Siirry pääsisältöön

Helsingin kirjamessut 2023 jo nurkan takana: tärpit viikonloppuun

 

Tätä on vaikeaa selittää monille, jotka eivät kirjamessuilla käy tai lue kirjoja. Voisi kuvitella, että kirjamessut ovat tunkkainen tapahtuma täynnä pölyisiä kirjoja – mutta näin ei missään nimessä ole vaan tunnelma on aivan uniikki. Voisiko tapahtumaa jotenkin modernisoida? Totta kai. Olemmeko ehkä hieman puolueellisia näin kirjaihmisinä? Voi olla.

Tästä huolimatta: kirjoja on niin monenlaisia, että haastatteluista ja paneelikeskusteluistakin muodostuu monimuotoisia. Kiinnostaa sitten urheilu, hyvinvointi, ruuanlaitto, bisnes, sijoittaminen, historia tai fiktio, kirjamessuilta löytyy siihen jotain tarjontaa. Välillä kun käy hakemassa vähän energiaa ja tankkausta viereisiltä ruoka- ja viinimessuilta, niin kyllä sitten taas kelpaa palata kirjaseikkailujen pariin.

Kaksi messutärppiämme + verkkonosto jokaiselle messupäivälle

Jokaisena messupäivänä emme tälläkään kertaa pääse paikalle, sillä työt ja muut arjen kiireet vievät päivistä aimoannoksen. Onneksi verkko-ohjelmaa on taas tarjolla, niin voi katsella lähetyksiä suorana työpäivän päätteeksi ja illan ratoksi – tai palata tallenteisiin myöhemmin.

Tässäpä kuitenkin kaksi tärppiä sekä yksi verkko-ohjelman nosto jokaiselle messupäivälle – huolimatta siitä, pääsemmekö itse tuolloin paikalle. Onko tässä mitään samaa kuin teidän listoilla?


TORSTAI 26.10.2023

Oletko aina halunnut perustaa kirjakaupan?
🕝 klo 14.30–15.30 Töölö-lavalla

Annie Lyonsin romaanissa Pommisuojan lukupiiri asiakkaat saavat voimaa kirjoista ja toisistaan pommitusten keskellä. Kirjakaupan pitäminen on edelleen monen kirjaihmisen unelma. Pasi Vainio toteutti pitkäaikaisen unelmansa ja avasi kirjakaupan Ruovedelle.


Taru Sormusten herrasta (tarkistettu suomennos)
🕠 klo 17.30 – 18.00 Kruununhaka-lavalla

Taru Sormusten herrasta ilmestyy upeana, J.R.R. Tolkienin itse kuvittamana laitoksensa, jonka suomentaja Kersti Juva on tarkistanut kauttaaltaan.


Verkossa: Päättäjät kirjailijoiden tentissä
🕟 klo 16.30–17.00 Hakaniemi-lavalla

Miten hallitus aikoo pitää huolta kotimaisen kirjallisuuden tekijöiden työedellytyksistä nyt ja tulevaisuudessa? Kirjailijat pääsevät tenttaamaan kansanedustajia siitä, kuinka he aikovat edistää kirja-alan elinvoimaa.


PERJANTAI 27.10.2023

Tarinankerronnan uudet ulottuvuudet
🕛 klo 12.00–12.30 Töölönlahti-lavalla

Kirjat muuntuvat elokuviksi, peli tv-sarjoiksi. Personoiko tekoälyt tarinat halujemme mukaisiksi. Tarinankerronnan tulevaisuutta pohtimassa mm. tutkija, kirjailija Sam Inkinen, kirjallisuusagentti Elina Ahlbäck ja sisältöjohtaja Ani Korpela.


Queer-romantiikan monet muodot
🕖 klo 19.00–19.30 Kallio-lavalla

Rakkaus ja romantiikka rikkovat normeja niin tuoreessa novelliantologiassa, runokokoelmassa kuin fantasiaromaaneissa. Miten romantiikka taipuu eri muotoihin? Kuinka spekulatiivisen fiktion ja romantiikan genren yhdistäminen onnistuu? Entä mitä kaikkea queer pitää sisällään?


Verkossa: Presidenttiehdokkaat: miten kirjallisuus on rakentanut polkuani valtaan?
🕛 klo 12.00–13.00 Senaatintori-lavalla

Helsingin Kirjamessujen ja Helsingin Sanomien yhteinen teemakeskustelu vallasta. Tässä keskustelussa kysymme, mitä kirjallisuus on opettanut presidenttiehdokkaille vallasta ja johtamisesta.


LAUANTAI 28.10.2023

Utopiat ja dystopiat: minkälaisia asioita kirjallisuudella voidaan tavoitella?
🕝 klo 14.30–15.00 Töölö-lavalla

Onko dystopia utopiaa helpompi kuvitella? Voiko dystopiakirjallisuus myös herättää toivoa?


Kirjagramin merkitys kirjailijoille: valtaa, tukea ja yhteisöllisyyttä
🕟 klo 16.30–17.00 Töölönlahti-lavalla

Kirjagramin eli kirjallisuuteen painottuvien Instagram-tilien vaikutus kirjallisuuskentällä on kasvanut räjähdysmäisesti. Kirjoista käydään kiivasta keskustelua, kirjoitetaan arvosteluja ja jaetaan lukukokemuksia. Kirjagrammaajien nostamat kirjat saavat näkyvyyttä, mutta samalla myös kirjailijoiden oman somekäyttäytymisen ja -roolin merkitys on muuttunut. Millaisia mahdollisuuksia ja haasteita kirjagram tarjoaa kirjailijoille? Entä millaisena kirjailijoiden rooli kirjagramissa  näyttäytyy kirjagrammaajan silmin?


Verkossa: Kustantajat, kirjailijat, kriitikot: kuka käyttää valtaa kirjallisuudessa?
🕛 klo 12.00–12.30 Senaatintori-lavalla

Helsingin Kirjamessujen ja Helsingin Sanomien yhteinen teemakeskustelu vallasta. Tässä keskustelussa kysytään, kuka käyttää valtaa Suomen kirjallisella kentällä. Kuka päättää, kenen tarinoita kerrotaan ja luetaan?


SUNNUNTAI 29.10.2023

Klassikolla päähän! – Eli vanhojen ja vaikeiden kirjojen arvo
🕧 klo 12.30–13.00 Töölönlahti-lavalla

Nykyään kirjan elinkaari on lyhyt, ja suurin osa kirjallisuus-podcasteista tai mediajutuista keskittyy uutuusteoksiin. Kirja pysyy pinnalla vuoden, hyvässä lykyssä kaksi. Vaikka kouluissa luetaankin edelleen klassikkoja, kirjallisuuskeskustelun ytimessä niitä ei juuri nähdä. Miksi vanhemmat kirjat ja klassikot jäävät useimmiten sivuun? Kuinka lukijat saataisiin löytämään niiden äärelle? Miksi vanhoja, vaikeita kirjoja kannattaa edelleen lukea?


Pelattu elämä
🕓 klo 16.00–16.30 Kallio-lavalla

Minua kiinnostaa eniten, miten pelit voivat muuttaa sitä, miten hahmotamme itseämme ja ympäristöämme. Haluan puhua roolikokeiluista, normien koettelemisesta ja jakamiseen perustuvasta yhteisöllisyydestä.


Verkossa: Children’s Literature as a Driver of Social Change – Towards More Inclusive Stories
🕟 klo 16.30–17.00 Senaatintori-lavalla

Lastenkirjallisuus sosiaalisen muutoksen voimana – kohti inklusiivisempia tarinoita.

Kommentit