Siirry pääsisältöön

Helsingin kirjamessut 2018

Helsingin kirjamessut lyö kävijäennätyksensä vuosi toisensa jälkeen, mikä on mahtava todistus tarinoiden voimasta ja siitä, etteivät ne ole lähdössä yhtään mihinkään. Aivan loistavaa, että yhä suurempi osa suomalaisista haluaa pitää paljon melua kirjoista – tai vähintäänkin kierrellä rauhallisesti messutunnelmissa. Kuten aina ennenkin, mekin osallistuimme messuille: tässä koostetta nähdystä, kuullusta ja ostetusta.



HANNA:

Osallistuin tällä(kin) kertaa Helsingin kirjamessuille lauantaina ja sunnuntaina, sillä työt eivät valitettavasti anna myöten arkipäivisin. Kiinnostavia keskusteluista olisi ollut kyllä kuultavissa myös torstaina ja perjantaina, ja hieman jäi harmittamaan, että Riikka Pulkkinen esiintyi messuilla nimenomaan perjantaina, jolloin en päässyt paikalle. Hänen uusin romaaninsa Lasten planeetta tipahti kuitenkin ostoskassiin, kuten alempana näkyykin.

Kirjamessuviikonloppu oli tällä kertaa monella tapaa tapahtumien täyteinen: perjantai- ja lauantai-illat osallistuin nimittäin myös keikoille ja lähdin tanssimaan iltaisin. Kaikin puolin viikonloppu oli siis täydellinen: kirjoja päivät sekä hyvää musiikkia, seuraa ja tanssia illat.

Kuten ennenkin, messuni koostuivat erinäisistä keskusteluista, jotka olin merkannut messulehtiseen. Tein Lukulampun testin, millainen messuvieras olen, ja kuinka ollakaan, sain kuulla olevani tiedonhaluinen messukävijä, joka viilettää messuohjelma kainalossa lavalta toiselle.
sekä niiden välillä olevista suvantovaiheista, jolloin kiertelin kirjoista notkuvien pöytien ympärillä. Ruoka ja viini -messuille en ehtinyt tällä kertaa kuin kurkata sisään.

Esikoiskirjailijat Helsingin Sanomien haastattelussa.
Tänä vuonna kuuntelin keskusteluja muun muassa keskittymiskyvyn parantamisesta, tunnejohtamisesta, Game of Thrones -sarjasta, Helsingin Sanomien esikoisteoskilpailun ehdokkaista sekä kirjailijoiden pseudonyymeista ja työhuoneista. Kaiken kaikkiaan Suomen kirjailijaliiton lavalla oli paljon kiinnostavaa kuultavaa, enkä kaikkeen edes ehtinyt päällekkäisyyksien vuoksi.


Ostosaldoni oli tällä kertaa suurempi kuin viime vuonna: kuvassa eivät ole edes kaikki ostamani kirjat. Monilta kiinnostavilta kirjailijoilta oli tullut juuri ulos uusia teoksia: esimerkiksi Juha Itkoselta, Riikka Pulkkiselta ja Maria Turtschaninoffilta, ja nämä teokset tarttuivatkin mukaan. Monia jäi myös ostamatta tällä erää ihan vain, koska pyrin vähän hillitsemään ostohimoani. Heräteostoksena ostin myös Essi Tammimaan Isän kädestä; eiväthän ne ole kirjamessut eivätkä mitkään ilman heräteostoksia. ;) Osa kirjoista päätyy varmaan vielä vuoden lukuhaasteeseenkin.




ELINA:

Tein Hannan innoittamana myös Lukulampun kirjamessuvieras-testin ja kuinka ollakaan, sain tulokseksi shoppailevan kirjamessuvieraan: "Varaat mukaasi ostoskasseja ja etenkin rahaa ja treenaat hauistasi ennen kirjamessuja." Ja kyllä vaan oli tälläkin kerralla ostoskassi täynnä ja olkapää kipeänä, kun illalla raahauduin kotiin: kirjamessuilta tarttuu aina jotakin mukaan. Messuille suuntasinkin jälleen torstaina - silloinhan ovat vielä kirjalaarit täpötäynnä, aikainen mato jne.

Toisin kuin Hanna, niin kirjailijahaastatteluja en seurannut kuin ihan vain sattumalta mitä ohimennessä joiltakin lavoilta kuulin. Keskityin jälleen tapani mukaan kiertämään kirjakauppojen ja kustantajien aarreaittoja lävitse ja vielä viimeisenä hieman antikvariaattipuolella kiertelyä. Tuli kyllä mieleen, että jonain vuonna pitää aloittaa sieltä antikvariaateista, koska yleensä olen niihin päästessäni jo niin väsynyt, etten jaksa kirjavalikoimaa enää niin tarkasti tutkailla. Kirjamessuissa on kuitenkin se ihana puoli, että sieltä löytyy jokaiselle jotakin.

Kirjamessuostoksena tarttui mukaan Alan Bradleyn Flavia-sarjan uusin vastikään ilmestynyt suomennos On hieno paikka haudan povi ja sormet syyhyävät jo päästä sen kimppuun. Muutoin ostinkin vain lahjakirjoja: isänpäivälahjan ja muutaman joululahjakirjankin jo pukinkonttiin hyvissä ajoin. Olikin ihanaa löytää osuvia kirjalahjoja, ne ovat omasta mielestäni ihan parhaita.

Ehdin myös piipahtaa messupäivän päätteeksi Ruoka ja viini -messujen hulinassa. Sinne tarvitsisi kyllä ihan kokonaan toisen päivän, että ehtisi kunnolla kierrellä. Pikakierroksen päätteeksi kotiinviemisiksi lähti iso pussillinen englantilaista fudgea (Hanna: Oh no, itsekin haluan!). Kyseisestä pussillisesta ei valitettavasti ole kuvamateriaalia, sillä se ehti jo kadota parempiin suihin ;) (Hanna: Höh! :D)

Kommentit