtuen lasken All the Young Dudesin kirjaksi Helmetin lukuhaasteessa 2023, jossa se sopii kohtiin 1. Kirjassa on kartta; 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt; 22. Kirja kertoo aiheesta, josta olet lukenut paljon; 39. Kirja, josta sait vinkin mediasta tai sosiaalisesta mediasta; 42. Kirjan nimessä on ainakin kolme sanaa; 45. Kirja sopii haastekohtaan, johon olet jo lukenut kirjan ja 46. Kirjassa on epätavallinen mies tai poika.

MsKingBean89: All the Young Dudes. Julkaistu 2017–2018 Archive of Our Own -alustalla.

Kommentit