Siirry pääsisältöön

Ulf Stark & Linda Bondestam: Min egen lilla liten (Hanna)


Ulf Stark & Linda Bondestam (kuv.): Min egen lilla liten
Schildts & Söderströms 2014
44 sivua
 
 Kuvakirjassaan Min egen lilla liten kirjoittaja Ulf Stark ja kuvittaja Linda Bondestam kertovat tarinan Olennosta, joka asuu synkeässä luolassa eikä voi poistua sieltä päiväsaikaan lainkaan. Iltaisin hän hiipii ulos synkästä kolostaan, katselee hämärään peittyvää maisemaa ja haaveilee jostakusta omasta, jota rakastaa. Haave onkin toteutua, kun illansuussa luolaan singahtaa pienen pieni Kipinä auringosta. Kipinä ei kuitenkaan voi elää pimeydessä, mutta sen pienen hetken, joka hänelle suodaan Olennon seurassa, hän kertoo tälle maailman ihmeistä.

Koska Olento asustaa pimeässä luolassa eikä voi nauttia ulkomaailmasta kuin vasta hämärän tullen, on myös Bondestamin kuvitus synkkää. Synkkyys näkyy kuitenkin vain värisävyissä, sillä harmaudessaankin kuvat ovat kauniita ja vetävät lukijat empatian yksinäisen Olennon puoleen.

Keltaista ja oranssia hohkaava Kipinä puolestaan tuo synkkyyteen pilkahduksen valoa, ja erityisesti kuvat, jotka kulkevan rinnan Kipinän matkatarinoiden kanssa, hehkuvat väriloistossaan. Sielunsa silmin Olentokin näkee kaiken, mitä maailmalla on tarjottavanaan. Tällainen kuvituksen ja kerronnan yhdistäminen on nerokas keino sovittaa yhteen Olennon haaveet ja Kipinän kokemukset. Lisäksi on nokkelaa hyödyntää auringon kulkua maailman ympäri sen ihmeiden kuvaamiseen.

Min egen lilla litenillä on selkeä yhteys Yrjö Kokon rakastettuun satuun Pessi ja Illusia, mutta vielä selkeämpiä yhteyksiä punotaan tunnettuun kappaleeseen ”Päivänsäde ja menninkäinen”. Nämä kaikki kolme taideteosta kuvaavat vaikeaa ja miltei mahdotonta rakkautta vastakohtien välillä. Näin ollen Starkin ja Bondestamin teos puhuu erilaisuuden ja sen arvostamisen puolesta.

Tärkeimpinä teemoina esiin nousevat kuitenkin elämä, sen hetkellisyys ja yksinäisyys. Kipinä voi elää vain hetken, ellei pääse takaisin aurinkoon, ja Olento puolestaan ei kestä päivänvaloa. Pienen kipinän elämä on tuomittu vain hetkelliseksi, ellei hän selviä pimeästä luolasta pois, ja myös Olennon ja Kipinän välinen suhde päättyy ennen kuin on alkanutkaan. Hetkellisyys ja yksinäisyys ovat osa elämää, ja teos osoittaa, ettei toista kannata karsastaa vain erilaisuuden vuoksi: kuorensa allakin jokainen saattaa olla yksinäinen.

Ulf Starkin ja Linda Bondestamin teos on Finlandia Junior -ehdokkaana 2014. Voittaja julkistetaan torstaina 20.11.

Kommentit

  1. Olisi Hanna mielenkiintoista lukea mielipiteitäsi kirjasta Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi (Jonas Jonasson). Jos innostut, niin lueppa kirja :)

    VastaaPoista
  2. Hei, kiitos vinkistä. Lisään sen mielelläni lukulistalle ja luen, kunhan kaikelta kiireeltä ehdin. Hauskaa, että ehdotit! On sallittua ja jopa suotavaa, että lukijat tarjoavat meille lukuhaasteita. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti