Siirry pääsisältöön

Magdalena Hai: Kerjäläisprinsessa (Gigi ja Henry #1)

Kerjäläisprinsessa on taiteilijanimellä kulkevan Magdalena Hain steampunk-nuortensarjan Gigi ja Henry ensimmäinen osa. Se on melko nuorillekin sopiva seikkailufantasia/tieteisromaani. Kerjäläisprinsessa ei oikeastaan herättänyt minussa sen suurempia tunteita, vaikka olinkin suunnitellut sen lukemista pitkään. Se on viihdyttävä ja nopealukuinen teos, josta löytyy ihan jännittäviäkin kohtia.

Kerjäläisprinsessa on vaihtoehtohistoriaa, joka sijoittuu 1800-lukua muistuttavaan maailmaan (mikä on kuin steampunkin eli viktoriaanisten höyrykoneiden maailmaan sijoittuvan kirjallisuuden pääasiallinen määritelmä). Se kuvaa maailmaa, jossa historia on ottanut toisia käänteitä ja Golf-virta kääntynyt, minkä vuoksi valtioiden rajat ja maailma näyttävät toisenlaisilta.

Gigi on maanpaossa olevan Umbrian kuninkaan nuorin tytär. Hänen paras ystävänsä on erinäisiä juoksupojan hommia tekevä Henry, jonka kanssa hän joutuu seikkailuun ja erkaantuu perheestään, kun Umbrian vallankaappaaja lähettää miehiään tekemään selviää entisestä kuninkaasta. Gigin äiti ja sisarukset siepataan, ja Gigi lähtee isän kielloista huolimatta Henryn kanssa pelastusreissuun. Mukana on ihmissusia, merirosvoja sekä tietenkin erilaisia vekottimia steampunkin hengessä.

Tarina sijoittuu Alaskaan, mutta tämä osuus romaanissa jää itse asiassa melko vähälle kuvaukselle. Hai taustoittaakin kaikeksi onneksi kirjan lopussa sen maailmaa sekä niitä historian tapahtumia, jotka ovat johtaneet siihen, että maailma näyttää siltä eikä joltain muulta. Tämä on varsin kiinnostavaa, ja itse toivoisinkin enemmän maailman kuvausta itse romaaniin. Toisaalta tämä on melko nuorillekin suunnattu kirja, joten on ymmärrettävää, ettei sitä ”tylsempää” materiaalia ole jätetty kuin niiden luettavaksi, jotka ovat siitä kiinnostuneet. Tämä on siis pitkälti makuasia.

Olen pitkään ajatellut itseäni paitsi fantasia-, tieteis- ja spefi-kirjallisuuden myös lasten- ja nurotenkirjojen ystävänä. Nyt joudun tosiaan ehkä miettimään asiaa uudelleen, sillä lukulistoiltani löytyy nykyään melko vähän nuortenkirjoja, vaikka rakkaimpien kirjojeni joukkoon lukeutuukin sellaisia ihanuuksia kuin Muumit, Beatrix Potterin kuvakirjat, Vihervaaran Anna ja Harry Potterit. Loppupeleissä Kerjäläisprinsessa jäi nimittäin omaan makuni hieman heppoiseksi. Se on mukiinmenevä ja ihan kiva kirja, mutta juonen kuljetus ja hahmot ovat liian ohuita omaan makuuni.

Tämä on ymmärrettävästikin seurausta nimenomaan siitä, että kyseessä on lasten- ja nuortenromaani, joka ei lukuhetkellä istunut ihan fiiliksiini. Kyse ei ole niinkään siitä, ettei kyseessä olisi hyvä teos.  Kerjäläisprinsessa oli jopa julkaisemisvuonnaan ensimmäinen suomalainen steampunk-romaani, missä mielessä se on uranuurtaja ja löytyi siksi myös lukulistaltani. Mainittakoon myös, että sen mielikuvituksekas maailma on erittäin paljon mieleeni, ja olisikin lukenut siitä mieluusti lisää. Katsotaan, ehtisinkö lukea loputkin osat tästä myöhemmin.

Lukuhaasteessa sijoitan Kerjäläisprinsessan kohtaan 11. Vaihtoehtohistoria. Lisäksi se sopisi kohtiin 25. Kirjassa ollaan saarella; 30. Kirjassa pelastetaan ihminen; 33. Kirjassa tapahtuu muodonmuutos; 37. Ajankohta on merkittävä tekijä kirjassa; 39. Kirjassa lennetään ja 45. Esikoiskirja.

Magdalena Hai: Kerjäläisprinsessa (Gigi ja Henry #1). Karisto 2012. 188 sivua.

Kommentit