Siirry pääsisältöön

Jojo Moyes: Morsianten laiva

Jojo Moyesin vahvuuksiin kuuluu historiallisten tapahtumien yhdistäminen kuvaukseen rakkaudesta sekä ystävyydestä. Morsianten laiva* on tästä taas loistava esimerkki. Tämä oli ehdottomasti yksi parhaita Moeysin romaaneja tähän asti. Morsianten laiva kuuluu Moyesin varhaisempaan tuotantoon, se on jo vuodelta 2005, mutta suomennos ilmestyi alkuvuodesta.

Morsianten laiva sijoittuu 1940-luvulle. Sota on juuri päättynyt ja Australiasta on lähdössä Englantiin suuri joukko sotamorsiamia, jotka eivät ole nähneet aviomiehiään hetkeen. Heidän matkansa järjestetään vanhalla lentotukialuksella HMS Victorialla. Moyes on lainannut ajatuksensa romaaniin aidosta esimerkistä: vuonna 1946 Australiasta todella lähti kohti Englantia HMS Victorious -lentotukialus, joka kuljetti noin 655 australialaista sotamorsianta brittiläisten aviomiestensä luo. Matka kesti lähes kuusi viikkoa ja yksi matkustajista oli Moyesin oma isoäiti. Tämä kaikki kuulostaa niin mielikuvitukselliselta, että en todellakaan ihmettele, miksi Moyes on tarttunut tähän miljööseen – sehän suorastaan huutaa tullakseen romanttisen romaanin näyttämöksi.

Romaanissa seurataan hyttitoverusten Margaretin, Francesin, Avicen ja Jeanin matkaa kohti Englantia. Matka on pitkä ja edessä on jotain uutta ja tuntematonta. Nuoret morsiamet eivät ole nähneet aviomiehiään pitkään aikaan, ikävä on kova, ja samalla jännittää millaista elämästä tulee uudessa maassa. Lentotukialus ei sitä paitsi ole suinkaan mikään risteilyalus eikä matkanteko ole aina leppoisaa. Raskaana oleva Margaret on vastoin ohjeita ottanut mukaansa myös koiransa Maude Gonnen ja piilottanut sen hyttiin. Avice on huolissaan vain omasta maineestaan eikä ole lainkaan innoissaan joutuessaan matkustamaan maalaismorsianten joukossa aluksella, jossa ei ole tarpeeksi viihdykettä hänen kaltaiselleen nuorelle rouvalle. Jean taas on yksi aluksen nuorimmista naisista ja hän on innoissaan kaikesta uudesta, kun taas sairaanhoitajana aiemmin toiminut Frances on sulkeutunut omaan kuoreensa eikä paljasta muille mitään menneisyydestään.

Moyes kietoo yhteen useita kohtaloita ja käsittelee myös vaikeita aiheita, mutta onnistuu taas tekemään sen kepeällä ja viihdyttävällä tavalla. Tämä historiallinen romaani on suorastaan ahmittava. Se tuntuu koko ajan todelta ja henkilöhahmot ovat sydäntä särkevän aitoja kaikkine huolineen ja murheineen. Useamman päähenkilön takia juoni on tarpeeksi polveileva eikä unohdu mihinkään tai kehenkään turhan pitkäksi aikaa. Morsianten laiva on kertomus paitsi rakkaudesta myös ystävyydestä. Jälleen kerran Moyes muistuttaa, miten tärkeää naisten on pitää yhtä.

Helmet-lukuhaasteessa Morsianten laiva sopii mm. kohtiin 1. Kirjassa yhdistetään faktaa ja fiktiota, 7. Kirja kertoo ystävyydestä14. Kirja kertoo historiallisesta tapahtumasta, 30. Kirjassa muutetaan uuteen maahan, 43. Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan ja 49. Kirja on julkaistu vuonna 2022.

*Kirja pyydetty ja saatu arvostelukappaleena Gummerukselta, kiitos.

Jojo Moyes: Morsianten laiva. Gummerus 2022. Suomentanut: Heli Naski. 496 sivua. Alkuteos: The Ship of Brides. 2005. 

Kommentit