Siirry pääsisältöön

Maaliskuun saldo


Maaliskuu on vierähtänyt kuin huomaamatta kaiken koronapandemian keskellä ja muuttuneet elämäntilanteet ovat meilläkin molemmilla vaikuttaneet lukemiseen ja bloggaamiseen. Seuraavassa maaliskuun saldo eli mitä tuli luettua kuun aikana ja mitä muuten kuuluu kotoilun keskellä.


ELINA:

Maaliskuu oli yllättäen lukemisen osalta todella heikko esitys enkä saanut luettua kuin yhden kirjan kokonaan saati kirjoitettua postauksia, vaikka kotona tuli oltua toki normaalia enemmän ja muutenkin aikaa on ollut. Helmikuussa tuli luettua ja tehtyä todella paljon ja koko kuun kestänyt kuvahaaste oli kiva juttu, mutta maaliskuun alussa oli vähän puhti poissa blogihommista.

Minulle koronaepidemia tarkoitti, että kuun puolivälin jälkeen aloitin etätyöt. Olen opettaja ja kahdessa päivässä järjestetty koko Suomen peruskoululaitoksen digiloikka oli paitsi huikea myös hurjan uuvuttava. Parin ensimmäisen viikon jälkeen tilanne on onneksi jo vähän tasaantunut ja homma lähtenyt rullailemaan, mutta etäopetukseen siirtyminen on ollut ehdottomasti suurimpia haasteita koko urani aikana. Alkuun myös työmäärä on ollut aivan valtava ja työpäivät venyneet normaalia pidemmiksi, joten kun on tuijottanut koko päivän läppäriä niin en ole iltaisin juurikaan jaksanut lukea tai varsinkaan kirjoitella blogia. Muuten olen ollut kotosalla enkä liikkunut kuin pakollisissa menoissa kuten lähikaupassa. Onneksi meidän talouden koiraherra huolehtii säännöllisistä lenkkihetkistä lähimetsässä. Suosittelen näinä aikoina metsäterapiaa kaikille.

Itselleni myös valtava informaatiotulva ja koronauutisten täyttämät (sosiaaliset) mediat ovat olleet todella uuvuttavia. Alkuun luin jatkuvasti esimerkiksi Hesarin jatkuvasti päivittyvää koronaseurantaa, mutta muutaman päivän jälkeen tajusin lopettaa ja olen vähentänyt uutisten seuraamista, koska ahdistun vain liiasta koronatiedosta. Tällä hetkellä pyrin siihen, että luen ainoastaan aamuisin paperihesarin. Tämä on nyt ainakin tuntunut sopivalta uutismäärältä itselleni.

Pikkuhiljaa kun työrintamalla helpottaa, niin pääsen varmasti taas paremmin kiinni myös kaunokirjallisuuden lukemiseen. Maaliskuun lopulla ja nyt huhtikuun alussa on ollut jo enemmän aikaa lukea ja olen nauttinut siitä kyllä valtavasti, koska tuohan se oikeasti paon tästä sekopäisestä maailmantilanteesta hetkeksi aivan toisiin ulottuvuuksiin. Minulle eniten maistuvat tällä hetkellä kaikki hömppäromaanit ja hyvän mielen kirjat - ei kiitos mitään ahdistavia dystopiakuvauksia juuri nyt. Maaliskuun alussa sain luettua loppuun David Nichollsin Suloisen surun, josta kirjoitin jo helmikuun postauksessa. Lisäksi luin joululahjaksi saamani Niina Meron Englantilaisen romanssin ja se olikin juuri sopivanlaista viihdettä, nautin kirjasta paljon! Tällä hetkellä kesken on myös joululahjaksi saatu Liane Moriartyn uusin romaani Yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista, joka on sekin aika sopivanlaatuista luettavaa vallitsevaa tilannetta ajatellen.

Huhtikuun lukulistalta löytyykin kivoja ja helppoja viihdekirjoja, ehkä jotakin klassikoita, joihin ei muuten välttämättä olisi aikaa tarttua sekä jotain tuttua ja turvallista eli Harry Potterit jälleen uusintakierroksena; Viisasten kivi on jo melkein luettu. Varmaa on, että kotoa ei kirjat lopu kesken, vaikken kirjastoon ehtinytkään hamstraamaan. Lukemattomia kirjoja on omissa hyllyissä lähemmäs 50 ja lisäksi tietysti voi tosiaan tarttua uudestaan johonkin jo luettuun.

