Siirry pääsisältöön

Liane Moriarty: Hyvä aviomies (Elina)


Liane Moriarty: Hyvä aviomies
WSOY 2014
444 sivua
Alkuteos: The Husband's Secret. 2013.
suom. Helene Bützow

Kirjoittaminen laahaa sikäli jäljessä, että luin Liane Moriartyn Hyvän aviomiehen jo useita viikkoja sitten, mutta ehdin siihen palata vasta nyt. Hyvä aviomies on hyvin samantyylinen romaani kuin aiemmin lukemani Nainen joka unohti, sen tunnistaa selvästi saman kirjailijan kynästä lähteneeksi. Romaaniin myös upposi samalla tavalla ja juonenkäänteiden ansiosta se jaksoi pitää imussaan siihen asti kunnes viimeinen sivu oli käännetty.

Päähenkilö on perheenäiti Cecilia Fitzpatrick, jonka aviomies John-Paul on komea ja muutenkin lähentelee täydellistä. Heillä on kolme kaunista tytärtä ja äiti pyörittää paitsi kotitaloutta ja koulun tapahtumia myös menestyy Tupperware-myyjänä. Kaikki on hyvin kunnes Cecilia eräänä päivänä löytää ullakolta omituisen kirjeen, johon hänen miehensä on kirjoittanut, että sen saa avata vasta hänen kuoltuaan. Cecilia jahkailee, mutta päättää lopulta aukaista kuoren ja arvata saattaa, että hän järkyttyy kirjeen sisällöstä.

Takakannen perusteella voisi ajatella romaanin kertovan lähinnä Ceciliasta, mutta näkökulma vaihtuu romaanissa tiuhaan ja Cecilian perheen kohtalo kietoutuu yhteen monien muiden kanssa. Yksi näkökulmista on melbournelaisen Tessin, joka on saanut juuri selville, että hänen aviomiehensä Will on ihastunut hänen parhaaseen ystäväänsä Felicityyn. Tess ottaa heidän poikansa Liamin mukaan ja lähtee äitinsä luokse Sydneyyn laittaakseen Liamin omaan vanhaan kouluunsa. Kyseisessä koulussa toimii sihteerinä Rachel, joka on menettänyt oman tyttärensä ja jonka pojan perhe on muuttamassa Amerikkaan mukanaan Rachelin ainoa lapsenlapsi. Tässäkin romaanissa on siis myös kepeytensä lisäksi painavia teemoja ja kohtaloita: uskottomuutta, suuria elämää mullistavia salaisuuksia, yksinäisyyttä ja murheellisuutta. Silti se onnistuu olemaan jollakin tavalla hyvin lohdullinen, kuin osoituksena siitä että kaikki me olemme inhimillisiä.

Useiden näkökulmien tiuha vaihtuminen pitää lukijan otteessaan ja mitään ei paljasteta heti vaan vihjeitä ripotellaan vähitellen. Moriarty on taitava pitämään jännitystä yllä viimeiseen hetkeen asti. Tapahtumat sijoittuvat vain muutamaan päivään pääsiäisen ympärille, mutta tuntuu kuin romaanin kuvaama aika olisi vuosikausia pidempi. Itse luinkin tätä juuri pääsiäisen tienoilla, hauska yhteensattuma. Salaisuudet, niiden paljastuminen ja syiden sekä seurausten suhteet tuntuvat olevan tässä romaanissa päällimmäisenä tematiikkana. Alkaahan romaani viittauksella Pandoran lippaaseen.

Liane Moriarty ei siis mielestäni pettänyt tälläkään kirjalla vaan se oli oikein mainiota viihdettä. Seuraavana lukupinossa onkin siis Mustat valkeat valheet. Hyvä aviomies sijoittuu Helmetin lukuhaasteessa kohtaan 28. Kirja kirjailijalta, jolta olet aiemmin lukenut vain yhden kirjan. Se sopisi mielestäni myös kohtiin: 2. Kirjablogissa kehuttu kirja, 10. Kirjan kansi on mielestäsi kaunis, 23. Käännöskirja ja toki 46. Oseanialaisen kirjailijan kirjoittama kirja, johon sijoitin edellisen Moriartyn romaanin.

Kommentit