Siirry pääsisältöön

Jojo Moyes: Elä rohkeasti (Elina)


Jojo Moyes: Elä rohkeasti
Gummerus 2018
502 sivua
Suom. Heli Naski
Alkuteos: Still Me

Jojo Moyesin romaani Kerro minulle jotain hyvää kertoo Louisa "Lou" Clarkin tarinan hänen ollessaan neliraajahalvautuneen Willin henkilökohtainen avustaja. Jatko-osa Jos olisit tässä oli ihan luettava, muttei yltänyt ihan ensimmäisen osan tasolle ja jäi harmittavasti vähän turhaksi väliosaksi. Sen sijaan sarjan päättävä Elä rohkeasti muistutti mieleeni ensimmäisen osan parhaat puolet olematta niin surumielinen kuin toinen osa. Tämän osan myötä tulin lukeneeksi muitakin Moyesin kirjoja ja ehdinkin jo kirjoittaa romaaneista Ne, jotka ymmärtävät kauneutta ja  Parillisia ja parittomia

Elä rohkeasti alkaa asetelmasta, jossa Louisa on lähtenyt toteuttamaan unelmiaan New Yorkiin. Hän on saanut paikan rikkaan rouva Gopnikin seuraneitinä ja assistenttina. Rouva Gopnikin eli Agnesin miljonäärimies on kiinni töissään. Miehen tytär aiemmasta avioliitosta ja perheen henkilökunta suorastaan halveksivat Agnesia. Aamuisin Louisa joutuu juoksemaan työnantajansa perässä lenkkejä keskuspuistossa verenmaku suussaan ja iltapäivisin hän menee mukana minne Agnes nyt milloinkin haluaa tai joutuu menemään. Lisäksi hän huomaa välillä toimivansa työnantajansa terapeuttina, kun Agnes meinaa romahtaa tunteidensa kanssa.

Louisa on jättänyt taakseen Iso-Britanniaan poikaystävänsä Samin eikä kaukosuhde Skypen ja satunnaisten tapaamisten siivittämänä oikein suju suunnitellusti. Louisa huomaa olevansa mustasukkainen Samin uudesta työkaverista eikä löydä oikein omaa paikkaansa New Yorkissa. Rikkaiden ongelmat tuntuvat hänestä nurinkurisilta ja naapurin koirakin tuntuu olevan häntä vastaan. Tarina onkin pitkälti Louisan itsensä etsimistä uudelleen, sitä mitä hän haluaa olla. Hänen ajatuksensa New Yorkista ihanana suurkaupunkina romuttuvat vähä vähältä, koska kaikki ei olekaan niin täydellistä, mitä hän oli ajatellut.

Elä rohkeasti on sellainen mitä chick lit -sarjan päätösosan pitääkin olla. Siinä on toki ennalta-arvattavia juonikuvioita, mutta toisaalta myös normaalia raskaampiakin aihepiirejä kuten Agnesin mielenterveysongelmat tai Louisan kokema yksinäisyys ja koti-ikävä. Monet henkilöhahmot ovat tyypillisiä, mutta silti jotensakin mainioita. Moyesilla on kyky kirjoittaa viihdyttävää ja mukaansatempaavaa tekstiä, jonka parissa viihtyy oikein hyvin tovin jos toisenkin, mikäli tämän genren kirjoista pitää.

Viime vuoden lukuhaasteessa tämä romaani sijoittui vähän yllättäenkin kohtaan 27. Kirjassa on sateenkaariperhe tai samaa sukupuolta oleva pariskunta. Yllättäen siksi, etten ollut ajatellut kirjaa aloittaessani sijoittaa sitä kyseiseen kohtaan. Tämän vuoden haasteessa romaani sopisi esimerkiksi kohtiin 6. rakkausromaani, 18. eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja, 30. kirjan kannessa on kaupunkimaisema, 35. kirjassa on yritys tai yrittäjä ja 42. kirjailijan nimi viehättää sinua.

Kommentit