Maaliskuussa luetut kirjat:

  • David Nicholls: Suloinen suru
  • Niina Mero: Englantilainen romanssi



HANNA:


Kuten Elinallakin, myös minulla maaliskuu oli lukukuukautena harvinaisen surkea, mikä tuntui sitäkin surkeammalta suoritukselta ottaen huomioon, että koronan aikana luulisi olevan aikaa lukea. Myös helmikuun kuvahaaste Instagramin puolella oli tosiaan sen verran intentiisivinen jo muutenkin kiireisen kevään keskellä, että maaliskuu on tosiaan mennyt ladatessa blogiakkuja.

Helmikuu oli todella vauhdikas töidenkin puolella ihan kuun loppuun saakka, ja kun työt helpottivat, minulla odottikin jo jonossa jatko-opintojen tutkimussuunnitelman deadline. Maaliskuussa tuli siis luettua tutkimusartikkeleita sekä kirjoitettua suunnitelmaa. En ole huudellut jatko-opinnoistani blogissa juurikaan, sillä teen niitä huvikseni töideni ohessa ja katson, mitä hommasta tulee.

Töihini korona on tähän mennessä vaikuttanut lähinnä etätöinä. Työskentelen viestintätehtävissä  suomalaisessa teknologiafirmassa, ja tehtäväni ovat sallineet etätyöt jo aiemminkin, mikä helpotti etätöihin siirtymistä nopealla aikataululla. Nyt huhtikuun alussa teen etätöitä neljättä viikkoa, ja pakko sanoa, että niissä on puolensa ja puolensa. Introverttinä saan keskityttyä kotona enemmän, ja rauhalliset aamukahvin keittelyt ja aamu-uutisten katsominen työkoneen auetessa on rentouttava tapa aloittaa päivä verrattuna tavalliseen aamuun. Toisaalta kodin ergonomia (tai sen puute) alkaa puuduttaa, ja olisihan sitä kiva jo nähdä ihmisiä muutenkin kuin tietokoneen ruudulta. En kuitenkaan nykytilanteessa valita: olen ollut kriisin aikana tähän saakka onnekas.

Tutkimussuunnitelmaa tehdessäni korona ei kuitenkaan itse asiassa muuttanut elämääni juurikaan: töiden jälkeen piti kirjoittaa huolimatta siitä, olinko tehnyt töitä kotitoimistolla vai muualla. Nyt, kun se homma on hetkeksi saatu valmiiksi, jaksan taas keskittyä lukemiseen, kodin hoitamiseen, ruuanlaittoon ja blogiin sekä olen saanut pelattuakin, mitä ehdin tehdä yleensä vähemmän kuin mitään muita harrastuksia. Kirjat, pelaaminen ja TV ovat kuitenkin kaikki pakoa todellisuudesta, mikä tuntuu näinä päivinä olevan välillä tarpeen. Kotona pysytteleminen ei sikäli ole ollut ongelma, sillä tekemistä kyllä keksin, mikä helpottaa tilanteen käsittelyä.


Sitten itse kirjoihin. Kuten sanottua, maaliskuu oli köyhä lukukuukausi, vaikka olisi voinut muuta luulla. Tutkimusartikkelien lisäksi sain luettua Emmi Itärannan Kudottujen kujien kaupungin sekä Dickensin David Copperfieldin ensimmäisen niteen, mutta opus ei suinkaan siihen vielä lopu. Sen lisäksi minulla on vielä kirjoittamatta helmikuussakin luetuista kirjoista. David Copperfieldin lisäksi minulla on vielä kesken maaliskuussa aloittamani T. Coraghessan Boylen When the Killing's Done,  jonka sähkökirjaversio oli kuun ainoa kirjaostos. Mikään näistä ei ole erityisen kevyttä ja sikäli nautinnollista luettavaa kriisin aikana, mutta katsotaan josko huhtikuussa saisin aloitettua jotain iloisempaakin. Sain myös huomata, että ei kannata kiireisinä aikoina lukea kolmea kirjaa samaan aikaan. :D

Kirjoja ei tosiaan tullut juuri ostettua, mutta sain poikaystäväni Lontoon-tuliaisiksi (hän ehti onneksi työmatkalta takaisin juuri ennen maailmanlopun meininkejä) kirjaan kiinnitettävän lukulampun. Meillä on kotona paikoin huono valaistus lukemiselle, joten valolle on tullut jo käyttöä. ;)

Maaliskuussa luetut kirjat:
  • Emmi Itäranta: Kudottujen kujien kaupunki 

Kommentit