Siirry pääsisältöön

Mila Teräs & Karoliina Pertamo: Olga Orava ja metsän salaisuus (Hanna)


Mila Teräs & Karoliina Pertamo (kuv.): Olga Orava ja metsän salaisuus
Lasten Keskus 2014
24 sivua

Mila Teräksen kirjoittama ja Karoliina Pertamon kuvittama kuvakirja Olga Orava ja metsän salaisuus saa alkusysäyksen, kun pikkuorava Olga kysäisee äidiltään, mikä on metsän salaisuus, mutta äiti kehottaa salaperäisesti Olgaa etsimään arvoitusta itse. Niinpä Olga lähtee matkaan, ja kohtaa metsässä kaikenlaista kulkijaa aina Toukka Perhosesta Hekla Hämähäkkiin. Metsän arvoitus jää kuitenkin hämärän peittoon: vai voisiko siinä kiteytyä koko päivän seikkailut metsän peitossa?

Pertamon kuvitus myötäilee sopusointuisasti Teräksen tekstiä. Miltei retronveikeä sävymaailma pysyttelee miellyttävästi maanläheisissä väreissä, mutta pientä leikittelyäkin tosimaailmalla on luvassa: osa havuista ja lehdistä saa nimittäin turkoosin sävyjä, mutta väri sulautuu niin kauniisti metsän muuhun väritykseen, ettei poikkeamaa edes huomaa.

Olga Oravassa hyödynnettään lastenkirjallisuudelle tyypillistä keinoa inhimillistää luontokappaleita. Eläimet puhuvat ja heidän toimilleen annetaan merkityksiä, jotka ovat lukijalle tuttuja: perinteisimpien esimerkkien joukkoon lukeutuu Hekla Hämähäkki, jonka puikot helisevät hänen kutoessaan pitsiliinaa. 

Omiin suosikkeihini kuuluu puolestaan nokkela sanojen kaksimerkitysten käyttö, kun Toukka Perhonen lukee uutisia puiden lehdistä: kuvassa uutistekstit ovat painettuna puiden vehreisiin lehtiin, totta kai. Tällaiset monimerkityksisyydet sanojen ja kuvituksen välillä tuovat mieleen minulle niin rakkaan Beatrix Potterin.

Tematiikaltaan teos kietoutuu luonnon mystiikkaan: sitä ei voi selittää, eikä yksinkertaisia vastauksia metsän arvoitukseen ole. Itsekin olen usein taipuvainen yhtäältä-mutta-toisaalta-ajatteluun, joten minua miellytti, ettei kirja anna suoria vastauksia vaan nimenomaan korostaa, että metsän merkitys on jokaisen itse tulkittavissa. Yhdellä yksilöllä ei ole yksinoikeutta nimetä maailman merkitystä vaan se on jokaisen silmin erilainen – ja tästä erilaisuudesta muodostuvat ne palaset, jolla maailmaa rakennetaan.

Teräksen ja Pertamon teos on Finlandia Junior -ehdokkaana 2014. Voittaja julkistetaan torstaina 20.11.

Kommentit