Siirry pääsisältöön

John Green: Tähtiin kirjoitettu virhe

 

Tähtiin kirjoitettu virhe on – kuten Kutsu minua nimelläsi, josta kirjoitin loppukesästä – hitiksi noussut bestseller, jonka suosio aikanaan vain nousi siitä tehdyn elokuvan myötä. Suursuosio on molempien kirjojen taakka, sillä ne asettavat odotukset korkeammalle kuin itsekään olisin halunnut ja siksi petaavat tietä pienoiselle pettymykselle. Valitettavasti Tähtiin kirjoitetun virheen kanssa kävi myös näin.

Kirjan minä-kertoja on 16-vuotias Hazel, joka sairastaa kilpirauhassyöpää ja joutuu kulkemaan happitankin kanssa. Hän on eristäytynyt muista lukuun ottamatta vertaistukiryhmää, jossa hän on käynyt jo pitkään, mutta elämään tulee piristysruiske, kun paikalle saapuu Augustus: komea poika, joka on parantunut luusyövästä ja kaiken lisäksi kiinnostunut Hazelista.

Hazelin ja Augustuksen rakkaus syttyy nopeasti: he, jos ketkä, tietävät että elämä on hauras ja aikaa odotella ei ole. Heidän keskustelunsa ovat nopeasti syväluotaavia ja säkenöivät molempien älystä. He ovat kuin ketkä tahansa nuoret pienempine murheineen ja toisaalta taas eivät. Nuorten välillä on harvinainen yhteys, jota harvoin kohtaa – johtuen kenties molempien nokkeluudesta tai mitä todennäköisemmin molempien elämänkokemuksista, jotka nuoresta iästä huolimatta ovat rankempia kuin monen aikuisen.

Hazelin haaveena on päästä Amsterdamin tapaamaan kirjailijaa, jonka romaani on jättänyt häneen syvän jäljen. Rakastunut Augustus toteuttaa Hazelin toiveen uhraamalla oman nuorten syöpäjärjestön kautta saamansa yhden toiveen. MatkaAmsterdamiin osoittautuu kuitenkin pettymykseksi monessa mielessä eikä elämä säästele iskujaan.

Tähtiin kirjoitettu virhe kuvaa koskettavasti ja varmasti osuvasti sairauden taakkaa: omaa huolta kohtalostaan, jonka kanssa oppii kuitenkin vuosien myötä elämään, sekä pelkoa siitä, miten paljon satuttaa läheisiä ympärillään. Ajoittain läheisten tuska on käsinkosketeltavampaa kuin Hazelin itsensä, ja tästä syntyy myös Hazelin oma tuska: että hän satuttaa tahtomattaan omia vanhempiaan. Samaten hän eristäytyy ihmisistä, jottei kiintyisi kehenkään eikä kukaan kiintyisi häneen myöhemmän tuskan välttämiseksi – minkä vuoksi Augustuksen ilmestyminen elämään on sitäkin suurempi pyörremyrsky, vaikka Hazel yrittää sitä vastaan taistellakin.

Kohtalonsa vuoksi Hazel on kovin viisas ikäisekseen. Hänellä on ollut vuosia aikaa tulla sinuiksi elämänsä epävarmuuden kanssa ja hän tietää jatkuvasti elävänsä jatkoajalla. Epävarmuus ja hauraus ovat tuoneet elämään katsontakannan, jossa on tarkkanäköisyyttä elämän hetkellisyyttä kohtaan sekä kuitenkin kyynisyyttä maailmaa kohtaan.

Toisaalta nuoruus on nuoruutta. Hazel – kuten kuka tahansa – tuntee myös vihan ja epäreiluuden tunteita, jotka tietenkin korostuvat hänen kohdattuaan Augustuksen. On todella kohtalon ivaa, että kaksi nuorta, joiden pitäisi nauttia huoletta elämästään, joutuvat elämään rakkauttaan kuin pikakelauksella ehtiäkseen kokea sen. Mutta toiselta kantilta nuoruus näkyy kirjassa myös siten, että heidän huolensa, puuhansa ja puheensa ovat samoja kuin muidenkin nuorten. Sairaus ei tee heistä mitään maailmasta irtautuneita, kuolemaa odottavia olentoja: he elävät siinä missä muutkin. Heidän aikansa on vain kovin paljon lyhyempi.

Tämä ei siis ole todellakaan mikään hyvän mielen kirja. Hassua kyllä, olin itsekin tätä lukiessani kovin kyyninen. Ärsyynnyin enemmän siitä, että Hazel ja Augustus ovat ikäisikseen aivan liian nokkelia ja fiksuja, kuin koin empatiaa heidän kohtaloaan kohtaan. Sen sijaan Isaac, joka on molempien ystävä, käyttäytyy enemmän tavallisen nuoren tavoin. Voi tosin myös olla, että kyynisyys on reaktioni rankkaan aiheeseen.

Silti tärkeistä aiheista ja hyvästä kuvauksesta huolimatta kirjasta jäi puuttumaan mielestäni jotain: rakkauden kuvaus jäi lopulta jotenkin pinnalliseksi ja hahmot epäuskottaviksi. Olenkin siis kirjasta paljolti samaa mieltä kuin Elina, joka kirjoitti siitä jo 2013.

Lukuhaasteessa 2023 Tähtiin kirjoitettu virhe sopii kohtiin 18. Kirja on julkaistu alun perin kiinan, hindin, englannin, espanjan tai arabian kielellä; 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt; 26. Kirja, jonka lukeminen on sinulle haastavaa jostakin syystä; 29. Kirjassa on minä-kertoja; 30. Kirja on ollut ehdokkaana kirjallisuuspalkinnon saajaksi; 42. Kirjan nimessä on ainakin kolme sanaa ja 45. Kirja sopii haastekohtaan, johon olet jo lukenut kirjan.

John Green: Tähtiin kirjoitettu virhe. WSOY 2013. 338 sivua. Suom. Helene Bützow. Alkuteos: The Fault in Our Stars (2012).

Kommentit