Siirry pääsisältöön

Gabrielle Zevin: Tuulisen saaren kirjakauppias (Elina)


Gabrielle Zevin: Tuulisen saaren kirjakauppias
Gummerus  2014
239 sivua
Alkuteos: The Storied Life of A. J. Fikry
suom. Tero Valkonen

Gabrielle Zevinin Tuulisen saaren kirjakauppias on hyvänmielen romaani niille, jotka rakastavat kirjoja ja lukemista. Se on kenties monilta osin hieman kliseinen ja ennalta-arvattava juonenkäänteissään, mutta kyllä sen aivan mielellään silti lukee ja voisi suositella muillekin luettavaksi mikäli romanttinen viihdekirjallisuus kirjaympäristöllä höystettynä kiinnostaa. Oikeastaan romaani on monilta osin samantyylinen kuin edellinen lukemani kirja Lukija aamujunassa (postaus alla).

Romaani kertoo kirjakauppias A. J. Fikrysta, joka asuu Alice Islandilla, pienellä saarella jonne on vaikeaa kulkea. Hänen elämänsä on muuttunut tylsäksi ja kerrassaan vastenmieliseksi sen jälkeen kun hänen vaimonsa on kuollut ja hän on jäänyt pitämään kirjapuotiansa Island Booksia yksin. Hän on huomannut, että oikeastaan vaimo piti koko kirjakaupan toimintaa enemmän tai vähemmän yllä. Fikryn hahmo on tyypillinen siinä mielessä, että hän tuntuu tekevän elämästään vaikeaa, koska haluaa tehdä siitä vaikeaa eikä edes ole kiinnostunut muutoksesta. Häntä eivät kiinnosta todellakaan kaikentyyppiset kirjat vaan hänen makunsa on hyvin suppea, kirjojen myyntiä ajatellen se ei välttämättä ole hyvä varsinkin kun asuu pienellä saarella.

Ensimmäinen omituinen tapahtuma on kun Fikryn painos Edgar Allan Poen esikoisteoksesta varastetaan. Fikry ei kummemmin tuosta kirjasta edes pitänyt, mutta se oli silti hänen aarteensa. Kirjan varastaminen tuntuu aivan täysin irralliselta käänteeltä, kun sitä ei sittemmin juurikaan enää edes muistella. Kirjaan kuitenkin palataan vielä tarinan loppupuolella. Pian kuvaan ilmestyvät myös Fikryn portaille jätetty kaksivuotias Maya-tyttö sekä kirjallisuusagentti Amelia, jonka käynneistä Fikry oppii hiljalleen pitämään. Fikrylla ei tietenkään ole mitään kokemusta lapsista, mutta hän päättää alkaa kasvattaa Mayaa ja saa huomata, että tyttö on kovin viisas ikäisekseen. Lopusta en paljasta sen enempää kuin että Helmetin lukuhaasteessa sijoitan kirjan kohtaan 38. kirjassa mennään naimisiin.

Kommentit